Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Articole juridice » Intrebari si Raspunsuri Juridice » [Av. muncii] Drepturi salariale in cazul detasarii in alt stat membru UE

[Av. muncii] Drepturi salariale in cazul detasarii in alt stat membru UE

  Publicat: 28 Dec 2016       1188 citiri       Sursa: MCP Cabinet avocati        Secţiunea: Intrebari si Raspunsuri Juridice  


Opinie juridica privind Drepturi salariale in cazul detasarii in alt stat membru UE

Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Plata efectuata din eroare de catre o persoana pentru o datorie inexistenta sau de care nu era tinuta sa raspunda, avand ca urmare obligatia beneficiarului de a restitui cee ce a primit in mod necuvenit.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Persoana juridica sau persoana fizica cu sediul, respectiv domiciliul, in Romania ori sucursala, filiala, agentia, reprezentanta din Romania a unei persoane juridice straine cu sediul in strainatate, autorizata potrivit legii, care incadreaza forta de munca in conditiile legii.
Expresia Bruxelles I se utilizeaza adesea pentru a se face referire la Regulamentul (CE) nr. 44/2001 al Consiliului din 22 decembrie 2000 privind competenta judiciara, recunoasterea si executarea hotararilor in materie civila si comerciala.
Suma de bani ce se acorda unei persoane pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare (de deplasare, detasari etc) sau pentru efectuarea de activitati in afara programului obisnuit de lucru
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Persoana juridica sau persoana fizica cu sediul, respectiv domiciliul, in Romania ori sucursala, filiala, agentia, reprezentanta din Romania a unei persoane juridice straine cu sediul in strainatate, autorizata potrivit legii, care incadreaza forta de munca in conditiile legii.
Desemneaza orice persoana care este asigurata, in baza unei asigurari obligatorii sau facultative continue, impotriva unuia sau mai multor riscuri ce corespund ramurilor unui regim de securitate sociala care se aplica salariatilor.
Codul de procedura civila reglementeaza judecata in fond a cauzelor civile, judecata care cunoaste trei faze (etape):
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Una din formele importante prin care se manifesta dreptul de aparare,
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Am lucrat in comunitate aproximativ 6luni actual in Bruxelles pe data de 31_03 _2016. Se inchei contractul de munca,as dori o solutionare din partea dumneavoastra am fost angajat la firma in Pitesti subcontrctat la o firma din Timisoara mi sa incheiat CM la Pitesti ,moda facut angajarea la firma din Timisoara .Am intrebat de salariul meu din Bruxelles si am cerut un contract cu salarizarea ,mi sa raspuns ca primesc salariul din tara plus orele suplimentare1=1 ,restul merge la firma din Pitesti(salariul meu din tara este de1500),imi puteti da unrraspuns pentru solutionare?Mentionez nu am primit niciodata in sase luni un stat de plata .Am avut limoza valabila de lucru in bruxelles pana in data de 29_02_2016.

Raspuns Avocat dreptul muncii:
Din situatia descrisa de dumneavoastra reiese ca ati avut incheiat contract individual de munca cu angajator din Pitesti si subcontractat la societatea din Timisoara, care, la randul sau, v-a detasat sa desfasurati activitate in Bruxelles .
Potrivit dispozitiilor legale din Romania (Codul muncii, republicat), in situatia detasarii in vederea desfasurarii activitatii in Bruxelles, societatea din Belgia pentru care ati lucrat este obligata sa va achite cheltuielile de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil (dupa caz).
Pe durata detasarii in Belgia, dumneavoastra beneficiati de drepturile care va sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul din Timisoara/Pitesti care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul din Bruxelles la care ati fost detasat.
Angajatorul din Romania are obligatia de a lua toate masurile necesare pentru ca angajatorul la care a dispus detasarea sa isi indeplineasca integral si la timp toate obligatiile fata de dumneavoastra.
Potrivit dispozitiilor art. 47 alin. 4 din Codul muncii, daca angajatorul belgian la care s-a dispus detasarea nu isi indeplineste integral si la timp toate obligatiile fata de dumneavoastra, acestea vor fi indeplinite de angajatorul roman care a dispus detasarea.In cazul in care exista divergenta intre cei doi angajatori sau niciunul dintre ei nu isi indeplineste obligatiile aratate mai sus, dumneavoastra aveti dreptul sa va indreptati impotriva oricaruia dintre cei doi angajatori si de a cere executarea silita a obligatiilor neindeplinite, evident constand in drepturile salariale mai favorabile acordate de angajator .
Pentru a analiza toate aspectele in acest sens, este recomandat sa verificati si dispozitiile statului belgian referitoare la desfasurarea activitatii unui salariat strain detasat pe teritoriul Belgiei.
In ambele situatii, pentru a va recupera drepturile salariale cuvenite si neincasate, in lipsa acordarii acestor drepturi in mod voluntar de catre oricare dintre angajatori, va trebui sa va adresati instantei de judecata .
Toate discutiile expuse mai sus vor trebui analizate sub rezerva lipsei altor dispozitii din contractul individual de munca incheiat cu dumneavoastra in Romania. Astfel ca, o clarificare concreta a situatiei va putea fi realizata numai dupa verificarea continutului contractului individual de munca .

*


Despre MCP Cabinet avocati: - Functionand din anul 2008, Cabinet de avocat ``Marius-Catalin Predut`` este specializat in consultanta juridica, asistenta juridica si reprezentare in litigii si conflicte de munca .


Citeşte mai multe despre:    Detasare    diurna interna    diurna externa    Codul muncii    avocat dreptul muncii

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Plata drepturilor cuvenite salariatilor detasati. Aspecte particulare
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Libera prestare a serviciilor si a celor ale lucratorilor lor detasati intr-un stat membru gazda. Respectarea conditii de concurenta echitabile intre Statele UE
Sursa: EuroAvocatura.ro

OPINIE privind directiva europeana prin care se consolideaza drepturile lucratorilor detasati
Sursa: EuroAvocatura.ro

Contractul de munca si lucratorul “au pair”
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Modificarea contractelor de munca in contextul noilor realitati economice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Recuperarea timpului de deplasare prin ore suplimentare
Sursa: MCP Cabinet avocati

Functia publica sub imperiul Noului Cod Administrativ (V)
Sursa: Irina Maria DiculescuJurisprudenţă

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

Alegerea perioadei care se ia in considerare la stabilirea bazei de calcul al pensiei militare de stat se poate face o singura data
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 7783/28.11.2018 a Curtii de Apel Galati

Detasarea unui salariat fara acordul acestuia
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bacau – Sectia I Civila- Decizia civila nr. 470 din 12 iunie 2019

Recuperarea prejudiciului cauzat angajatorului prin sanctionarea contraventionala a salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul SIBIU – Sentinta nr. 462/21.09.2020

Convocarea salariatului prin posta electronica. Conditii
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti - Sentinta civila nr. 6165/2020