din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3810 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » ANPC a efectuat controale cu privire la respectarea prevederilor legale la comercializarea articolelor de incaltaminte

ANPC a efectuat controale cu privire la respectarea prevederilor legale la comercializarea articolelor de incaltaminte

  Publicat: 03 May 2011       1978 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Secretarul de stat Constantin Cerbulescu, presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, a dispus efectuarea unui control national care a avut in vedere respectarea prevederilor legale la comercializarea articolelor de incaltaminte.

Semne utilizate de intreprinderi, de fabrici, de comert sau de servici, pentru a deosebi produsele, lucrarile si serviciile lor de cele identice sau similare ale altor intreprinderi si pentru a stimula imbunatatirea calitatii produselor, lucrarilor si serviciilor.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Mntiunile, indicatiile, marcile sau denumirile comerciale,
Mntiunile, indicatiile, marcile sau denumirile comerciale,
Situatie juridica ce intervine ca urmare a mortii ori prin declararea judecatoreasca a mortii unuia din soti.
Propunere ce o adreseaza un subiect de drept, persoana fizica sau juridica, unui alt subiect de drept, cu privire la incheierea unei conventii, in conditii determinate.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Document care justifica primirea unei sume de bani. Constituie un act justificativ de inregistrare a sumelor incasate in registrul de casa si in contabilitate.
Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
Semne utilizate de intreprinderi, de fabrici, de comert sau de servici, pentru a deosebi produsele, lucrarile si serviciile lor de cele identice sau similare ale altor intreprinderi si pentru a stimula imbunatatirea calitatii produselor, lucrarilor si serviciilor.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice
In categoria activelor circulante, post ce se refera la creantele salariale, sociale si fiscale determinate
Cauza care inlatura caracterul penal al faptei, prevazuta in cap. V, t. II, art. 51, C. pen., partea generala,

Astfel, in perioada 05 - 11.04.2011, au fost verificati 576 operatori economici constatandu-se abateri la 497 dintre acestia (86,28%), fiind depistate produse neconforme in valoare de 2.040.748 lei.


S-au aplicat 555 sanctiuni din care 382 amenzi contraventionale si 173 avertismente. Valoarea totala a amenzilor aplicate a fost de 993.577 lei. S-au dispus 417 masuri de oprire temporara de la comercializare pentru articole de incaltaminte in valoare de 1.930.657 lei.


Deficiente constatate:


1. Abateri privind informarea consumatorilor prin elementele de identificare si caracterizare ale produsului


Produsele de acest tip trebuie sa fie insotite de urmatoarele elementele de identificare si caracterizare:
- denumire produs;
- denumirea si/sau marca producatorului;
- adresa postala a sediului social pentru producatorii/importatorii din afara UE;
- adresa postala a sediului unde pot fi contactati pentru producatorii/distribuitorii din UE;
- principalele caracteristici tehnice: marime, culoare, model;
- modul de intretinere (de obicei este un prospect prezent in ambalajul in care se comercializeaza produsul).
S-au constatat abateri privind informarea consumatorilor la 287 operatori economici (49,82%) din judetele Arges (lipsa informatiilor privind elementele de identificare si caracterizare ale produselor), Arad (lipsa informatiilor privind caracteristicile tehnice ale produselor - model, culoare si lipsa traducerii in limba romana a instructiunilor de intretinere), Mures (lipsa instructiunilor de folosire si lipsa informatiilor privind denumirea produsului, adresa postala a sediului social al producatorilor si importatorilor din afara UE), precum si la operatori economici din judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Brasov, Ialomita, Iasi, Mehedinti, Neamt, Sibiu, Teleorman si din Municipiul Bucuresti.


2. Nerespectare conditiilor de etichetare a materialelor utilizate la producerea principalelor componente ale articolelor de incaltaminte (HG 26/2002 privind stabilirea conditiilor de etichetare a materialelor utilizate la producerea articolelor de incaltaminte)


Cumparatorul trebuie sa fie informat prin intermediul pictogramelor aplicate pe produs cu privire la materialele utilizate la producerea articolelor de incaltaminte, pentru fiecare din cele trei componente ale pantofului: fata, talpa exterioara si captuseala.
S-au constatat nereguli la 161 operatori economici (27,95%) din judetele Neamt, Bistrita-Nasaud, Caras Severin, Galati, Hunedoara, Sibiu, Teleorman, Tulcea, Vrancea si Municipiul Bucuresti.


3. Nerespectarea reglementarilor privind promotiile


In cazul ofertelor speciale, consumatorul trebuie sa fie informat neechivoc cu privire la data de incepere a promotiei, incetarea promotiei (fie prin epuizarea stocului fie la o data anuntata), pretul vechi si pretul nou precum si asupra altor eventuale conditii specifice.
S-au constatat abateri la 15 operatori economici (2,6%) din judetele Bistrita-Nasaud (lipsa datei de incetare a ofertei sau faptul ca oferta se desfasoara in limita stocului disponibil), Cluj (lipsa afisarii pretului vechi si a pretului nou), Neamt (neindicarea perioadei promotiei, lipsa afisarii pretului nou si a celui vechi, produsele oferite prin promotie nu erau asezate separate de celelalte produse), Suceava (produsele reduse cu 30% - 45% erau amestecate printre cele la care nu se aplica reducerea), precum si la operatori economici din judetele Arad, Hunedoara si Prahova.


