din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2253 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Piata imobiliara din Romania nu este reglementata in acest moment de nici o lege

Piata imobiliara din Romania nu este reglementata in acest moment de nici o lege

  Publicat: 24 Mar 2008       2977 citiri       Sursa: Gardianul  


Reprezentanta, filiala sau sucursala a unei institutii sau intreprinderi
Reprezentant al unei institutii, regii autonome, societati comerciale, care are anumite insarcinari.
Piata imobiliara din Romania nu este reglementata in acest moment de nicio lege, astfel incat oricine isi poate infiinta o agentie imobiliara, la fel cum orice persoana, chiar si cu studii medii, poate fi agent imobiliar.

Definirea pietei relevante este un instrument in vederea identificarii si a definirii perimetrului in interiorul caruia se desfasoara concurenta dintre firme.
Reprezentant al unei institutii, regii autonome, societati comerciale, care are anumite insarcinari.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
(Bankruptcy) Stare de insolvabilitate a unei persoane fizice sau juridice; cu alte cuvinte, incapacitatea acesteia de a-si plati datoriile.
Contract prin care este asigurata plata de catre debitor/garantul/garantii sai a obligatiilor sale fata de creditorul sau.
Ansamblul complex de masuri si actiuni realizate pentru a raspunde nevoilor sociale ale persoanelor, familiilor, grupurilor sau comunitatilor,
Zamfir Catalin-Basarab - membru al Parlamentului Romaniei.
Reprezentanta, filiala sau sucursala a unei institutii sau intreprinderi
Reprezinta creantele fata de clientii incerti, rau platnici, dubiosi sau aflati in litigiu.
Totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpararea bunurilor de capital.
Propunere ce o adreseaza un subiect de drept, persoana fizica sau juridica, unui alt subiect de drept, cu privire la incheierea unei conventii, in conditii determinate.
S-a nascut: 427 i. Hr. Atena, Grecia
In timp ce unii reprezentanti ai agentiilor imobiliare se plang de lipsa de protectie si a unei legi in domeniu, altii sunt interesati sa nu se intervina pe piata . Astfel, exista peste 7.000 de firme de apartament care figureaza ca si agentii imobiliare, iar circa 50.000 de agenti activeaza pe piata fara a avea pregatirea necesara.

Pentru reglementarea activitatii de agent imobiliar, a fost aprobata in ianuarie 2000 o ordonanta, dar in noiembrie 2003 a fost votata o lege pentru respingerea ordonantei. De atunci nu a mai existat niciun interes pentru promovarea unui act normativ de reglementare a pietei. Doar deputatul liberal Gabriel Zamfir, care este si presedintele Uniunii Nationale Imobiliare din Romania, sustine, de mai bine de doi ani, ca a pregatit un pachet de legi care se refera la piata imobiliara.

"Pachetul care va cuprinde trei legi este redactat, dar nu a fost depus deoarece piata nu este suficient de matura pentru a face fata impactului. Am discutat cu mai multi oameni din domeniu si am decis sa mai asteptam pana cand se mai asaza piata", a explicat deputatul liberal. El crede ca o piata unde nu exista falimente si nu exista somaj nu poate fi reglementata, insa estimeaza ca pana la sfarsitul anului 2008 va fi depus proiectul. Zamfir crede ca in acest an vor fi si primele companii care vor da faliment deoarece se trece de la piata speculativa la una dominata de proiecte profesionale.

"Vrem ca agentii imobiliari sa devina profesionisti care sa aiba cunostinte in domeniu si sa existe garantie pentru servicii . Agentiile imobiliare sa aiba o lista cu clienti, sa aiba un sediu decent si dotarea necesara", a precizat Zamfir . In acest moment lipsa unui cadru legislativ permite oricarei persoane sa infiinteze o agentie imobiliara, chiar fara a avea un sediu cu dotari sau o lista de clienti . "Noi facem investitii pentru a oferi clientilor servicii de calitate, in timp ce multi isi deschid agentii in apartamente situate la etajul sapte. Mai mult, isi dau intalniri cu clientii in cofetarii sau la coltul strazii pentru ca nu au unde sa ii primeasca. Cat despre oferta imobiliara, ei si-o iau din anunturile de mica publicitate", a declarat Monica Platon, directorul unei agentii din Arad. Aceasta a precizat ca nu exista niciun fel de protectie pentru cei care lucreaza corect. "Anul trecut am fost inselata de patru ori de catre clienti care nu ne-au platit comisioanele", a mentionat Platon.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...