din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1573 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » ANPC a dispus retragerea defifinitiva de la comercializare peste 5700 de jucarii periculoase

ANPC a dispus retragerea defifinitiva de la comercializare peste 5700 de jucarii periculoase

  Publicat: 31 May 2011       1742 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Secretarul de stat Constantin Cerbulescu, presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, a dispus o actiune de verificare la nivel national a comerciantilor de jucarii.

Descoperire de cont ce apare atunci cand titularul a efectuat prelevari superioare activelor existente sau limitei de credit acordate.
Treapta in ierarhia diplomatica.
Una dintre trasaturile esentiale ale infractiunii prevazuta in cap. I, t. II, art. 18, C. pen., partea generala.
Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.
Imprejurarea sau evenimentul conditie nu s-au realizat.
Pana Adriana-Doina - membru al Parlamentului Romaniei.
Pricipiu general de drept, potrivit caruia autoritatile de stat, institutiile publice si toti cetatenii sunt obligati sa respecte legea,comportamentul lor sa fie conform prevederilor acesteia.
Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.
Incalcarea dispozitiilor cu caracter administrativ sau disciplinar,
Orice material scris, imprimat, litografiat, gravat sau ilustrat, care contine elemente de identificare a produsului si care insoteste produsul sau este aderent la ambalajul acestuia
Din punct de vedere contabil, un document contabil de sinteza care are ca obiective principale completarea si explicarea datelor inscrise in bilant si contul de profit si pierdere
Materiale care invelesc un produs sau un ansamblu de produse in timpul manipularii, transportului,
Desemneaza ansamblul de masuri, prestatii in bani si in natura, acordate in vederea protejarii veniturilor in cazul aparitiei riscurilor sociale.
Din punct de vedere contabil, un document contabil de sinteza care are ca obiective principale completarea si explicarea datelor inscrise in bilant si contul de profit si pierdere
Ansamblu de reguli privind utilizarea cailor de comunicatie si de masuri tehnice cu privire la functionarea mijloacelor de transport,
Orice material scris, imprimat, litografiat, gravat sau ilustrat, care contine elemente de identificare a produsului si care insoteste produsul sau este aderent la ambalajul acestuia
Sistemul de operare este acel program sau colectie de programe care asigura fuctionarea de baza a calculatorului precum si intermedierea dintre utilizator si calculator.
Propunere ce o adreseaza un subiect de drept, persoana fizica sau juridica, unui alt subiect de drept, cu privire la incheierea unei conventii, in conditii determinate.
Sume de bani (in lei sau in valuta) ale titularilor, aflate in conturi deschise la diverse banci.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Document care justifica primirea unei sume de bani. Constituie un act justificativ de inregistrare a sumelor incasate in registrul de casa si in contabilitate.

``Controalele au descoperit multe jucarii puse in vanzare fara respectarea legislatiei privind etichetarea. Sunt comercializate jucarii care au aplicate etichete, insa informatiile sunt fie eronate fie au un grad mare de generalitate, punand in imposibilitate parintii de a face o alegere potrivita. Din pacate, aceste produse care pot pune in pericol copiii sunt tentante pentru parinti datorita pretului mic. Recomand insistent parintilor sa studieze cu atentie produsele pe care vor sa le cumpere pentru copii si sa verifice daca jucaria este adecvata varstei copilului, daca prezentarea caracteristicilor este corecta si specifica. La jucariile destinate copiilor foarte mici, e important sa verificati usurinta cu care se pot demonta sau desprinde parti componente mici ce pot fi accidental inghitite``, a declarat presedintele ANPC.


In perioada 9-20 mai 2011, au fost controlati 698 de operatori economici si 127.846 jucarii. La 579 de operatori economici (81,96%) s-au constatat abateri iar 25.631 de jucarii, in valoare totala de 334.963 lei, prezentau deficiente . Pentru neregulile constatate s-au aplicat 402 amenzi contraventionale, in valoare de 1.230.800 lei si 287 avertismente. Au fost retrase definitiv de la comercializare 5791 jucarii periculoase iar alte 16.580 jucarii care aveau abateri de informare si marcare au fost oprite temporar de la comercializare, pana la intrarea in legalitate.

Comisarii ANPC au verificat prezenta avertismentelor de varsta ca si a instructiunilor de asamblare, astfel incat, jucariile achizitionate de parinti cu ocazia Zilei copilului sa fie sigure. Principala abatere constatata este informarea insuficienta a consumatorilor prin intermediul etichetei.

