Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Articole juridice » Drept Comercial » Agentiile de turism nu pot include in mod automat asigurarea de calatorie in pretul de vanzare a biletelor de avion

Agentiile de turism nu pot include in mod automat asigurarea de calatorie in pretul de vanzare a biletelor de avion

  Publicat: 02 Mar 2012       3188 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Drept Comercial  


Asemenea „suplimente optionale” pot fi oferite doar pe baza alegerii clientului („opt-in”)

Expresie numerica rezultata din compararea a doua niveluri ale aceluiasi indicator, proces, fenomen etc. aflat in situatii diferite (perioade sau locuri diferite).
Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
Persoana care cumpara frecvent produsele sau serviciile unei firme, sau dintr-un magazin, consumator obisnuit al unui local.
Desfiintarea retroactiva a unui act juridic.
Reprezinta o asigurare de persoane, face parte din sistemul de asigurari sociale, este garantata de stat si cuprinde raporturi specifice prin care se asigura protectia sociala a salariatilor impotriva diminuarii sau pierderii capacitatii de munca si decesului acestora ca urmare a accidentelor de munca si a bolilor profesionale.
Persoana care cumpara frecvent produsele sau serviciile unei firme, sau dintr-un magazin, consumator obisnuit al unui local.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Grupare de persoane fizice sau juridice organizata pe baza unui statut in vederea realizarii unui scop comun (stiintific, cultural, artistic, sportiv).
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
In sens general, cheltuiala in bani ce trebuie suportata pentru a putea beneficia de un bun sau serviciu.
Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
Sustinerile si punctele de vedere ale partilor si procurorului exprimate in cursul procesului penal cu privire la solutionarea cauzei deduse judecatii.
Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
Preturile produselor si serviciilor care se realizeaza sau se presteaza in tara, in cadrul activitatilor cu caracter de monopol natural, al celor supuse prin lege unui regim special,
1. Solutia la care partenerii de negocieri ajung prin acordarea de concesii reciproce in scopul deblocarii tratativelor si a facilitarii perfectarii contractului.
Ansamblul complex de masuri si actiuni realizate pentru a raspunde nevoilor sociale ale persoanelor, familiilor, grupurilor sau comunitatilor,
Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
Reprezentanta, filiala sau sucursala a unei institutii sau intreprinderi
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Persoana fizica sau juridica ce datoreaza o suma de bani debitorului urmarit
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.

Regulamentul nr. 1008/20081 urmareste sa asigure o transparenta sporita in privinta tarifelor zborurilor cu plecare de pe teritoriul Uniunii Europene. Regulamentul impune vanzatorilor de bilete sa indice intotdeauna ``pretul final`` care cuprinde tariful aplicabil, precum si toate tarifele, impunerile, tarifele suplimentare si alte comisioane aplicabile, care nu pot fi evitate si sunt previzibile in momentul publicarii. Serviciile suplimentare, cunoscute sub denumirea de ``suplimente de pret optionale``, trebuie comunicate in mod clar la inceputul oricarui proces de rezervare, iar acceptarea lor de catre client se face pe baza alegerii acestuia.

ebookers.com Deutschland gestioneaza un portal online de calatorii prin intermediul caruia comercializeaza bilete de avion. In cazul in care, in cursul procesului de rezervare, clientul alege un anumit zbor, in partea din dreapta sus a paginii de internet, sub titlul ``Costurile dumneavoastra reale de calatorie``, apare o prezentare a costurilor. Aceasta prezentare include, pe langa tariful zborului, un cuantum pentru ``taxe si comisioane``, precum si pozitia suplimentara ``asigurare pentru anularea calatoriei``. Ulterior este specificat ``pretul global al calatoriei``. La sfarsitul paginii, clientului i se atrage atentia asupra modului in care poate refuza asigurarea . La finalizarea rezervarii, pretul global trebuie platit de client catre ebookers.com, care ulterior achita companiei aeriene in cauza pretul zborului, iar societatii de asigurari, pretul asigurarii, transferand de asemenea taxele si comisioanele autoritatilor competente. Societatea de asigurari este o entitate distincta, din punct de vedere juridic si economic, de compania aeriana.

O asociatie germana pentru protectia consumatorilor a chemat ebookers.com in judecata in fata instantelor germane, contestand practica acesteia din urma de includere automata a asigurarii de calatorie in pretul zborului. In acest context, Oberlandesgericht KA¶ln (Curtea de Apel din KA¶ln) a intrebat Curtea daca asemenea servicii oferite de terti si al caror cost este solicitat clientului de societatea care comercializeaza zborul impreuna cu tariful zborului, ca parte a unui pret global, constituie ``suplimente de pret optionale``, astfel incat sa fie necesar ca acestea sa fie oferite pe baza alegerii clientului.

In concluziile prezentate astazi, avocatul general JAˇn MazAˇk subliniaza ca, pentru ca obiectivul regulamentului de a permite clientilor sa compare efectiv preturile zborurilor sa fie atins, pretul final comunicat consumatorului trebuie sa se refere la un serviciu similar si trebuie sa cuprinda, in masura in care este posibil, elemente constitutive ale pretului similare. Prin faptul ca se impune ca elementele de pret care nu pot fi evitate si sunt previzibile sa fie incluse in pretul final, clientul este informat in mod precis cu privire la costurile reale ale zborului de la punctul A la punctul B si este in masura sa compare preturile diferitelor companii aeriene sau diversilor vanzatori de bilete. In schimb, ``suplimentele de pret`` nu pot sa fie considerate ca facand parte din ``pretul final`` in vederea efectuarii comparatiei intre preturi . Ele sunt prin definitie optionale, ``suplimente`` pe care clientul poate sa aleaga sa le accepte sau sa nu le accepte. In cazul in care astfel de suplimente optionale ar fi considerate ca facand parte din pretul final, principiul acordarii posibilitatii de a compara aceste preturi ar fi in realitate compromis intrucat preturile ar putea sa se refere la o gama foarte variata de servicii .

