Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Articole juridice » Intrebari si Raspunsuri Juridice » [Av. muncii] Recuperare spor pentru ore suplimentare neplatite

[Av. muncii] Recuperare spor pentru ore suplimentare neplatite

  Publicat: 28 Dec 2016       1498 citiri       Sursa: MCP Cabinet avocati        Secţiunea: Intrebari si Raspunsuri Juridice  


Opinie juridica privind Recuperare spor pentru ore suplimentare neplatite

Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
Lista electorala - lista ce cuprinde toti alegatorii care isi exercita dreptul de vot in cadrul unei sectii de votare;
Lista electorala - lista ce cuprinde toti alegatorii care isi exercita dreptul de vot in cadrul unei sectii de votare;
Lista electorala - lista ce cuprinde toti alegatorii care isi exercita dreptul de vot in cadrul unei sectii de votare;
Reprezinta orice scriere care materializeaza pe hartie un act juridic, precum si orice obiect material care incorporeaza un asemenea act.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca.
(Basis) Pretul de cumparare a unui anumit activ, ajustat pentru anumite evenimente cum ar fi acordarea dividendelor in actiuni.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca.
(Basis) Pretul de cumparare a unui anumit activ, ajustat pentru anumite evenimente cum ar fi acordarea dividendelor in actiuni.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Codul de procedura civila reglementeaza judecata in fond a cauzelor civile, judecata care cunoaste trei faze (etape):
Imprimat emis de un organ official, folosit pentru plata unor taxe sau impozite.
Una din formele importante prin care se manifesta dreptul de aparare,
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Buna ziua,

Ma numesc x si la locul de munca ma confrunt cu mai multe probleme,printre care cea mai importanta neplata orelor suplimentare lucrate. Daca acum doi ani cand m-am angajat la aceasta firma, am avut incredere in primul rand in mine si apoi in aceasta multinationala, fiind in domeniul petrolului si al gazelor, acum nu mai am aceasta incredere. Totul a inceput in urma cu 7 luni, cand s-au anuntat disponibilizari, care aveau ca scop reduceri de costuri si care se fac in baza unor criterii, am fost profund dezamagit sa ma aflu pe lista neagra. Din fericire am scapat, dar am luat hotararea sa-mi cer drepturile si socoteala de ce am fost pe acea lista . Mi s-a spus ca liistele vin de sus si ca nu au o explicatie concreta. Mentionez ca intre noi, colegii, din momentul in care s-a aflat de disponibilizari si pana s-a anuntat exact cine este pe acea lista, au fost cativa care se stiau cu bube si le era frica, culmea nici-unul nu s-a aflat pe acea lista . Atunci am realizat ca lis ta nu a venit de nicaieri de sus, ci a fost facuta de seful nostrul direct si ca niciunul dintre oamenii lui nu s-au aflat pe lista .
Cand am ajuns in aceasta firma, cunoscandu-mi capacitatile am zis ca asta e sansa mea de a face ceva, eram inscris in anul 1 la facultate si am fost nevoit sa renunt, dar pe parcursul a 2 ani sansele avea sa nu vina. Mi-am dorit sa ajut si sa fac mai mult decat am fost lasat. Inainte de restructurari, care nu si-au atins tinta, am fost verificati de cineva din Italia care se ocupa de competentele tuturor angajatilor din Europa si in cazul meu verificare a decurs mai mult decat ok. In cazul job-urilor avute pe parcursul a cei doi am facut mai multe sacrificii, nu am refuzat niciodata ceva, dreptul la odihna mi-a fost incalcat de mai multe ori, dreptul la sanse deasemenea, promovare nici nu s-a pus problema, pe motiv ca sunt vremuri nasoale cu pretul barilului scazut si totusi de muncit am muncit. In cei doi ani am acumulat 1200 de ore suplimentare, care nu mi-au fost platite sau recuperate desi contractual de munca prevede una din cele 2 variante. Din cate stiu munc a la sonda se considera grea si se primeste castig la vechime 6 luni la an, lucru de care nu benefiez si multe altele.
Daca ati putea sa-mi dati un sfat v-as fi foarte recunoscator.

Cu respect,

Raspuns Avocat dreptul muncii:
Pentru compensarea in bani a orelor de munca suplimentara efectuate de dumneavoastra, prin acordarea unui spor la salariu in cuantumul stabilit prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, care, in orice caz, nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza . Cu alte cuvinte, o ora suplimentara va trebui compensata in bani prin spor la salariu in procent de minim 175% din salariul de baza .
Pentru a recupera sporul prevazut de lege aferent tuturor orelor de munca suplimentara efectuate, in cazul refuzului angajatorului de a compensa in mod voluntar aceste ore, este necesar sa va adresati instantei de judecata, respectiv Tribunalului in a carui circumscriptie teritoriala aveti domiciliul sau locul de munca .
Pe calea cererii de chemare in judecata veti putea solicita obligarea angajatorului la plata sporului aferent tuturor orelor de munca suplimentara efectuate in ultimii 3 ani anteriori introducerii cererii de chemare in judecata, obligarea la plata dobanzii legale aferente si a cheltuielilor de judecata .
Facem precizarea ca actiunea in fata instantei este scutita de plata taxei de timbru judiciar.
Desi potrivit dispozitiilor art. 272 din Codul muncii, sarcina dovedirii efectuarii acestor ore de munca suplimentara revine angajatorului, este recomandat sa faceti si dumneavoastra o minima dovada a efectuarii acestor ore (inscrisuri - condici de prezenta, foi de pontaj, fluturasi de salarii, adeverinte, e-mail-uri, corespondente cu angajatorul, martori s.a).

*


Despre MCP Cabinet avocati: - Functionand din anul 2008, Cabinet de avocat ``Marius-Catalin Predut`` este specializat in consultanta juridica, asistenta juridica si reprezentare in litigii si conflicte de munca .


Citeşte mai multe despre:    Ore suplimentare    Codul muncii    avocat dreptul muncii

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

CIM 2023. Model contract individual de munca 2023
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Concediul de maternitate si concediul de crestere a copilului. Aspecte practice
Sursa: MCP Cabinet avocati

Aspecte practice privind necorespunderea profesionala a salariatului
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Cercetarea disciplinara a salariatilor. Legalitatea Regulamentului intern si a altor Proceduri
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Inechitatile salariale in sectorul public si in sectorul privat
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Dialogurile MCP: Legalitatea si obiectivitatea evaluarii profesionale a salariatilor
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Demisia - drept unilateral al salariatului. Mecanism juridic si consecinte
Sursa: Avocat Marius-Catalin PredutJurisprudenţă

Refuzul angajatorului de a-i elibera adeverinta fostului salariat timp de 2 ani
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 132/15.03.2018 a Curtii de Apel Galati

Decizie de sanctionare disciplinara. Caracterul restrictiv al dispozitiilor inscrise Codul muncii. Analiza elementelor constitutive ale abaterii disciplinare prin raportare la prevederile actului emis de angajator
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 40/06.02.2020

Litigii de munca, modificare program de lucru, lipsa acordului angajatului, prerogativa angajatorului in organizarea muncii
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 214/30.06.2020

Litigii de munca - contestatie decizie de concediere; concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului, lipsa descrierii in cuprinsul deciziei a motivelor care determina concedierea - trimiterea la raportul intern al unitatii
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 124/20.05.2020

Contestatie decizie de suspendare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului. Trimiterea in judecata a angajatului pentru fapte incompatibile cu functia detinuta
Pronuntaţă de: Curtea de apel Iasi, Sectia litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 361/22.09.2020