din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3049 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Retailerii vor un Cod de Bune Practici care sa nu ingradeasca negocierile cu producatorii

Retailerii vor un Cod de Bune Practici care sa nu ingradeasca negocierile cu producatorii

  Publicat: 27 Mar 2008       1499 citiri       Sursa: NewsIn  


Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.

Reprezentantii Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) au declarat, miercuri, ca sunt de acord cu elaborarea unui Cod de Bune Practici cu conditia sa nu ingradeasca libertatea de negociere dintre retaileri, producatori si procesatorii din industria alimentara.

Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
In sens general, cheltuiala in bani ce trebuie suportata pentru a putea beneficia de un bun sau serviciu.
Cel dintai termen intr-un litigiu civil la care, partile fiind legal citate, pot pune concluzii.
Ramura a economiei in cadrul careia se realizeaza circulatia marfurilor de la producator la consumator prin indeplinirea functiei de echilibru dintre oferta si cererea de produse si servicii.
Diferenta intre pretul de vanzare al unui produs/serviciu si costul acestuia; diferenta intre dobanda platita la depozite si dobanda perceputa la creditele acordate de catre o banca.
Indicator care masoara rezultatele la nivel microeconomic, reprezentand volumul incasarilor din activitatea proprie intr-o perioada de timp, incasari efectuate la pretul pietei.
Complex de actiuni desfasurate pentru cunoasterea cerintelor de produse si servicii ale coconsumatorilor,
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Vlad Tepes a fost fiul lui Vlad Dracul, care a domnit intre anii 1436 - 1447 Tara Romaneasca.
Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
Actiune diplomatica prin care un stat accepta prevederile unui tratat international, obligandu-se sa le respecte
"Negocierile pentru realizarea acestui Cod ar putea incepe saptamana viitoare si credem ca am putea ajunge la o intelegere cu producatorii si procesatorii. Trebuie retinut ca un Cod de Bune Practici nu este o lege si el nu trebuie sa ingradeasca libertatea de negociere", a declarat, miercuri, presedintele AMRCR, Dan Sucu.

Acesta a adaugat ca producatorii si procesatorii trebuie sa invete sa-si eficientizeze productia in raport de costurile materiilor prime.

"Producatorii si procesatorii trebuie sa-ti eficientizeze productia pentru a face fata majorarilor de cost cu materia prima . Cred ca este absolut obligatoriu ca eficienta comertului modern sa treaca in performantele producatorului si procesatorului. Nu in comert este problema deoarece activitatea comerciala este cea mai eficienta veriga din tot acest lant", a spus Dan Sucu.

In plus, vicepresedintele AMRCR, Alexandru Vlad a adaugat ca intre 70-80% dintre produsele alimentare comercializate in super si hipermarketuri sunt produse in Romania. De asemenea, nici un lant de magazine care comercializeaza in principal produse alimentare nu are o marja de profitabilitate mai mare de 5% din cifra de afaceri.

Potrivit lui Vlad, taxele percepute de comercianti reprezinta de fapt "masuri de marketing" practicate de retaileri in intreaga lune.

"Nu facem in Romania decat ceea ce facem in intreaga lume. Orice produs trebuie supus unor activitati de marketing care au fost interpretate drept taxe. De exemplu, un produs plasat in doua-trei locatii din magazin se vinde mult mai bine decat unul plasat intr-un singur loc" a mai precizat Alexandru Vlad .

Patronatele si sindicatele din industria alimentara au propus elaborarea unui Cod de Bune Practici Comerciale in vederea eliminarii abuzurilor de putere exercitate de supermarketurile din Romania asupra producatorilor nationali prin impunerea unor conditii contractuale excesive.

Astfel, patronatele si sindicatele sustin ca supermarketurile folosesc in relatiile cu furnizorii un sistem de practici discriminatorii si anticoncurentiale impunand producatorilor sa nu comercializeze altor magazine produse la preturi mai mici.

Potrivit producatorilor si procesatorilor, "lipsa de transparenta" a constituirii pretului de raft creeaza confuzie in randul consumatorilor in ceea ce priveste adaosul comercial real. Prin folosirea "taxelor ascunse" se ajunge la o crestere artificiala a preturilor de vanzare, iar profitabilitatea supermarketurilor poate ajunge pana la 60%, in timp ce producatorii si consumatorii inregistreaza pierderi.

Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania a fost infiintata in 2003 si numara in prezent 16 membri precum Altex, Baumax, Billa, Bricostore, Carrefour, Cora, Diverta, Domo, Flamingo, La Fourmi, Mega Image, Mobexpert, Praktiker, Selgros, Profi Rom Food. Metro si Real sunt in curs de aderare.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...