din anul 2007, atuul tau de DREPT!


Prima pagină » Ştiri juridice » Parlamentul European a aprobat acordul asupra unui element esential al pachetului privind azilul

Parlamentul European a aprobat acordul asupra unui element esential al pachetului privind azilul

  Publicat: 27 Oct 2011       2007 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
Astazi, Parlamentul European a aprobat propunerea Comisiei de modificare a Directivei privind standardele minime, prin care vor fi consolidate drepturile acordate refugiatilor si persoanelor care beneficiaza de protectie subsidiara in UE.

In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Cuprinde masurile luate pentru exercitarea dreptului persoanelor cu handicap la un regim special de prevenire, de tratament, de readaptare, de invatamant, de instruire si de integrare sociala a acestei categorii de persoane.
Cuprinde masurile luate pentru exercitarea dreptului persoanelor cu handicap la un regim special de prevenire, de tratament, de readaptare, de invatamant, de instruire si de integrare sociala a acestei categorii de persoane.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
1. Solutia la care partenerii de negocieri ajung prin acordarea de concesii reciproce in scopul deblocarii tratativelor si a facilitarii perfectarii contractului.
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
(Board of Directors) Grup de oficiali alesi de adunarea generala anuala a actionarilor care au fost imputerniciti sa administreze compania si sa puna in aplicare masurile de natura strategica adoptate de adunarea generala.
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
Ansamblu de solutii pronuntate de catre organele de jurisdictie in legatura cu probleme de drept sau institutiile juridice examinate cu prilejul desfasurarii litigiilor din competenta lor.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Gazda Istvan - membru al Parlamentului Romaniei.

Directiva garanteaza drepturi uniforme in ceea ce priveste asistenta medicala si accesul la piata muncii.

``Este o etapa importanta pentru aspiratia de a avea aprobate pana in anul viitor toate propunerile in materie de azil, conform solicitarii Consiliului European prin Programul de la Stockholm. Acordul transmite, de asemenea, un semnal politic puternic cu ocazia celei de a 60-a aniversari a Conventiei ONU privind statutul refugiatilor. Evenimentele ce au loc acum in vecinatatea noastra demonstreaza ca sunt necesare proceduri sigure, transparente si eficiente pentru cei care apeleaza la noi si doresc protectie``, a declarat Cecilia MalmstrA�m, comisarul pentru afaceri interne.

Votul de astazi permite acordul in prima lectura cu Consiliul, care trebuie acum sa adopte oficial directiva modificata, si aceasta in saptamanile urmatoare.

In octombrie 2009, Comisia a prezentat propunerea pentru reformarea Directivei privind standardele minime referitoare la conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca persoanele care au nevoie de protectie internationala (IP/09/1552).

Comisia a propus clarificarea unor concepte importante, precum ``agentii de protectie``, ``protectia in interiorul tarii`` sau ``apartenenta la un anumit grup social``, pentru a permite autoritatilor nationale sa aplice criterii mai solide si sa identifice persoanele care au nevoie mai repede de protectie . De asemenea, Comisia a propus apropierea drepturilor acordate refugiatilor si beneficiarilor de protectie subsidiara, in special in ceea ce priveste perioada de valabilitate a permiselor de sedere, accesul la protectie sociala, la asistenta medicala si la piata muncii. Aceasta va duce, de asemenea, la reducerea costurilor si a sarcinii administrative legate de gestionarea diferitelor statute de protectie .

In iunie 2011, s-a ajuns la un acord asupra unui text de compromis echilibrat, in urma negocierilor intre Parlamentul European (PE) si Consiliu . Astazi, Parlamentul European a aprobat acest text de compromis, printre principalele elemente numarandu-se:

o clarificare a diferitelor concepte pentru a tine seama de jurisprudenta consacrata a Curtii de Justitie a Uniunii Europene si a Curtii Europene a Drepturilor Omului;

angajamentul de a lua in considerare interesul superior al copilului si aspectele de gen atunci cand se evalueaza cererile de azil si cand se aplica normele privind continutul protectiei internationale;

apropierea drepturilor acordate refugiatilor si beneficiarilor de protectie subsidiara in ceea ce priveste accesul la un loc de munca si la asistenta medicala;

prelungirea la doi ani a perioadei de valabilitate a permisului de sedere eliberat persoanei beneficiare de protectie subsidiara, in momentul reinnoirii permisului de sedere initial, ca urmare a acordarii statutului.

Aceste modificari suplimentare vor imbunatati si mai mult calitatea proceselor decizionale in materie de azil, vor asigura respectarea drepturilor omului si vor facilita integrarea beneficiarilor de protectie in societatile gazda .Citeşte mai multe despre:    Azil    Parlamentul European    Piata muncii

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CE lanseaza o noua cerere de candidaturi pentru permisele de calatorie DiscoverEU
25 Nov 2019 | 1534

CEDO: Incalcari ale drepturilor unei mame si ale copiilor ei retinuti in regim de detentie a imigrantilor
23 Oct 2019 | 1245

Consiliul Concurentei: Modul de organizare a licitatiilor pentr deszapezirea drumurilor faciliteaza intelegerile - amenzi de peste 1 milion de euro pentru 4 companii
17 Sep 2019 | 924

Locuri de munca vacante in Spatiul Economic European. August 2019
18 Aug 2019 | 1064

Proiectele de acte normative aprobate sau de care Guvernul a luat act in sedinta din 24 iulie 2019
24 Jul 2019 | 881

CCR: eliminarea atributului Statului de a acorda amnistia sau gratierea colectiva/ individuala pentru �fapte de coruptie� incalca limitele revizuirii Constitutiei.
18 Jul 2019 | 1420Articole Juridice

Dreptul la deconectare al salariatului in era digitala. Reglementare
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

E-sanatatea si securitatea in munca pe piata unica digitala
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Acordarea vizei de scurta sedere pe teritoriul Romaniei (Short-stay visa)
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Curtea de Justitie respinge actiunea Republicii Cehe impotriva directivei privind consolidarea controlului achizitionarii si detinerii de arme de foc
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Masuri educative. Supraveghere. Neaplicare obligatii
Pronuntaţă de: Decizia penala nr. 791/07.09.2018 a Curtii de Apel Galati

Masuri de siguranta. Obligarea la tratament medical
Pronuntaţă de: Decizia penala nr. 864/19.09.2018 a Curtii de Apel Galati

Expropriere de fapt. Conditii si efecte. �Asteptare legitima� de recuperare a unei investitii, in sensul jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia civila, Decizia civila nr. 241/24.06.2020

ICCJ: Titularii dreptului de proprietate privata afectati de capacitatile energetice pot pretinde indemnizatii pentru lipsa de folosinta numai in masura in care capacitatile energetice au fost realizate dupa intrarea in vigoare a Legii energiei electrice nr. 13/2007
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