din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2664 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Activitatea Inspectoratului General al Politiei Romane in anul 2010

Activitatea Inspectoratului General al Politiei Romane in anul 2010

  Publicat: 27 Jan 2011       1526 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


In data de 26 ianuarie, la sediul Inspectoratului General al Politiei Romane a avut loc evaluarea activitatii desfasurata de structurile de combatere a criminalitatii organizate in 2010.

Mijloace de plata formate din monede si bancnote.
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
1. Determinare cu aproximatie (sinonim cu estimare) a unei anumite cantitati, in acest sens evaluarea poate reprezenta o anticipare a operatiei de masurare propriu-zisa sau o poate inlocui, atunci cand nu este posibila o masurare suficient de exacta
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Persoana care face parte din conducerea unei institutii,
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Persoana care face parte din conducerea unei institutii,
Calificativ care exprima neconcordanta unui fapt sau act, a unei conduite, cu prevederile legii si cu celelalte norme de convietuire sociala.
Potrivit Legii 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, totalitatea bunurilor care formeaza obiectul dreptului de proprietate publica.
Mijloace de plata formate din monede si bancnote.
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
Totalitatea infractiunilor savarsite pe un teritoriu determinat, intr-o anumita perioada.
Metoda de conducere care consta in atribuirea temporara unui subordonat, de catre o persoana de conducere, a uneia din sarcinile sale de serviciu, insotita de autoritatea si responsabilitatea corespunzatoare.
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala

Activitatea desfasurata a fost apreciata atat de reprezentantii celorlalte institutii nationale cu atributii in domeniu, cat si de partenerii straini. * Pe parcursul anului 2010, politistii specializati in combaterea criminalitatii organizate au anihilat cu 16,26% mai multe grupari constituite in scopul comiterii de infractiuni grave, fata de 2009. Politistii au ridicat in vederea confiscarii peste 1.800.000 de euro, peste 2.300.000 de dolari SUA, 933.000.000 de lei - numerar proveniti din operatiuni ilicite, peste 1.700 de carti de credit false, 484,89 kg. droguri si 32979 comprimate.




La evaluare a participat domnul chestor principal de politie Nicolae CABULEA, adjunct al sefului departamentului de Ordine si Siguranta Publica din M.A.I., inspectorul general al Politiei Romane, chestor de politie dr. Liviu POPA, adjunctul inspectorului general al Politiei Romane, chestor de politie Florentin ROBESCU, procurorul sef al D.I.I.C.O.T., domnul Codrut OLARU.

De asemenea, au fost invitati reprezentantii celorlalte arme din M.A.I., ai S.R.I., S.I.E., D.G.I.A., Ministerul Public, Ministerul Justitiei, precum si atasatii si ofiterii de legatura acreditati la Bucuresti si reprezentanti ai Centrului SECI, alaturi de sefii unitatilor centrale din IGPR si sefii structurilor teritoriale de combatere a criminalitatii organizate.

Invitat special a fost domnul Stanimir Florov, directorul general al Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate din Bulgaria si secretar general adjunct al ministrului de interne bulgar.

Activitatea desfasurata de structurile de combatere a criminalitatii organizate din cadrul Politiei Romane a fost apreciata atat de reprezentantii celorlalte institutii nationale cu atributii in domeniu, cat si de partenerii straini. Acestia au afirmat ca Politia Romana, prin structurile D.C.C.O., reprezinta un partener de incredere, colaborarea dintre politistii specializati in combaterea criminalitatii organizate romani si straini ducand la rezolvarea cu succes a unor cazuri deosebite privind criminalitatea organizata transfrontaliera, pe parcursul anului trecut.

In activitatea de combatere a criminalitatii, Politia Romana a urmarit contracararea si controlul eficient al criminalitatii organizate.

Astfel, au fost desfasurate actiuni specifice pe linia combaterii traficului de persoane, criminalitatii informatice, traficului si consumului ilicit de droguri, combaterii finantarii terorismului si spalarii banilor.

Politistii specializati in combaterea criminalitatii organizate au desfasurat peste 750 de actiuni operative de amploare, la care au participat si alte forte ale Politiei Romane si ale altor structuri din M.A.I., precum si din alte institutii cu atributiuni in domeniu .

Politistii au efectuat aproximativ 4.200 de perchezitii domiciliare si peste 2.900 de perchezitii informatice.

Astfel, politistii Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate au ridicat in vederea confiscarii: 1.831.224 de euro, 2.370.234 de dolari SUA, 88,414 kg. aur, 933.000.000 de lei - numerar proveniti din operatiuni ilicite, 1.706 de carti de credit false, 484,89 kg. droguri (dintre care 309,24 kg. droguri de mare risc si 175,64 kg. droguri de risc) si 32979 comprimate.

