din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3411 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » PE propune ameliorarea anchetelor privind accidentele aviatice

PE propune ameliorarea anchetelor privind accidentele aviatice

  Publicat: 21 Sep 2010       1082 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Organ legislativ compus din doua camere si care poarta denumiri diferite (Adunarea Nationala si Senat in Franta, Bundestag si Budesrat in Germania, Camera Comunelor si Camera Lorzilor in Anglia, Congres in S.U.A.etc.).
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Evenimentul care implica un numar de victime, care necesita declansarea unui plan special de interventie utilizand forte de interventie suplimentare fata de cele aflate de garda la momentul respectiv.
Noua legislatie adoptata de Parlament va asigura independenta anchetelor privind accidentele aviatice. Companiilor aeriene li se solicita sa fie in masura sa prezinte lista pasagerilor care se aflau la bordul avionului in termen de 2 ore de la momentul accidentului, pentru a putea informa rudele acestora. Inaintea zborului, pasagerii vor indica de asemenea o persoana de contact in cazul unui accident .

Cauza care inlatura caracterul penal al faptei,
Este parte in procesul penal alaturi de inculpat, partea vatamata si partea responsabila civilmente, care exercita actiunea civila in cadrul procesului penal.
Infractiune care consta in zborul cu o aeronava apartinand fortelor armate ale statului roman, fara prealabila autorizare, precum si nerespectarea regulilor de zbor,
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Persoana care a implinit varsta de 18 ani.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Intamplare neplacuta care produce ranirea, mutilarea sau moartea cuiva.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Evenimentul care implica un numar de victime, care necesita declansarea unui plan special de interventie utilizand forte de interventie suplimentare fata de cele aflate de garda la momentul respectiv.
Evenimentul care implica un numar de victime, care necesita declansarea unui plan special de interventie utilizand forte de interventie suplimentare fata de cele aflate de garda la momentul respectiv.
Stirea, comunicarea de noutate, plus de cunostinte despre un obiect, o persoana sau un fenomen, prin care receptorul isi inlatura o stare de incertitudine.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Zile in care se cuprinde intreg intervalul de timp dintre momentul inceperii si implinirii termenului, inclusiv prima si ultima zi a termenului.

Noua legislatie ofera asigurari ca anchetele privind siguranta in cazul accidentelor aviatice sunt realizate fara presiuni din partea autoritatilor de reglementare, de certificare, a operatorilor de zbor sau a altor autoritati care pot avea conflicte de interese. Toate declaratiile obtinute de autoritatea de investigatii, ca si inregistrarile de voci sau imagini efectuate in interiorul cabinei de pilotaj sau al unitatilor de control al traficului aerian vor fi utilizate in exclusivitate pentru anchete, cu exceptia cazurilor in care exista un interes major in a fi dezvaluite autoritatii judiciare. Acest lucru va da asigurari ca persoanele implicate nu se vor teme sa vorbeasca cu anchetatorii, al caror scop nu este sa stabileasca vinovatii, ci sa stabileasca faptele.


Ca si pana acum, autoritatea pentru anchetele privind siguranta va fi obligata sa faca public raportul final privind accidentele " in cel mai scurt timp si, daca este posibil, in termen de 12 luni de la data accidentului sau a incidentului grav".


Fiecare stat membru trebuie sa intocmeasca un plan de urgenta in caz de accident survenit in aviatia civila la nivel national si se asigura ca toate companiile aeriene inregistrate pe teritoriul sau dispun de un plan de asistenta pentru victimele accidentelor survenite in aviatia civila si rudele acestora.


Informarea familiilor victimelor
Liniile aeriene europene, ca si cele non-UE, care opereaza decolari de pe un aeroport UE, vor fi obligate sa prezinte lista persoanelor care se aflau la bord "cat mai curand posibil si cel tarziu in termen de doua ore de la notificarea producerii unui accident". Numele acestora pot fi facute publice numai dupa ce familiile pasagerilor au fost informate de catre autoritati si numai daca nu se opun acestui lucru. In plus, lista cu produse periculoase care se aflau la bordul aeronavei trebuie prezentata de liniile aeriene imediat dupa accident .


