din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2294 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Noile conditii privind garantarea drepturilor de productie cu finantare publica

Noile conditii privind garantarea drepturilor de productie cu finantare publica

  Publicat: 30 Dec 2009       1004 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Aceasta masura prevede conditiile in care fermierii pot prelua credite si pot obtine garantii din resurse publice pentru creditele de productie, degrevandu-i pe acestia de obligatia de a furniza garantii reale cum ar fi pamantul sau alte astfel de valori.

Denumire data monedei unice europene.
Totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpararea bunurilor de capital.
(co-finantare) Partea de finantare care trebuie asigurata de fiecare dintre partile implicate intr-un contract de finantare
Dispozitie cuprinsa in testament prin care testatorul dispune ca dupa decesul sau ca o anumita persoana sa primeasca intreaga mostenire (legat universal),
O situatie pe piata, in care vanzatorii unui produs sau serviciu actioneaza independent, pentru captarea clientelei, pentru a atinge un obiectiv comercial precis, adica un anumit nivel al beneficiilor, al volumului de vanzari si / sau al cotei de piata.
Orice masura de sprijin acordata de catre stat sau de catre unitatile administrative-teritoriale, din resursele de stat sau resurse ale unitatilor administrative-teritoriale
Actiune diplomatica prin care un stat accepta prevederile unui tratat international, obligandu-se sa le respecte
Data la care o obligatie devine exigibila si la care trebuie sa se plateasca o anumita suma, sa se presteze un serviciu,


In aceste noi conditii, fermierii pot obtine garantii pentru creditele de productie in cuantum de pana 80% din valoarea creditului, iar valoarea maxima a unei garantii pe care o pot obtine este de 2,5 milioane euro.
Ministerul Agriculturii a pus deja la dispozitia Fondului de Garantare resurse financiare in valoare de 250 milioane lei, resurse pe care Fondul de Garantare le poate multiplica de 5 ori, adica poate acorda garantii in valoare de 1,25 miliarde de lei.
De asemenea, in anul 2010, vom suplimenta aceste fonduri cu inca 86 milioane lei, astfel incat posibilitatea de garantare creste.
As vrea sa va mai informez ca, pe data de 4 ianuarie 2010, vom lansa de asemenea o schema de garantare pentru investitii in domeniul agricol si dezvoltarii rurale. Aceasta de finantata din fonduri europene. Vom lansa licitatia pentru a selecta gestionarul acestei scheme de garantare, astfel incat beneficiarii fondurilor europene, fondurilor din Programul National de Dezvoltare Rurala vor putea obtine garantii pentru creditele de cofinantare a investitiilor pe care vor sa le faca. Speram ca acesta facilitate sa fie disponibila undeva in aprilie 2010.
As vrea sa clarific un aspect legat de disparitia unor forme de ajutoare financiare acordate producatorilor agricoli, fermierilor. Este adevarat ca incepand cu 1 ianuarie 2010, anumite forme de ajutoare care nu sunt conforme cu normele europene privind concurenta si ajutorul de stat vor trebui sa dispara sau vor fi inlocuite cu alte forme care vor fi in conformitate cu aceste norme europene. Aceasta este o consecinta a negocierilor Tratatului de Aderare a Romaniei cu Uniunea Europeana, negociere care a fost facuta, stiti bine, in perioada 2004-2006- atunci s-a negociat un regim de continuare a acestor forme de ajutor pentru inca 3 ani de zile, iar acesti 3 ani de zile au venit azi la scadenta.
Ceea ce va pot spune este ca fermierii nu vor ramane fara sprijin financiar, pentru ca acestia beneficiaza, in fiecare an, de o cota tot mai mare de sprijin financiar care vine din partea UE prin acele plati pe suprafata, plati la hectar, si stiti poate ca aceste plati la hectar cresc anual in cuantum de 10%, astfel incat, la sfarsitul anului 2015, vor ajunge la nivelul subventiilor echivalente cu cele din statele membre vechi.
Desigur ca, in perioada imediat urmatoare, va trebui sa gasim pentru unele forme de ajutor care au existat si care inregistreaza o continuitate, astfel incat sa le putem defini si negocia cu CE, sa continuam ajutorarea unor sectoare cum ar fi, de exemplu, sectorul bovinelor , ovinelor, caprinelor. Exista si unele forme de ajutor pe care, cu siguranta nu le vom mai putea continua. As vrea sa mai adaug ca, pe langa sprijinul financiar direct care vine de la UE si forme de ajutor national, vom acorda, in fiecare an, plati compensatorii, astfel incat beneficiul financiar net al fermierului este mai mare decat cel pe care il ofera UE. Multumesc.


Reporter: Care sunt acele fonduri pe care nu le vor mai primi?
Mihail Dumnitru: Exista o subventie pentru apa de irigatii, pentru carnea de porc si pasare. Celelalte forme de subventii care au existat consideram ca putem sa le gasim in forme de continuare, ca de exemplu: subventii pentru grupurile de producatori , sau in domeniul bovinelor, ovinelor si caprinelor.



Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...