din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3536 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Comunicat de presa al BNR dupa misiunea comuna a Comisiei Europene, FMI si Bancii Mondiale in Romania

Comunicat de presa al BNR dupa misiunea comuna a Comisiei Europene, FMI si Bancii Mondiale in Romania

  Publicat: 12 May 2010       1257 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Unitate de baza a organizarii administrativ-teritoriale a statului, alcatuita dintr-unul sau mai multe sate si
O misiune comuna a Comisiei Europene, FMI-ului si Bancii Mondiale a incheiat discutiile cu autoritatile romane cu privire la implementarea programului de politici economice in cadrul programului de asistenta multilaterala in valoare de � 20 miliarde.

Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Unitate de baza a organizarii administrativ-teritoriale a statului, alcatuita dintr-unul sau mai multe sate si
Din punctul de vedere al resurselor umane, o persoana care conduce o institutie, o intreprindere, o publicatie etc. sau un sector al acestora; functie detinuta de aceasta persoana.
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Reflectarea potentialului economic si a soliditatii financiare ale unei entitati economice,
Cheltuielile care intervin in derularea proiectelor finantate din instrumentele structurale, implementate de organisme, autoritati, institutii sau societati comerciale din sectorul public,
Soldul din care reiese o insuficienta a resurselor in raport cu nevoile, in cursul unei perioade date;
Diferenta intre pretul de vanzare al unui produs/serviciu si costul acestuia; diferenta intre dobanda platita la depozite si dobanda perceputa la creditele acordate de catre o banca.
(CUSIP number) Cod de identificare constand intr-un numar unic atribuit fiecarui instrument financiar transferabil in scopul identificarii.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.
Componenta a sistemului de protectie sociala, reprezinta ansamblul de institutii si masuri prin care statul, autoritatile publice ale administratiei locale si societatea civila asigura prevenirea, limitarea sau inlaturarea efectelor temporare sau permanente ale unor situatii care pot genera marginalizarea sau excluderea sociala a unor persoane.
Soldul din care reiese o insuficienta a resurselor in raport cu nevoile, in cursul unei perioade date;
Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
Soldul din care reiese o insuficienta a resurselor in raport cu nevoile, in cursul unei perioade date;
inseamna o persoana fizica sau juridica, autoritate publica, agentie sau organism altul decat persoana vizata, operatorul,
Legea pentru modificarea şi completarea unor reglementări din legislaţia de asigurări sociale
Organ legislativ compus din doua camere si care poarta denumiri diferite (Adunarea Nationala si Senat in Franta, Bundestag si Budesrat in Germania, Camera Comunelor si Camera Lorzilor in Anglia, Congres in S.U.A.etc.).
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale �n interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
Organ legislativ compus din doua camere si care poarta denumiri diferite (Adunarea Nationala si Senat in Franta, Bundestag si Budesrat in Germania, Camera Comunelor si Camera Lorzilor in Anglia, Congres in S.U.A.etc.).
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Institutie specializata care desfasoara o activitate complexa si care are ca functii: efectuarea de operatiuni intre titularii de conturi bancare
1. Determinare cu aproximatie (sinonim cu estimare) a unei anumite cantitati, in acest sens evaluarea poate reprezenta o anticipare a operatiei de masurare propriu-zisa sau o poate inlocui, atunci cand nu este posibila o masurare suficient de exacta
Expresia Bruxelles I se utilizeaza adesea pentru a se face referire la Regulamentul (CE) nr. 44/2001 al Consiliului din 22 decembrie 2000 privind competenta judiciara, recunoasterea si executarea hotararilor in materie civila si comerciala.

S-a cazut de acord asupra unor masuri suplimentare care sa reduca deficitul bugetar pe 2010 la 7,3% din PIB (conform metodologiei ESA95). Un astfel de efort de consolidare este necesar pentru a pune finantele publice romanesti pe un picior solid si pentru a crea conditiile necesare pentru o revenire economica sustenabila.


O misiune comuna a Comisiei Europene, FMI-ului si Bancii Mondiale s-a aflat in Bucuresti in perioada 26 aprilie-10 mai pentru a evalua conformarea autoritatilor romane cu conditiile de politica economica atasate programului UE de asistenta a balantei de plati. Misiunea Comisiei, condusa de Matthias Mors, director in cadrul directiei generale de afaceri economice si financiare (ECFIN) si de Fabienne Ilzkovitz, sefa de unitate la ECFIN, a concluzionat in mod provizoriu ca luand in considerare masurile suplimentare de taiere a cheltuielilor anuntate de autoritatile romane, conditiile de politica economica atasate imprumutului UE au fost in mare parte atinse.


Romania a fost atinsa sever de criza economica mondiala. Aceasta a avut ca efect scaderea veniturilor guvernamentale, in timp ce cheltuielile sociale au crescut. Desi sperantele intr-o revenire economica timpurie nu s-au realizat din cauza unei ierni dificile si a unei cereri interne slabe, tara ar trebui sa iasa din recesiune in a doua parte a anului. In plus, de la inceputul programului de sustinere a balantei de plati in mai 2009, leul s-a stabilizat, inflatia este tinuta sub control si dobanzile au scazut, creand astfel conditiile ca intreprinderile sa-si revina din declinul economic. Insa, exista inca incertitudini cu privire la mediul extern. In aceste conditii, Romania trebuie sa-si sporeasca eforturile de reforma economica si de consolidare bugetara.


