din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2602 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » CSM si MAE au organizat conferinta cu tema Aspecte recente ale cazuisticii CEDO in materia dreptului la un proces echitabil

CSM si MAE au organizat conferinta cu tema Aspecte recente ale cazuisticii CEDO in materia dreptului la un proces echitabil

  Publicat: 23 Mar 2010       1808 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


1. Cuvantare, discurs, expunere facuta in public referitor la o tema stiintifica, literara etc.
Consiliul Superior al Magistraturii in colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe a organizat azi, 23 martie 2009, conferinta cu tema �Aspecte recente ale cazuisticii Curtii Europene a Drepturilor Omului in materia dreptului la un proces echitabil�.

Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
1. Cuvantare, discurs, expunere facuta in public referitor la o tema stiintifica, literara etc.
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Persoana care face parte din parchet si care exercita atributiile ce revin acestei institutii judiciare.
Persoana care face parte din parchet si care exercita atributiile ce revin acestei institutii judiciare.
Persoana care face parte din conducerea unei institutii,
Persoana care face parte din parchet si care exercita atributiile ce revin acestei institutii judiciare.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului reprezinta un tribunal international care are sediul la Strasbourg.
1. Cuvantare, discurs, expunere facuta in public referitor la o tema stiintifica, literara etc.


Cunoasterea jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului reprezinta o tema de interes pentru ambele institutii organizatoare, pe de o parte deoarece instantele de judecata si parchetele sunt chemate sa o aplice, iar pe de alta parte intrucat agentul guvernamental reprezinta Romania in fata instantei Europene.
In cadrul conferintei au fost dezbatute cauzele de intarziere a procedurilor civile si penale in activitatea instantelor si parchetelor, exigente ale conduitei partilor si avocatilor in asigurarea duratei rezonabile a proceselor, precum si masurile de preintampinare a intarzierii solutionarii cauzelor, luate la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii.
Durata rezonabila a procedurilor judiciare presupune existenta unei legislatii stabile si previzibile, in acord cu normele europene dar in egala masura si aplicarea unitara a normelor procedurale in instantele si parchetele din Romania.
Doar prin actiunea concertata a institutiilor statului: a celor care initiaza actele normative, a celor care le adopta, dandu-le putere de lege dar si a celor ce le pun in aplicare, poate fi atins scopul unui act de justitie european, apropiat de cel caruia i se adreseaza: cetateanul.
La conferinta au luat cuvantul: doamna judecator Florica Bejinaru, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, doamna Rodica Constantinovici, secretar de stat la Ministerul Justitiei, doamna judecator Lidia Barbulescu, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie ,doamna procuror Gabriela Scutea, procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, doamna Mihaela Tropcea inspector sef al Inspectiei Judiciare de pe langa Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, domnul procuror Razvan Horatiu Radu, Agentul Guvernamental al Romaniei la CEDO, domnul Gheorghe Florea, presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, domnul Marius Crafcenco, presedintele Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti din Romania, judecatori si procurori. Invitat special al conferintei a fost domnul Vladimir Grosu, Agentul Guvernamental al Republicii Moldova la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
Organizatorii, precum si participantii la conferinta si-au exprimat speranta ca astfel de manifestari vor continua, pentru ca reforma justitiei romane sa devina efectiva.



Citeşte mai multe despre:    Curtea Europeana a Drepturilor Omului    CEDO    CSM    Ministerul Afacerilor Externe    Proces    Proces echitabil

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CEDO: o disputa intre avocat si judecator poate afecta dreptul la un proces echitabil
03 Nov 2019 | 2728

CEDO: Educatia religioasa obligatorie in scoala si obligarea la dezvaluirea convingerilor religioase - o incalcare a Conventiei
02 Nov 2019 | 1517

CEDO: Ilinca c. Romaniei - cererea privind retragerea permisului de port-arma - inadmisibila
28 Oct 2019 | 1213

CEDO: Supravegherea video in secret a salariatilor nu reprezinta o incalcare a dreptului la viata privata atunci cand exista o justificare adecvata
23 Oct 2019 | 1575

CEDO: Incalcari ale drepturilor unei mame si ale copiilor ei retinuti in regim de detentie a imigrantilor
23 Oct 2019 | 1293

CEDO: Doua condamnari condamnari diferite pentru aceleasi fapte reprezinta o incalcare a conventiei. Curtea recomanda schimbari in sistemul penal al Rusiei.
13 Oct 2019 | 1090



Articole Juridice

Ce se intampla cu sumele achitate in temeiul unui act administrativ fiscal anulat. Poate instanta dispune direct restituirea lor?
Sursa: Alex Slujitoru si Cristiana Ionescu, Avocati, Radu si Asociatii SPRL

Protectia corespondentei electronice a salariatului in era digitala
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Plata cheltuielilor de judecata. Aspecte practice. Netemeinicia solicitarii de cenzurare a cheltuielilor de judecata. Solutii jurisprudentiale
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu

Tratamentul inegal aplicat salariatilor. Discriminare. Solutii jurisprudentiale
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu

Jurisprudenţă

Legalitatea platii esalonate a drepturilor salariale obtinute prin hotarari judecatoresti
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Rambursarea retroactiva a somajului eronat de catre autoritatea publica
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Hotararea CEDO in Cauza Danciu si altii impotriva Romaniei. ancheta prompta si efectiva
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului - CEDO

Contestatie pentru depasirea termenului de redactare a unei decizii penale
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 549/2021