din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3141 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Legea pensiilor va trece prin Parlament dupa februarie-martie

Legea pensiilor va trece prin Parlament dupa februarie-martie

  Publicat: 24 Jan 2010       1817 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Noua Lege a pensiilor va trece prin Parlament, iar procesul va fi finalizat dupa lunile februarie-martie, a declarat, vineri, ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Mihai Seitan, dupa discutiile cu reprezentantii Fondului Monetar International.

Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Organ legislativ compus din doua camere si care poarta denumiri diferite (Adunarea Nationala si Senat in Franta, Bundestag si Budesrat in Germania, Camera Comunelor si Camera Lorzilor in Anglia, Congres in S.U.A.etc.).
Un grup mic de angajati, desemnati sa lucreze impreuna la un anumit proiect.
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Sindicatele sunt persoane juridice independente, fara scop patrimonial, constituite in scopul apararii si promovarii drepturilor colective si individuale,
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,

"Urmeaza sa stabilim un termen la care sa treaca Legea pensiilor prin Parlament. Vom avea discutii cu Guvernul si vom stabili impreuna. Este putin probabil sa treaca pana in lunile februarie-martie", a spus Seitan, la sediul Ministerului Finantelor Publice.

In ceea ce priveste legislatia privind somajul tehnic, ministrul Muncii a precizat ca autoritatile urmeaza sa analizeze modalitatile de aplicare a acesteia.

In alta ordine de idei, Seitan a spus ca, in cursul convorbirilor cu reprezentantii FMI, nu s-a discutat despre grila de salarizare a personalului bugetar.

"Comisia desemnata trebuie sa pregateasca pana in vara o grila de salarizare", a subliniat ministrul Muncii.

Mihai Seitan a adaugat ca grila de salarizare si modul in care a fost realizata Legea de salarizare unitara a personalului bugetar nu vor fi modificate.

Grila unica de salarizare ar urma sa fie stabilita pana la sfarsitul lunii iunie, prevede proiectul de activitati ale comisiei de specialitate din Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS).

Potrivit documentului, stabilirea politicii salariale se va face incepand din luna februarie 2010, o prima etapa vizand revizuirea tuturor componentelor acestora.

In lunile aprilie-mai va avea loc testarea scenariilor alternative de costuri, iar pe parcursul lunii iunie este programata finalizarea formei provizorii a politicii salariale si a grilei de salarizare.

Conform proiectului, planul de implementare privind politica de salarizare ar trebui finalizat pana la sfarsitul lunii septembrie.

Totodata, documentul citat prevede, la capitolul responsabili, un grup de lucru format din aproximativ 20 de persoane (cate doua persoane desemnate de ministerele reprezentate in cadrul comisiei si reprezentanti ai autoritatilor locale). Membrii comisiei vor parcurge un program de instruire de 2-3 saptamani, sustinut de consultanti ai Bancii Mondiale.

Printre cei care vor participa la derularea calendarului intocmit de oficialii MMFPS se vor afla Institutul National de Cercetare Stiintifica in Domeniul Muncii si Protectiei Sociale, Institutul National de Statistica si alte institutii si autoritati relevante din domeniul educatiei, sanatatii, culturii si cercetarii.

Calendarul activitatilor puse in discutie de comisia din MMFPS poate fi amendat sau completat de sindicate pana cel tarziu pe 26 ianuarie.

La sediul MMFPS a avut loc, pe 19 ianuarie, cea de-a doua intalnire a comisiei de experti pentru simplificarea sistemului public de salarizare si ierarhizare. Urmatoarea discutie pe aceasta tema a fost programata pentru 4 februarie, dupa ce delegatia FMI isi va incheia vizita in Romania.



Citeşte mai multe despre:    Legea pensiilor    Noua lege a pensiilor    FMI

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Modificari aduse la Codul muncii si Legea pensiilor. Legi promulgate in data de 30 septembrie 2020
01 Oct 2020 | 2741

Guvernul a completat Legea pensiilor pentru a elimina inechitatile in cazul pensionarilor din domeniul minier
06 Feb 2020 | 1175

Legea Dialogului Social si noua Lege a Pensiilor au fost dezbatute in Consiliul National Tripartit
05 Jun 2019 | 537

Modificare legea pensiilor: pensia de urmas reglementata de Legea pensiilor militare de stat
12 Jan 2019 | 1355

Noi modificari la Legea pensiilor. Cine se poate pensiona mai devreme?
05 Aug 2018 | 4735

PICCJ: NUP pentru Roberta Anastase in cazul votului de la Legea pensiilor
18 Jul 2011 | 1701



Articole Juridice

Contestarea deciziei de pensionare conform Noii Legi a Pensiilor (Legea 360/2023)
Sursa: MCP Cabinet avocati

Cele mai importante 7 modificari aduse de O.U.G. nr. 82/2017
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Noua lege a pensiilor: Reglementari privind pensia anticipata partiala
Sursa: EuroAvocatura.ro

Noua lege a pensiilor: Reglementari privind pensia anticipata
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Pensionarii militari decorati cu ordinul �Meritul Militar�. Beneficiul semnului onorific se acorda in favoarea beneficiarului pensionar militar sub forma unui spor adaugat la cuantumul pensiei brute
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 304/16.07.2020

Functie bugetara. Neacordarea sporului pentru conditii de munca ca urmare a necuprinderii acestor cheltuieli in buget.
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti - Sentinta civila nr. 3628 din data de 29.07.2020

Decizia ICCJ nr. 9/2019 - RIL: activitatea desfasurata in cadrul unitatilor de prospectiuni geologice sau de exploatari in subteran nu poate fi considerata activitate desfasurata in "unitate miniera"
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Ordinul M.M.O.S. nr. 50/1990 nu are caracter limitativ, deoarece incadrarea in grupe superioare de munca se face pe baza existentei conditiilor de munca si a uzurii capacitatii de munca
Pronuntaţă de: Tribunalul Prahova Sectia I Civila, Sentinta civila nr. 190/2017, in sedinta publica din 19 ianuarie 2017