1. S-au constatat abateri privind marcarea denumirii si a sediului producatorului sau importatorului. De asemenea, la jucariile mici sau la cele formate din parti componente mici s-a verificat daca informatiile mentionate anterior sunt aplicate in mod vizibil, lizibil si durabil pe ambalaj, pe o eticheta sau pe o foaie volanta care insoteste produsul; atunci cand aceste precizari nu sunt aplicate pe jucarie, consumatorul trebuie sa fie atentionat in vederea pastrarii lor.
Abatere constatate la 172 de operatori economici (24,64), pentru 7505 jucarii comercializate in judetele Ilfov (set jucarii din plastic, seturi ``Police`` cu ventuze, masinute si elicoptere cu radiocomanda, sunatori din plastic, papusi cu imbracaminte textila, jucarii din plus, seturi de masinute din metal, jocuri tip LEGO), Constanta (masinute, mingii, jucarii din plus, papusi ``Siki``, jucarii ``Bakugan``, cuburi din plastic, jucarii ``Iribar``, LEGO, papusi ``Modern Shila``), Galati (figurine din plus, figurine din cauciuc, sunatori, masinute, papusi musicale, baloane cu surprize, ``Combat Pet``) precum si la operatori economici din judetele Bacau, Bihor, Mures, Neamt, Prahova, Suceava si Vaslui.

2. S-a constatat lipsa marcajului de conformitate CE; marcajul (lizibil si durabil) trebuie sa fie aplicat la loc vizibil pe jucarie.
Abatere constatata la 28 de operatori economici (4,01%), pentru 1265 jucarii, comercializate in judetele Iasi, Galati, Ilfov, Prahova, Mehedinti, Mures, Satu Mare, Vaslui si Vrancea.

3. S-au constatat abateri in ceea ce priveste indicatiile de montare, asamblare si utilizare, precum si a avertismentelor privind potentialele pericole la folosire.
Jucariile pentru care sunt necesare indicatii de utilizare sau avertismente trebuie sa fie insotite de precizarile din Anexa 3 la HG 396/2003 privind asigurarea securitatii utilizatorilor de jucarii (marcarea grupei de varsta a copiilor carora le sunt destinate jucariile, necesitatea supravegherii copilului de un adult etc.). Instructiunile de utilizare trebuie sa avertizeze copiii si supraveghetorii acestora, in mod complet si eficient asupra pericolelor inerente in timpul folosirii jucariei si modului de evitare a acestor pericole. Lipsa acestor indicatii poate duce la folosirea incorecta a jocurilor si jucariilor, urmarea fiind punerea in pericol a copiilor, beneficiarii acestora.

S-au constatat abateri la 79 de operatori economici (11,31%), pentru 3303 jucarii comercializate in judetele Mures (leagane fara informatii privind greutatea admisa a copilului si fara indicatii de utilizare, ciocan din plastic compus din piese mici - usor de ingitit, diverse jucarii pentru care se indica utilizarea conform desenului de pe ambalaj - desen care insa nu exista, jucarii functionale comercializate fara a fi insotite de avertismentul conform caruia copilul trebuie sa fie supravegheat de o persoana adulta), Bacau (jucarii fara precizarea varstei minime a utilizatorilor si a avertismentului de a fi folosite de copil numai sub supravegherea unui adult), Galati (sunatori insotite de precizarea ``nerecomandat copiilor sun 3 ani`` avand insa ca indicatii de utilizare ``a se folosi conform desenelor de pe ambalaj``, masinute, papusi, figurine din plus fara indicarea varstei minime recomandate si a avertismentelor asupra pericolelor inerente ce pot aparea in timpul utilizarii) dar si alte jucarii comercializate de operatori economici din judetele Mehedinti, Neamt, Vaslui si Vrancea.

4. S-a constatat lipsa traducerii in limba romana a specificatiilor, avertismentelor si a indicatiilor de utilizare.
Abatere constatata la 235 de operatori economici (33,66%), pentru 9965 jucarii comercializate in judetele Galati, Ilfov, Timis, Bucuresti, precum si la operatori economici din judetele Arges, Bihor, Iasi, Mehedinti, Mures, Neamt, Prahova, Sibiu, Suceava, Vaslui, Vrancea.

5. S-au constatat abateri privind documentatia jucariilor.
Inainte de introducerea pe piata a jucariei, producatorul, reprezentantul autorizat al acestuia sau importatorul trebuie sa intocmeasca si sa detina documentele ce atesta conformitatea cu cerintele esentiale de securitate, rapoarte de incercari, specificatii tehnice prin care producatoruil asigura conformitatea cu standardele sau cu modelul aprobat prin indeplinirea cerintelor esentiale de securitate si aplicare a marcajului CE etc.
S-au constatat abateri la 14 operatori economici (2%), pentru 5358 jucarii comercializate in judetele Ilfov si Vrancea.