Autoritatile romane si misiunea au cazut de acord ca performanta fiscala in primul trimestru 2010 a fost slaba, atat pe partea de venituri cat si pe partea de cheltuieli . Fara masuri suplimentare, tinta de deficit pe 2010 (5,9% din PIB dupa metodologia cash si 6,4% din PIB dupa metodologia ESA95) ar fi fost ratata cu o marja semnificativa. Avand in vedere acest fapt, autoritatile romane au decis sa ia un numar de masuri suplimentare avand drept scop reducerea deficitului la 7,3% din PIB dupa metodologia ESA95. Aceste masuri, in principal pe partea de cheltuieli, includ reduceri substantiale ale salariilor din sectorul public si pensiilor, precum si o reducere tintita a altor cheltuieli de asistenta sociala. Daca aceste masuri se dovedesc a fi insuficiente pentru a atinge tinta de deficit agreata, autoritatile romane s-au angajat sa implementeze masuri de crestere a veniturilor pentru a atinge tinta de deficit de 7,3% din PIB.


Misiunea a concluzionat ca Romania a indeplinit in mare parte celelalte conditii de politica economica asociate imprumutului UE. Guvernul a avansat in zona de guvernanta fiscala: legea responsabilitatii fiscale a fost adoptata de catre parlament in luna martie; membrii consiliului fiscal au fost desemnati; si o strategie bugetara pe termen mediu se afla in pregatire. Adoptarea de catre parlament a noii legi a pensiilor precum si a celei de-a doua etape a reformei salariilor in sectorul public sunt acum o prioritate clara. S-au facut, de asemenea, progrese in ceea ce priveste reglementarea si supravegherea sectorului financiar. A fost adoptata recent legislatia menita sa imbunatateasca cadrul de administrare speciala a bancilor si sa asigure independenta autoritatilor de supraveghere a sectorului financiar nebancar. . In plus, un contract a fost semnat cu Banca Mondiala pentru a se efectua o analiza functionala a administratiei publice. Acest lucru este esential pentru a se face un progres mai rapid in ceea ce priveste absorbtia fondurilor structurale din partea Uniunii Europene.


La nivel tehnic o evaluare pozitiva va fi raportata la Bruxelles . Cu conditia unei decizii favorabile a Comisiei si dupa consultarea statelor membre UE, memorandumul continand noile masuri convenite va fi semnat in iunie 2010.



Citeşte mai multe despre:    BNR    Banca Mondiala    FMI    Criza    Deficit bugetar

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

BNR a stabilit rata dobanzii platite la rezervele minime obligatorii constituite pentru 24 noiembrie-23 decembrie 2023
22 Dec 2023 | 450

BNR: Lansare moneda din argint cu tema 150 de ani de la nasterea lui Vladimir Ghika
22 Dec 2023 | 471

Emisiune numismatica: cu tema 70 de ani de la stabilirea relatiilor politico-diplomatice intre Romania si Republica Populara Chineza
05 Nov 2019 | 1480

Emisiune numismatica: BNR a lansat in circuitul numismatic monede din aur si alama pentru colectionare si a pus in circulatie o moneda de alama cu tema Desavarsirea Marii Uniri - Regina Maria
26 Oct 2019 | 1100

BNR: Emisiune numismatica cu tema 75 de ani de la eliberarea Ardealului de Nord
05 Oct 2019 | 1047

BNR a stabilit rata dobanzii la rezervele minime obligatorii incepand cu perioada 24 august - 23 septembrie 2019
16 Sep 2019 | 961



Articole Juridice

Acoperirea prejudiciului moral si imbogatirea fara justa cauza. Criterii de acordare
Sursa: Irina Maria Diculescu

Onorariile minime ale avocatilor. Si despre concurenta ...
Sursa: Avocat drd. Janos Szekely - Baroul Satu-Mare

Lamuririle cerute la institutul de emisiune. Art. 182 - NCPP
Sursa: EuroAvocatura.ro

Pentru femeile intre 15 si 44 de ani, violenta este cauza majora a instabilitatii si a decesului
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Contestatie decizie de suspendare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului. Trimiterea in judecata a angajatului pentru fapte incompatibile cu functia detinuta
Pronuntaţă de: Curtea de apel Iasi, Sectia litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 361/22.09.2020

Contract de asociere in participatiune. Interpretarea dispozitiilor contractuale. Modul de calcul al cuantumul penalitatilor de intarziere datorate ca urmare a intarzierii la plata sumei minime garantate
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia civila, Decizia civila nr. 125/20.03.2019

Contract de asigurare de raspundere civila profesionala incheiat de avocat. Introducerea unei clauze de anterioritate
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia a II-a civila, decizia nr. 46 din 16 ianuarie 2020

Raspundere civila delictuala. Actiune in despagubiri. Invocarea unui prejudiciu moral cu caracter continuu
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia a II-a civila, decizia nr. 2263 din 11 noiembrie 2020