din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2775 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » PICCJ: Trimitere in judecata pentru delapidare si spalare de bani

PICCJ: Trimitere in judecata pentru delapidare si spalare de bani

  Publicat: 21 Sep 2011       3057 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Stiinta multidisciplinara auxiliara dreptului, cu metode proprii de cercetare,
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Reglementata in cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala, consta in inaintarea instantei de judecata competente a doasrului de cercetare penala,
Forma a participatiei penale ce consta in fapta unei persoane care, cu intentie, inlesneste sau ajuta in orice mod la savarsirea unei fapte prevazute in legea penala,
Infractiune cpnstand in fapta unei persoane incadrate in munca sau care indeplineste o insarcinare in serviciul unei organizatii sau institutii de a insusi, folosi sau trafica, in interesul sau ori pentru altul, bani,
Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus, prin rechizitoriu, la data de 19.09.2011, trimiterea in judecata a inculpatilor SUPEALA GHEORGHE, ANAGNASTOPOL ZIZI sub aspectul savarsirii infractiunii de delapidare, precum si a inculpatilor KISS LASZLO GYORGY, IORDACHESCU MARIANA si EFTIME IONUT ADRIAN sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la delapidare si spalare a banilor.

Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Din punctul de vedere al resurselor umane, o persoana care conduce o institutie, o intreprindere, o publicatie etc. sau un sector al acestora; functie detinuta de aceasta persoana.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Din punctul de vedere al resurselor umane, o persoana care conduce o institutie, o intreprindere, o publicatie etc. sau un sector al acestora; functie detinuta de aceasta persoana.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
Suma platita unei persoane, fizice sau juridice (mandatar) pentru intermedierea unor activitati comerciale, bancare, bursiere etc.
Retea formata din sute de milioane de calculatoare, conectate intre ele, pe principiul \"oricine cu oricine\", pe care se gasesc cateva zeci de mii de servere care asteapta, gata sa deserveasca cereri de la oricare din milioanele de calculatoare client.
Termen preluat din limba engleza cu semnificatia de \"in afara jurisdictiei unei tari determinate\".
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Denumire data monedei unice europene.
Institutie specializata care desfasoara o activitate complexa si care are ca functii: efectuarea de operatiuni intre titularii de conturi bancare
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Mijloace de plata formate din monede si bancnote.
Denumire data monedei unice europene.
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,

Probatoriul administrat in cauza, pe parcursul urmaririi penale, a relevat urmatoarea situatie de fapt:

In perioada februarie-martie 2008, inculpatul Supeala Gheorghe, in calitate de director general si inculpatul Anaganstopol Zizi, in calitate de director financiar al S.C. Petromservice S.A. (in prezent S.C. P.S.V. Company S.A.) au incheiat cu doua societati comerciale cu raspundere limitata, reprezentate de inculpatii Kiss Laszlo Gyorgy si Iordachescu Mariana, trei contracte de prestari servicii avand ca obiect realizarea unor studii in schimbul sumei totale de 7.028.068 Euro, exclusiv TVA. In baza acestor contracte, in cursul lunii aprilie 2008, S.C. Petromservice S.A. a transferat in conturile bancare ale celor doua societati antementionate, precum si a unei alte societati comerciale suma totala de 30.981.025 Ron.

Realizarea conventiilor a fost intermediata de catre inculpatul Eftime Ionut Adrian, care s-a ocupat de intocmirea tuturor formalitatilor, desi nu avea nicio calitate in cadrul niciuneia dintre societatile mentionate.

Din probele administrate a mai rezultat faptul ca cele trei contracte au avut un caracter fictiv, imprejurare cunoscuta de toti inculpatii, singurul scop al tranzactiilor fiind justificarea formala a operatiunilor prin care suma mentionata a fost scoasa din patrimoniul S.C. Petromservice S.A. si transferata in patrimoniul inculpatului Eftime Ionut Adrian. Transferul s-a realizat cu ajutorul inculpatilor Kiss Laszlo Gyorgy si Iordachescu Mariana, care au primit in schimb un comision de aproximativ 10% din valoarea contractelor.

Totodata, a mai rezultat ca la incheierea contractelor nu a fost respectata procedura interna a societatii pe actiuni de realizare a achizitiilor, neexistand o nevoie reala de achizitionare a acestor servicii, intrucat nu au fost valorificate ulterior in activitatea societatii, iar preturile au fost stabilite in mod arbitrar si au fost achitate inainte de prestarea serviciilor.