6. Un caz aparte il reprezinta jucariile considerate periculoase, respectiv cele care nu respecta cerintele esentiale de securitate prevazute in Anexa nr. 2 la HG 396/2003 privind asigurarea securitatii utilizatorilor de jucarii si cerintele SR EN 71- 1+A9:2009 - Securitatea jucariilor. Partea 1: Proprietati mecanice si fizice.
Abatere constatata la 20 operatori economici (2,86%), pentru 1485 de jucarii comercializate care au fost retrase de la comercializare.

In judetul Ilfov au fost depistate jucarii care nu respectau cerintele de securitate conform testelor efectuate de Laboratorul de Incercari pentru Securitatea Jucariilor al SC CASSTIL SA:
- trusa cosmetica ``Beauty`` fara informatii privind continutul cosmeticelor si fara instructiuni privind utilizarea ;
- diverse sunatori care in timpul incercarii de rezistenta la soc s-au deteriorat, rezultand repere mici care pot fi inghitite de copii;
- pistol cu luneta, fara avertismentul ``Atentie! A nu se tinti ochii sau fata!``
- arma cu proiectil, fara avertismentul ``Atentie! A nu se tinti ochii sau fata!``
- jucarie din material textil (tigru plus) careia, in timpul incercarii de rezistenta la tractiune, i s-au rupt cusaturile.
- jucarie cu baterii ``BEN 10 Ultimate Alien - The Ultimate New Series`` - jucarie functionala destinata copiilor peste 36 de luni care nu avea instructiuni de folosire in limba romana.

Au mai fost depistate jucarii periculoase in judetele Mures (figurine din plus carora li se desprindeau cu usurinta fibrele textile prezentand riscul de sufocare prin inghitire), Brasov (catelus din plus ``Line`` avand mentionat pe eticheta ``Recomandat pentru toate varstele`` desi materialul pufos din care era confectionat se smulgea usor, existand un real pericol pentru copii sub 3 ani) si Vaslui (jucarii ``BUBBLE``, mingi ``YO-YO``, jucarii breloc-tip delfin, toate notificate prin sistemul de alerta RAPEX).

7. Nerespectarea prevederilor Legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte in cazul publicitatii/promotiilor
Abatere constatata la doi operatori economici din judetele Cluj si Timis care comercializau la promotie diverse jucarii fara a informa consumatorii despre perioada de desfasurare a promotiei sau ca oferta era in limita stocului disponibil .

8. Neafisarea la loc vizibil a plachetei cu numarul de telefon INFO CONSUMATOR: 0800 080 999 - apel gratuit in reteaua Romtelecom precum si adresa si numarul de telefon ale CJPC, respectiv CPCMB in raza teritoriala in care se afla operatorul economic, precum si adresa site-ului oficial al ANPC:www.anpc.ro.
Abateri constatate la 35 de operatori economici (5,01%) din judetele Botosani, Caras Severin, Dolj, Hunedoara, Prahova, Mures, Satu Mare, Vaslui si Vrancea.

9. Alte abateri constatate in urma verificarilor au fost, neafisarea in mod vizibil a denumirii unitatii, a codului unic de inregistrare la registrul comertului, din care sa rezulte obiectul/obiectele de activitate al/ale societatii pentru care este autorizata sa functioneze, precum si afisarea si respectarea orarului de functionare; afisarea preturilor si tarifelor, in mod vizibil si intr-o forma neechivoca, usor de citit.
Abateri constatate la 202 operatori economici (28,93%), din judetele Alba, Arad, Cluj, Hunedoara, Ilfov, Iasi, Maramures, Mures, Olt, Prahova, Satu Mare, Suceava, Vaslui si Vrancea.

