din anul 2007, atuul tau de DREPT!
4054 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Romania ocupa locul al treilea ca numar de plangeri si locul cinci ca numar de condamnari la CEDO

Romania ocupa locul al treilea ca numar de plangeri si locul cinci ca numar de condamnari la CEDO

  Publicat: 24 Jan 2008       2106 citiri       Sursa: NewsIn  


Curtea Europeana a Drepturilor Omului reprezinta un tribunal international care are sediul la Strasbourg.
Zece la suta dintre plangerile inregistrate in 2007 la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) au fost depuse de cetateni romani, Romania clasandu-se, din acest punct de vedere, pe locul al treilea, in timp ce, ca numar de condamnari, statul roman se afla pe locul al cincilea, relateaza AFP.

vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului
Infractiune care face parte din grupul infractiunilor care impiedica infaptuirea justitiei,
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului
Este o modalitate principala de exprimare a consimtamantului de catre statele care au luat parte la negocierea tratatului si care este prevazuta si ceruta de dreptul intern al statelor semnatare, modalitate prin care tratatul este supus controlului parlamentar.
Jumatate dintre plangerile depuse in 2007 la CEDO - instanta care poate fi sesizata de 800 de milioane de cetateni europeni - provin din patru tari . Astfel, 20.300 de plangeri (fata de 19.300 in anul precedent) provin din Federatia Rusa (reprezentand 26% din totalul plangerilor) si 9.150 (fata de 9.100) din Turcia (12%). Urmeaza Romania, cu 10%, si Ucraina, cu 7%. Urmatoarele clasate sunt Polonia, Republica Ceha si Italia, cu cate 4% din numarul total al plangerilor, urmate de Germania, Slovenia si Franta, cu 3%.
Pe parcursul anului 2007, CEDO a decis in 88 de cazuri ca statul roman a incalcat drepturile omului, ceea ce plaseaza Romania, din acest punct de vedere, pe locul al cincilea.

Cele mai multe hotarari emise de Curte - prin care se constata cel putin o incalcare a drepturilor omului - au vizat in 2007 Turcia (319). Dintre aceste hotarari, opt au constatat cazuri de tortura si 23 au fost decizii prin care s-a recunoscut aplicarea unor tratamente inumane.
Cu 175 de hotarari prin care statul este condamnat pentru nerespectarea drepturilor omului, Rusia se claseaza pe pozitia a doua, urmata de Ucraina (108), Polonia (101) si Romania (88).

Rusia a fost condamnata in 25 de cazuri pentru aplicarea de tratamente inumane si in 13 cazuri pentru nerespectarea dreptului la viata, in urma unor plangeri care s-au referit cu precadere la Cecenia. Numarul plangerilor depuse in legatura cu aceasta republica - in special pentru acuzatii de rele tratamente, crime si disparitii fortate - a fost de 200.

In total, numarul plangerilor care au fost depuse in 2007 la CEDO a crescut cu 15%, ajungand la 103.000, a anuntat miercuri, la Strasbourg, grefierul Curtii. Dintre aceste plangeri, 41.700 au fost admise, fata de 39.400 anul precedent, potrivit bilantului anual prezentat presei.
Au fost date 1.503 decizii, mai putine decat in 2006, scadere care se explica prin "vointa judecatorilor de a se concentra asupra unor cazuri mai complexe", a explicat presedintele Curtii, magistratul francez Jean-Paul Costa.
Presedintele CEDO si-a exprimat regretul ca Rusia nu a ratificat noul protocol al Conventiei. Acest Protocol 14 urmeaza sa accelereze examinarea plangerilor, dintre care o mare parte sunt respinse. Pentru ca protocolul sa intre in vigoare, mai trebuie doar ratificarea din partea Rusiei.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...