Mai prezinta relevanta si faptul ca firmele care urmau sa presteze serviciile nu aveau experienta in domeniu si nici posibilitatea reala de a-si indeplini aceasta obligatie, iar inscrisurile prin care S.C. Petromservice S.A. documenteaza activitatea desfasurata in baza acestor contracte sunt lipsite de valoare economica, reprezentand copii ale unor articole de presa sau ale unor referate descarcate de pe internet.

In vederea ascunderii provenientei sumelor dobandite in modalitatea descrisa anterior si pentru a putea dispune transferul lor in afara Romaniei, au fost efectuate mai multe tranzactii in care au fost implicate companii offshore la care inculpatii Kiss Laszlo Gyorgy si Eftime Ionut Adrian aveau calitatea de beneficiari reali si pe care le controlau in mod direct. Astfel, inculpatii Kiss Laszlo Gyorgy si Iordachescu Mariana au incheiat contracte prin care prestarea serviciilor a fost subcontractata in mod fictiv catre doua societati inmatriculate in Cipru.

Ulterior, folosind aceste inscrisuri, inculpatul Kiss Laszlo Gyorgy a dispus, in perioada aprilie - mai 2008, transferul sumei totale de 6.868.093 Euro (echivalentul a 28.060.756 Ron) in contul deschis la o banca din Bulgaria de o companie controlata de inculpatul Eftime Ionut Adrian, de unde acesta a retras-o numerar . Diferenta dintre suma incasata de S.C. Petromservice S.A. si cea transferata lui Eftime Ionut Adrian, in cuantum de 2.920.269 Ron, reprezentand comisionul pentru activitatea de intermediere, a ajuns in patrimoniile inculpatilor Kiss Laszlo Gyorgy si Iordachescu Mariana, fie direct in conturile bancare ale acestor persoane, fie indirect in conturile unor societati pe care acestia le controlau.

Prejudiciul cauzat S.C. PSV Company S.A. (fosta Petromservice S.A.) se cifreaza la valoarea de 30.981.025 Ron, echivalentul a 8.406.421 Euro.

In vederea recuperarii prejudiciului, procurorii au dispus instituirea unor sechestre asiguratorii asupra unor bunuri imobile detinute de cei 5 inculpati, precum si a unui autoturism si a conturilor bancare detinute de inculpatul Eftime Ionut Adrian.

Dosarul a fost inaintat, spre competenta solutionare, Tribunalului Bucuresti.



Citeşte mai multe despre:    Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie    Delapidare    Spalare de bani    Rechizitoriu    Trimitere in judecata    Tribunalul Bucuresti

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Judecatori si Procurori eliberati din functie la data de 28 februarie 2020
29 Feb 2020 | 1234

Procurori eliberati din functie la data de 28 februarie 2020
29 Feb 2020 | 1067

La sediul Ministerului Justitiei, a avut loc o noua reuniune a Consiliului de Management Strategic
17 Sep 2019 | 1130

Ministerul Justitiei a semnat contractul de finantare a proiectului �Corectional� in cadrul Mecanismului Financiar Norvegian 2014-2021
03 Sep 2019 | 912

CCR a declarat neconstitutional art. 352 alin. (11) si (12) CPP ref. la accesul la informatiile clasificate
20 Jan 2018 | 2266

Monitorul Oficial din data de 14 martie 2017
14 Mar 2017 | 1229



Articole Juridice

[Av. muncii] Suspendare din functie ca urmare a unei plangeri penale. solutie de clasare. recuperare drepturi salariale
Sursa: MCP Cabinet avocati

RECHIZITORIUL conform Noului cod de procedura penala
Sursa: EuroAvocatura.ro

Ordonanta de declinare de competenta a organului de urmarire penala
Sursa: EuroAvocatura.ro

Restituirea/compensarea taxei de timbru
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

CEDO: Antohi impotriva Romaniei. Dreptul la un proces echitabil
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Folosirea unui inscris falsificat in fata unei instante de judecata, in scopul obtinerii unui folos patrimonial injust, nu realizeaza elementele de tipicitate ale infractiunii de inselaciune
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala, decizia nr. 268/RC din 25 iunie 2019

Dreptul de deducere a TVA este conditionat de completarea in facturi a elementelor obligatorii prevazute de lege si-sau cu alte documente justificative anexate acestor facturi
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal Decizia nr. 2718/2019