Sfaturi pentru consumatorii care achizitioneaza jucarii:

- cumparati jucarii numai din magazine si/sau raioane specializate, unde se elibereaza documente de cumparare (factura, bon fiscal, chitanta fiscala), de care veti avea nevoie in cazul unei eventuale reclamatii;
- verificati existenta marcajului CE care conduce la supozitia ca produsul este sigur, conform legislatiei in vigoare si existenta denumirii si a coordonatelor sediului producatorului, importatorului sau reprezentantului autorizat;
- aleageti jucarii specifice varstei copilului si nu adresate altei categorii de varsta;
- verificati existenta instructiunilor de utilizare si a avertismentelor specifice, acestea trebuie sa fie traduse in limba romana;
- evitati achizitionarea jucariilor care au muchii taioase, piese usor detasabile (de dimensiuni mici - care pot fi inghitite sau din materiale textile/par - ce pot produce sufocare);
- nu achizitionati jucarii care contin elemente detasabile (magneti permanenti) sau sunt constituite numai din magneti permanenti ce ar putea fi inghititi etc;
- la jucariile alimentate electric: daca sunt bransate direct la retea, verificati starea cablului si prizelor; daca jucaria utilizeaza un transformator/redresor, verificati ca acesta sa furnizeze o tensiune mai mica de 24 V; este indicat ca parintii sa supravegheze copiii atunci cand se face alimentarea jucariei.

Jucarii care necesita o atentie deosebita: anumite jucarii prezinta riscuri particulare fata de care trebuie sa fim foarte atenti:
- jucariile gonflabile (mai ales cele ce contin gelule) prezinta risc de ingerare de catre copii si de sufocare prin ocluziune atunci cand jucaria se umfla in proportie mare. Standardul EN 71-1 interzice utilizarea materialelor expandabile atunci cand dimensiunea se mareste cu mai mult de 5% din dimensiunile initiale; aceste jucarii nu trebuie oferite copiilor mai mici de 36 de luni.
- jucariile care functioneaza cu baterii: la aceste jucarii pot surveni anumite accidente care pun in evidenta riscurile inerente acestui tip de jucarii, ca:
- riscuri de arsuri prin contact cu bateriile in cazul supraincalzirii acestora;
- riscuri de scapari ale electrolitului care poate provoca arsuri ale pielii, ochilor sau intoxicare in caz de ingerare;
- riscuri de explozie a bateriilor care pot produce arsuri ale pielii sau afectari ale ochilor;
- trebuie sa se acorde atentie la sensul de bransare a bateriilor si la durata lor de viata (termenul limita de valabilitate);
- trebuie verificata starea bateriilor in mod regulat;
- pentru copii sub 36 de luni, trebuie alese jucarii al caror compartiment de baterii sa nu poata fi deschis de acestia (de exemplu, compartimentul blocat cu surub, pe care numai un adult il va putea deschide cu o surubelnita);
- se vor retrage bateriile din jucaria care nu va fi utilizata o perioada indelungata.



Citeşte mai multe despre:    ANPC    Jucarii

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Consiliul Concurentei a lansat "Monitorul Preturilor Produselor Alimentare"
15 Oct 2019 | 1093

Consiliul Concurentei lanseaza "Monitorul Preturilor Carburantilor"
01 Jul 2019 | 777

A fost initiat un proiect de lege privind eliminarea standardelor duble la produsele de import
22 May 2019 | 762

ANPC a aplicat amenzi de peste 1,2 milioane de lei vanzatorilor de incaltaminte. Sfaturi pentru consumatori!
12 May 2019 | 876

ANPC a amendat cu 70.000 de lei un operator de telefonie mobila, pentru utilizarea unei practici comerciale incorecte fata de consumatori
26 Apr 2019 | 754

GDPR. Cazurile in care este obligatorie realizarea evaluarii impactului asupra protectiei datelor cu caracter personal (DPIA/EIPD)
11 Nov 2018 | 1746



Articole Juridice

Protectia sociala a salariatilor. Drepturi si Proceduri de care acestia pot beneficia (I � in general)
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Un stat membru poate limita comisioanele bancare percepute de creditor
Sursa: EuroAvocatura.ro

Apple Corps poate impiedica inregistrarea unei marci comunitare figurative compuse din termenul �BEATLE� pentru aparate rulante electrice
Sursa:

Statele membre ale UE nu pot interzice comercializarea lentilelor de contact prin internet
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Desfacerea contractului de munca, la expirarea termenului de preaviz. Motive ce nu tin de persoana salariatului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a Conflicte de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 3074 din 08.06.2016

Decizia CCR 62/2017. Neconstitutionalitatea dispozitiilor Legii pentru completarea OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Situatia creditelor in franci elvetiei
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala

Caracterul abuziv al sintagmei "dobanda de referinta variabila care se afiseaza la sediile bancii". Contract de credit
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 310 din 11 februarie 2016

RIL admis. Competenta de solutionare a litigiilor promovate de ANCP sau/si alte institutii publice impotriva bancilor comerciale/profesionistilor apartine sectiilor sau completelor specializate civile ale Tribunalului
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie