din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1999 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Codul de bune practici pentru comertul cu produse agroalimentare nu contravine legislatiei concurentei

Codul de bune practici pentru comertul cu produse agroalimentare nu contravine legislatiei concurentei

  Publicat: 08 Jul 2008       1156 citiri       Sursa: EuroAvocatura  


Consiliul Concurentei apreciaza ca, in conditiile actuale de piata, "Codul de bune practici pentru comertul cu produse agroalimentare" nu contravine in mod expres legislatiei in domeniul concurentei, se arata intr-un comunicat de presa remis EuroAvocatura.ro.

Concept utilizate de stiintele comportamentale (psihologie, sociologie, psihologie judiciara), prin el intelegandu-se ansamblul actelor, reactiilor (glandulare, motorii, afective, verbale) prin care o persoana raspunde intr-o imprejurare data la solicitarile mediului inconjurator.
Definirea pietei relevante este un instrument in vederea identificarii si a definirii perimetrului in interiorul caruia se desfasoara concurenta dintre firme.
O situatie pe piata, in care vanzatorii unui produs sau serviciu actioneaza independent, pentru captarea clientelei, pentru a atinge un obiectiv comercial precis, adica un anumit nivel al beneficiilor, al volumului de vanzari si / sau al cotei de piata.
Concept utilizate de stiintele comportamentale (psihologie, sociologie, psihologie judiciara), prin el intelegandu-se ansamblul actelor, reactiilor (glandulare, motorii, afective, verbale) prin care o persoana raspunde intr-o imprejurare data la solicitarile mediului inconjurator.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Conform art. 301 Cod Penal, fabricarea ori punerea in circulatie a produselor care poarta denumiri de origine ori indicatii de provenienta false,
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
"Prin formularea sa generala, aceasta declaratie de principii nu contine clauze de natura sa incalce legislatia in domeniul concurentei. Cu toate acestea, in situatia in care, prin aplicarea acestui Cod, s-ar ajunge ca agentii economici semnatari sa recurga la intelegeri sau practici anticoncurentiale, Consiliul Concurentei isi rezerva dreptul de a interveni", a declarat Gheorghe Oprescu, Presedintele Consiliului Concurentei.

Consiliul Concurentei atrage atentia semnatarilor documentului asupra faptului ca este esential ca aplicarea acestui Cod sa nu conduca la dezvoltarea unei transparente excesive a relatiilor comerciale dintre furnizori si comercianti. In anumite conditii, schimbul de informatii intre firme concurente risca sa conduca la cunoasterea reciproca a strategiilor comerciale aplicate, ceea ce poate facilita un comportament identic al companiilor pe piata .

Astfel, concurenta s-ar putea diminua semnificativ, intrucat ar fi facilitata dezvoltarea de cooperari tacite intre agentii economici concurenti, in sensul uniformizarii practicilor comerciale si, implicit, ale preturilor practicate.

"Mecanismele care faciliteaza schimbul de informatii sensibile intre concurenti pot avea efecte negative asupra concurentei si consumatorilor, deoarece se incalca principiul potrivit caruia toti agentii economici trebuie sa-si stabileasca in mod independent politica pe care intentioneaza s-o implementeze pe piata", a mai declarat presedintele Consiliului Concurentei.

In cazul in care un sistem ce faciliteaza schimbul de informatii este folosit de competitori pentru a implementa un comportament concertat, practica poate fi sanctionata din perspectiva regulilor nationale sau comunitare de concurenta . De altfel, Comisia Europeana si instantele comunitare au instrumentat o serie de carteluri care s-au bazat, printre altele, pe mecanisme ce facilitau schimbul de informatii.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...