4. Nerespectarea obligatiei de a afisa la loc vizibil placheta cu telefonul consumatorului - INFO CONSUMATOR: 0800 080 999 si adresa CJPC.
Abatere constatata la 45 operatori economici (7,8%) din judetele Bacau, Bistrita-Nasaud, Botosani, Brasov, Calarasi, Cluj, Dolj, Galati, Hunedoara, Mehedinti, Neamt, Satu Mare, Timis, Vaslui si Vrancea.


5. Alte abateri
Abateri cu privire la: legalitatea functionarii, afisarea in mod vizibil a denumirii unitatii, a codului unic de inregistrare, a certificatului din care sa rezulte obiectul de activitate al societatii, afisarea si respectarea orarului de functionare, afisarea preturilor si tarifelor, in mod vizibil si intr-o forma neechivoca, usor de citit au fost constatate la 123 de operatori economici (21,35%) din judetele Arad, Bihor, Bistrita-Nasaud, Ialomita, Brasov, Buzau, Cluj, Galati, Gorj, Hunedoara, Maramures, Olt, Satu Mare, Salaj si Valcea.


Sfaturi pentru consumatori - cum alegem incaltamintea?


- achizitionati articole de incaltaminte numai din magazine si/sau raioane specializate, unde se elibereaza documente de cumparare (factura, bon fiscal, chitanta fiscala); documentele de cumparare sunt obligatorii in cazul unei eventuale reclamatii;
- acordati o atentie deosebita la achizitionarea articolelor de incaltaminte de sport care poarta numele unor marci consacrate dar al caror pret este exagerat de mic in raport cu pretul real al unor astfel de produse, existand riscul ca acestea sa fie contrafacute;
- examinati cu atentie incaltamintea si probati ambele articole de incaltaminte ale perechii alese inainte de a lua decizia de cumparare;
- eticheta/ambalajul incaltamintei trebuie sa contina denumirea sau marca producatorului sau importatorului, adresa acestuia, marimea, culoarea si modelul incaltamintei;
- orice articol de incaltaminte trebuie sa fie insotit de instructiunile de intretinere - forma de prezentare uzuala a acestor instructiuni fiind un prospect introdus in ambalajul de comercializare; instructiunile trebuie respectate;
- incaltamintea trebuie sa fie etichetata prin pictograme corespunzatoare celor 3 parti componente: fata; captuseala si acoperis de brant; talpa exterioara si pictograme ale materialelor utilizate la producerea articolelor de incaltaminte: piei cu fata naturala, piei cu fata corectata, materiale textile si alte materiale;
- etichetarea se face pe cel putin unul dintre articolele de incaltaminte al fiecarei perechi si se realizeaza prin imprimare, lipire, stantare sau atasarea unei etichete;
- etichetarea trebuie sa fie vizibila, bine aplicata si accesibila si sa nu induca in eroare consumatorul, iar pictogramele trebuie sa fie suficient de mari pentru ca informatiile continute de acestea sa fie usor de inteles.



Citeşte mai multe despre:    Legea 263/2007    ANPC    Protectia consumatorilor    Incaltaminte

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Consiliul Concurentei a lansat "Monitorul Preturilor Produselor Alimentare"
15 Oct 2019 | 1090

Consiliul Concurentei lanseaza "Monitorul Preturilor Carburantilor"
01 Jul 2019 | 774

A fost initiat un proiect de lege privind eliminarea standardelor duble la produsele de import
22 May 2019 | 760

ANPC a aplicat amenzi de peste 1,2 milioane de lei vanzatorilor de incaltaminte. Sfaturi pentru consumatori!
12 May 2019 | 872

ANPC a amendat cu 70.000 de lei un operator de telefonie mobila, pentru utilizarea unei practici comerciale incorecte fata de consumatori
26 Apr 2019 | 752

Procedura inregistrarii la ANPC a dezvoltatorilor imobiliari
26 Jan 2017 | 2708



Articole Juridice

Un stat membru poate limita comisioanele bancare percepute de creditor
Sursa: EuroAvocatura.ro

Statele membre ale UE nu pot interzice comercializarea lentilelor de contact prin internet
Sursa: EuroAvocatura.ro

Alinierea contractelor de credit la prevederile OUG 50/2010 - intrebari si raspunsuri
Sursa: EuroAvocatura.ro

Modificarile aduse de OUG 50/2010 in raporturile client-banca
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

RIL admis. Competenta de solutionare a litigiilor promovate de ANCP sau/si alte institutii publice impotriva bancilor comerciale/profesionistilor apartine sectiilor sau completelor specializate civile ale Tribunalului
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Obligarea bancii la aplicarea dobanzii initiale. Recalcularea planului de rambursare a creditului
Pronuntaţă de: Judecatoria Sectorului 2