In urma activitatilor investigative si de cercetare, politistii structurilor de combatere a criminalitatii organizate au anihilat 286 de grupari organizate, coordonate in scopul comiterii de infractiuni grave (cu 16,26% mai multe fata de 2009), formate din 2.124 de persoane care au fost trimise in judecata, aproape jumatate dintre acestea fiind arestate.

92 dintre grupari, formate din 572 de persoane, aveau ca obiect de activitate traficul de droguri, 69, formate din 525 de persoane, se ocupau cu spalarea banilor, 499 de persoane, organizate in 66 de grupari,erau specializate in traficul de persoane, alte 59 de grupari, formate din 528 de persoane, fiind specializate in criminalitate informatica.

De asemenea, politistii specializati in combaterea criminalitatii organizate au solutionat 10250 (cu 24,83% mai multe fata de anul trecut) de ordonante de delegare dispuse de procurori pentru activitati de cercetare penala, 3439 fiind solutionate de structurile antidrog, 2492 de politistii de la combaterea criminalitatii informatice, 2279 de cei specializati in combaterea traficului de persoane si 2040 de cei de la combaterea spalarii banilor.

Ca urmare a activitatilor desfasurate de politistii de combatere a criminalitatii organizate in baza dosarelor declinate si a ordonantelor emise de catre procurori si sub supravegherea acestora, in dosarele penale aflate in lucru la nivelul D.I.I.C.O.T., in anul 2010 au fost emise 801 rechizitorii (+29,19%), prin care au fost trimisi in judecata 3423 de inculpati (+55,38%), pentru savarsirea a 6164 infractiuni (+59,94%).

In activitatea desfasurata pentru anihilarea gruparilor criminale organizate structurilor centrale si teritoriale ale D.C.C.O. au colaborat, in plan intern, cu A.N.I.T.P., A.N.A., D.G.I.P.I., D.G.A.,Politia de Frontiera, Jandarmeria Romana, Ministerul Public, S.R.I., S.I.E., A.N.V., M.Ap.N etc.

Avand in vedere globalizarea criminalitatii organizate, acest fenomen trebuie in mod obligatoriu sa fie abordat ca o ofensiva internationala, in cadrul careia sa participe toate autoritatile de aplicare a legii.

In eforturile depuse de structurile specializate ale Politiei Romane, pentru mentinerea sub control a fenomenului crimei organizate, s-a cooperat cu structuri similare din mai multe state, indeosebi cu cele care sunt membre ale U.E., cat si cu alte institutii si organizatii abilitate, atat la nivel regional, cat si international acordandu-se o importanta deosebita tuturor canalelor de cooperare politieneasca internationala: EUROPOL, INTERPOL, U.N.O.D.C. - Biroul Organizatiei Natiunilor Unite pentru droguri si criminalitate, Ofiterii de legatura, Organizatia de Cooperare Economica a Marii Negre O.C.E.M.N. (B.S.E.C.), Centrul S.E.C.I., C.E.P.O.L. Colegiul European de Politie, dar si cu agentiile de aplicare a legii din SUA.



Citeşte mai multe despre:    Inspectoratul General al Politiei Romane    Bilant 2011

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Pana la 31 decembrie 2020 va fi implementat Registrul national automatizat cu privire la persoanele care au comis infractiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor
19 Jan 2020 | 723

Codul Rutier a fost modificat - schimbari cu privire la suspendarea permisului
15 Jul 2019 | 994

Guvernul Romaniei a stabilit bazele de date relevante pentru compararea datelor din registrul cu numele pasagerilor din transportul aerian
30 May 2019 | 877

Procedura de atribuire a codurilor unice de identificare pentru marcarea armelor
01 Feb 2019 | 1427

Politia Romana a scos la concurs 2.397 de posturi pentru incadrare din sursa externa
03 Oct 2016 | 1746

DNA: s-a dispus retinerea directorului adjunct din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate
10 Nov 2015 | 1290



Articole Juridice

Procedura darii in urmarire. Art. 521 - 526 - NCPP
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Expropriere de fapt. Conditii si efecte. �Asteptare legitima� de recuperare a unei investitii, in sensul jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia civila, Decizia civila nr. 241/24.06.2020

Trafic de droguri. Criterii de individualizare a pedepsei
Pronuntaţă de: Tribunalul Bistrita-Nasaud -Sectia Penala, sent. nr. 96/F/20 septembrie 2011

Politist. Raspundere disciplinara. Prescriptia aplicarii sanctiunii disciplinare. Autoritatea competenta sa aplice sanctiunea.
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - sectia de contencios administrativ, decizia nr. 2095 din 25 mai 2004.