din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3342 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Producatorii si procesatorii se vor grupa in organizatii interprofesionale pe filiera de produs

Producatorii si procesatorii se vor grupa in organizatii interprofesionale pe filiera de produs

  Publicat: 11 Jun 2008       1632 citiri       Sursa: NewsIn  


Ramura economica a activitatii economice constituita pe baza diviziunii muncii, care transforma obiecte preluate din natura sau alte materii prime (produse agricole, piscicole)
Producatorii si procesatorii din agricultura si industrie alimentara, precum si ditribuitorii se vor grupa in organizatii interprofesionale, unul dintre obiective fiind asigurarea transparentei in constituirea pretului pe filiera de produs, potrivit unui proiect de act normativ emis de MADR.

Complex de actiuni desfasurate pentru cunoasterea cerintelor de produse si servicii ale coconsumatorilor,
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Definirea pietei relevante este un instrument in vederea identificarii si a definirii perimetrului in interiorul caruia se desfasoara concurenta dintre firme.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Ansamblu de cunostinte stiintifice si tehnice puse la dispozitia producatorilor agricoli, a fermierilor si a tuturor celor implicati in activitati cu profil agricol pentru a fi implementate in practica.
Coordonarea intre intreprinderi care, fara a ajunge la incheierea de intelegeri formale, au adoptat, in mod constient, o cooperare practica, pentru evitarea riscurilor concurentei.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Persoana invanuita de savarsirea unor fapte penale
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Ansamblu de cunostinte stiintifice si tehnice puse la dispozitia producatorilor agricoli, a fermierilor si a tuturor celor implicati in activitati cu profil agricol pentru a fi implementate in practica.
Coordonarea intre intreprinderi care, fara a ajunge la incheierea de intelegeri formale, au adoptat, in mod constient, o cooperare practica, pentru evitarea riscurilor concurentei.
Un grup mic de angajati, desemnati sa lucreze impreuna la un anumit proiect.
Potrivit proiectului emis de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), infiintarea Organizatiilor Interprofesionale pe Produse Agroalimentare (OIPA) are ca scop incheierea de acorduri interprofesionale intre partenerii din cadrul aceleiasi filiere de produs, respectiv producatori, procesatori si distribuitori.

O astfel de organizatie va fi recunoscuta de MADR, daca printre obiectivele propuse se numara "asigurarea transparentei necesare in functionarea corecta a organizarii pietei si in constituirea pretului pe filiera". De asemenea, este important ca OIPA sa contribuie la buna functionare a pietei, prin promovarea unor produse adaptate cerintelor pietei din punct de vedere calitativ si cantitativ Nu in ultimul rand, organizatia trebuie sa urmareasca o mai buna valorificare a produselor, in special prin actiuni de marketing si cercetare de piata .

"O organizatie interprofesionala (...) poate solicita MADR sa recunoasca drept obligatorii unele dintre acordurile convenite, pe o perioada limitata, pentru toti operatorii ce activeaza in regiunea respectiva, indiferent daca acestia apartin sau nu organizatiei, in masura in care acodurile sunt in interes public", se precizeaza in proiectul de act normativ.

Potrivit presedintelui Romalimenta, Sorin Minea, infiintarea acestor organizatii interprofesionale reprezinta doar un inceput in ceea ce priveste comunicarea dintre producatori, procesatori sau comercianti, dar este putin probabil ca va duce la rezolvarea problemelor.

"Este putin probabil ca aceste organizatii vor fi functionabile in perioada imediat urmatoare, dar este un inceput in privinta comunicarii dintre noi. Putem sa ne intalnim, sa discutam dar acest fapt nu va rezolva problemele. In primul rand, producatorii agricoli nu sunt grupati in asociatii mari si nici retailerii. In al doilea rand, un astfel de proiect are sansa de reusita intr-o economie de piata care este pe deplin functionala, ceea ce nu prea e cazul", a declarat, marti, pentru NewsIn, presedintele Romalimenta, Sorin Minea.

Reprezentantii producatorilor din industria alimentara s-au intalnit, saptamana trecuta, cu cei ai retailerilor, tema discutiei privind Codul de Bune Practici . Reprezentantii producatorilor au cazut de acord cu cei ai retailerilor privind dreptul de a vinde mai ieftin in alte magazine, dar nu au ajuns la niciun rezultat in ceea ce priveste eliminarea anumitor taxe, acest aspect urmand sa fie discutat la urmatoarea intalnire, pe 13 iunie.

Disputa dintre retaileri, procesatori si producatori a fost declansata la inceputul lunii martie, cand patronatele si sindicatele din industria alimentara au acuzat supermarketurile din Romania de abuzuri de putere exercitate asupra producatorilor nationali, prin impunerea unor conditii contractuale excesive.

In urma unei intalniri mediate de MADR, producatorii, procesatorii si retailerii au fost de acord cu infiintarea unui Cod de Bune Practici . Astfel, Guvernul a decis, pe 26 martie, infiintarea unui grup de lucru pentru elaborarea unui cod de bune practici privind relatiile dintre furnizori si hipermarketuri. Din grupul de lucru fac parte reprezentanti ai Ministerului Economiei si Finantelor, ai Ministerului Agriculturii si ai Ministerului IMM-urilor.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...