Companiilor aeriene li se cere de asemenea sa ofere pasagerilor posibilitatea de a indica o persoana de contact in caz de accident . "Aceasta informatie va putea fi folosita numai in caz de accident" si "nu poate fi comunicata unor terti sau utilizata in scopuri comerciale".


Structuri trans-europene in domeniul sigurantei aviatice
Va fi creata o retea europeana a autoritatilor responsabile de investigatiile privind siguranta aviatiei civile, cu scopul de a pregati recomandari si a acorda consultanta institutiilor Uniunii in legatura cu toate aspectele legate de politicile si normele Uniunii, pentru promovarea celor mai bune practici in ceea ce priveste investigarea privind siguranta in vederea elaborarii unei metodologii comune la nivelul Uniunii si pentru consolidarea capacitatilor de investigatie ale autoritatilor nationale responsabile pentru investigatiile privind siguranta.


Comisia trebuie sa prezinte, inainte de 2011, o propunere de revizuire a directivei privind raportarea evenimentelor in aviatia civila. Agentia Europeana pentru Siguranta Aviatiei, cu sediul la KA�ln, va avea acces la rapoartele privind siguranta elaborate de statele membre. AESA poate de asemenea sa fie invitata sa participe in calitate de consilier la investigatiile privind producerea unor accidente.


Acest text face obiectul unui acord intre statele membre in cadrul Consiliului si va intra deci in vigoare la 20 de zile de la publicarea sa. Rezolutia PE a fost adoptata cu 604 de voturi pentru, 11 impotriva si 26 de abtineri.



Citeşte mai multe despre:    Accidente    Parlamentul European

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Impactul starii de urgenta in Domeniul muncii si protectiei sociale
16 Mar 2020 | 1409

Guvernul a aprobat 59.926 de locuri la tratament balnear pentru anul 2020
06 Feb 2020 | 894

Guvernu a acordat ajutoare de urgenta de peste 1.600.000 lei pentru 470 familii si persoane singure
06 Feb 2020 | 949

CE lanseaza o noua cerere de candidaturi pentru permisele de calatorie DiscoverEU
25 Nov 2019 | 1556

Inspectia Muncii aplicat amenzi de peste 1 milion de euro pentru munca la negru, in perioada 14 octombrie � 1 noiembrie 2019
14 Nov 2019 | 2281

In perioada septembrie-octombrie 2019 Inspectia Muncii a aplicat amenzi in valoare toatala de 10.355.310 de lei!
23 Oct 2019 | 1095



Articole Juridice

Absenta salariatului de la locul de munca in situatii de urgenta familiala
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Un stat UE poate refuza sa recunoasca un permis de conducere care a fost doar reinnoit intr-un alt stat membru dupa ce i-a interzis titularului acestui permis sa conduca pe teritoriul sau
Sursa: EuroAvocatura.ro

Polita RCA este obligatorie atunci cand vehiculul in cauza este inmatriculat si nu a fost retras in mod legal din circulatie
Sursa: EuroAvocatura.ro

Ce sunt locurile de munca ecologice?
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Admisibilitate Cerere de drept comun de obligare a Fondului de Garantare a Asiguratilor la plata daunelor morale si materiale determinate de un accident rutier
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 113/A din 15.06.2018 a Curtii de Apel Galati

Restituirea diferentei dintre indemnizatiile sociale de sanatate platite de catre angajator salariatilor proprii si contributia datorata, in calitate de angajator, pentru contributii si indemnizatii la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate
Pronuntaţă de: Decizia nr. 233/13 februarie 2018 a Curtii de Apel Galati

Raspundere civila delictuala. Actiune in despagubiri. Invocarea unui prejudiciu moral cu caracter continuu
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia a II-a civila, decizia nr. 2263 din 11 noiembrie 2020