Cu toate acestea, avocatul general considera ca cerinta ca suplimentele de pret optionale trebuie sa faca obiectul alegerii clientului (``opt-in``), care este diferita de optiunea de excludere voluntara (``opt-out``), urmareste un obiectiv diferit de cel de garantare a posibilitatii de comparare a preturilor, si anume protectia consumatorilor. Ea previne riscul de determinare a consumatorilor sa achizitioneze si sa plateasca, cu ocazia rezervarii unui zbor, servicii suplimentare care nu sunt necesare, cu exceptia situatiei in care acestia aleg in mod activ si expres sa accepte astfel de oferte suplimentare si preturile care trebuie sa fie platite pentru acestea.

Pentru a atinge acest obiectiv, avocatul general MazAˇk concluzioneaza ca pretul pentru un serviciu, cum ar fi incheierea unei asigurari de calatorie, atunci cand aceasta este oferita si este rezervata in legatura cu un zbor, trebuie sa fie inclusa in notiunea de ``suplimente de pret optionale``. Ele ar trebui, ca atare, sa faca obiectul unei alegeri a clientului.

In sfarsit, avocatul general MazAˇk sustine ca imprejurarea ca asemenea servicii sunt oferite de terti nu prezinta nicio relevanta. Ar fi contrar obiectivului de a proteja consumatorul ca aceasta protectie sa depinda de imprejurarea daca serviciul optional provine de la o companie aeriana sau de la o societate distincta din punct de vedere juridic de aceasta ori de imprejurarea daca acest serviciu face sau nu face parte in sens strict dintr-un contract de servicii aeriene. In opinia sa, aspectul esential nu este faptul ca suplimentul de pret respectiv provine de la o companie aeriana sau de la o agentie aflata in legatura cu aceasta sau ca este platit, in sens strict, drept contraprestatie pentru servicii aeriene, ci mai curand faptul ca serviciul optional si pretul acestuia sunt oferite in legatura cu un serviciu aerian/zbor si ca pot fi rezervate in cadrul aceluiasi proces.

Prin urmare, avocatul general concluzioneaza ca servicii precum asigurarea de calatorie oferite cu ocazia rezervarii unui zbor trebuie sa fie prezentate clientului sub forma posibilitatii de alegere, indiferent de imprejurarea ca serviciul respectiv este oferit de un tert .


Concluziile avocatului general in cauza C-112/11 ebookers.com Deutschland GmbH/Bundesverband der Verbraucherzentralen und VerbraucherverbA¤nde - Verbraucherzentrale Bundesverband eV1 Regulamentul (CE) nr. 1008/2008 al Parlamentului European si al Consiliului din 24 septembrie 2008 privind normele comune pentru operarea serviciilor aeriene in Comunitate (reformare) (JO 2008 L 293, p. 3).

Citeşte mai multe despre:    Curtea de Justitie a Uniunii Europene    Bilete de avion    Asigurare    Asigurare de calatorie

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

GDPR: Montarea unor camere video in perimetrul apartamentului proprietate personala
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

CJUE nu este competenta sa se pronunte asupra unui diferend frontalier cu caracter international care nu tine de dreptul Uniunii
Sursa: EuroAvocatura.ro

Legea concurentei: raportarea amenzii la cifra de afaceri realizata in anul anterior – pedeapsa justa sau grava inechitate
Sursa: Irina Maria Diculescu

Formalitatile necesare transferului salariatilor de la un angajator (cedent) la altul (cesionar)
Sursa: Av. Iulian Gales

Codul Fiscal: Stabilirea de catre Presedintele A.N.A.F. a criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal – o incalcare a principiului separatiei puterilor in stat?
Sursa: Irina Maria Diculescu

Publicitatea in avocatura. Marketing juridic. Limitari si posibilitati practice
Sursa: Irina Maria Diculescu

Initiativa cetateneasca europeana. Situatia regiunilor cu minoritate nationala
Sursa: EuroAvocatura.roJurisprudenţă

Timpul de lucru; munca suplimentara; sarcina probei privind timpul de munca al salariatului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 355/15.09.2020

Dreptul la concediu de odihna in cazul cumulului de contracte de munca ale aceluiasi salariat. Principiul nediscriminarii in cazul salariatilor angajati cu fractiune de norma
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 640/11.10.2018

Drept de autor asupra programului informatic. Obligatia de confidentialitate a fabricantului bazei de date
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 179 din 28 ianuarie 2020

Actiune in contrafacere. Conflict intre o marca si un nume comercial. Invocarea notorietatii marcii. Conditii
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 284 din 4 februarie 2020

Prelungirea raportului de serviciu dupa implinirea varstei de pensionare, pana la varsta de 65 de ani. Conditii. Aplicarea prioritara a dreptul european
Pronuntaţă de: Curtea de Apel BUCURESTI - 533/28.05.2020