Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Articole juridice » Intrebari si Raspunsuri Juridice » [Av. muncii] Consecintele refuzului salariatului de modificare a CIM

[Av. muncii] Consecintele refuzului salariatului de modificare a CIM

  Publicat: 28 Dec 2016       1557 citiri       Sursa: MCP Cabinet avocati        Secţiunea: Intrebari si Raspunsuri Juridice  


Opinie juridica privind Consecintele refuzului salariatului de modificare a CIM

Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
Este procesul psihic care se manifesta prin actiuni constiente indreptate spre realizarea unor scopuri stabilite.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Tranzactia este un contract prin care partile termina un proces inceput sau preintampina un proces ce se poate naste (art. 1704 Cod Civil) prin concesii reciproce, .
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Desfiintarea retroactiva a unui act juridic.
Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.
Codul de procedura civila reglementeaza judecata in fond a cauzelor civile, judecata care cunoaste trei faze (etape):
Una din formele importante prin care se manifesta dreptul de aparare,
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Buna ziua, am si eu cateva intrebari la care va rog sa ma ajutati. Sunt in concediu pentru cresterea copilului si am optat sa vin la serviciu deoarece se ocupa sotia de copil si primesc indemnizatia de 500 ron. Angajatorul la care lucrez vrea sa renegocieze contractele de munca la toti angajatii, renegociere prin care pierdem drepturile ce le aveam in contractul individual de munca peste cele prevazute de lege. in cazul meu sunt obligat sa semnez noul CIM ? Ma poate de afara daca nu sunt de acord cu taierile ce sunt propuse de angajator? (din cate stiu nu ma poate da afara 2 ani si 6 luni pentru ca sunt in acel concediu de crestere al copilului). In ce conditii ma poate forta sa semnez noul CIM daca nu sunt de acord ?precizez ca sunt angajat pe perioada nedeterminata. Va multumesc

Raspuns Avocat dreptul muncii:
Din situatia expusa de dumneavoastra reiese ca nu va mai aflati in concediu pentru crestere copil, intrucat ati optat pentru reluarea activitatii la locul de munca inainte de implinirea concediului.
In acest caz dumneavoastra beneficiati de drepturile salariale cuvenite pentru munca prestata, precum si de stimulentul de insertie in valoare de 500 lei, pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului.
Modificarea clauzelor contractului individual de munca se poate realiza prin act aditional, exclusiv prin acordul de vointa al ambelor parti contractuale. In consecinta, angajatorul nu va poate obliga la semnarea unui alt contract individual de munca/act aditional sau sa renuntati la drepturile convenite prin contract .
In cazul in care refuzati inserarea modificarilor propuse de angajator, din punct de vedere legal, nu se poate dispune concedierea dumneavoastra pe acest motiv, insa este posibil ca angajatorul sa caute motive (fapte din exercitarea atributiunilor de serviciu) pentru o eventuala cercetare disciplinara a dumneavoastra, care sa culmineze cu desfacerea disciplinara a contractului individual de munca . In eventualitatea emiterii unei decizii de sanctionare disciplinara, o veti putea contesta la Tribunal, putand solicita anularea acesteia pentru motive de nelegalitate/netemeinicie, obligarea angajatorului la reintegrarea pe postul ocupat si obligarea la plata unei despagubiri banesti egale cu salariile de care ati fi beneficiat de la data concedierii si pana la reintegrarea efectiva, precum si la plata eventualelor cheltuieli de judecata .

*


Despre MCP Cabinet avocati: - Functionand din anul 2008, Cabinet de avocat ``Marius-Catalin Predut`` este specializat in consultanta juridica, asistenta juridica si reprezentare in litigii si conflicte de munca .


Citeşte mai multe despre:    Indemnizatie crestere copil    Codul muncii    avocat dreptul muncii

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Contract individual de munca, Model 2021. PDF si Word editabil
Sursa: MCP Cabinet avocati

Particularitati privind procedura concilierii in litigiile de munca
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Procedura concilierii conflictelor de munca. Suspendarea termenelor de solutionare a conflictelor de munca pe durata concilierii
Sursa: avocat Ioana Emilia | MCP Cabinet avocati

Consultantul extern specializat in legislatia muncii. Calitate, atributii si responsabilitati
Sursa: avocat Gales Iulian | MCP Cabinet avocati

Updatarea Regulamentului intern al angajatorului cu procedura de solutionare amiabila a conflictelor de munca
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati.

Magazinul online prin prisma Regulamentului General privind protectia Datelor Personale
Sursa: avocat STOICA IOANA, BAROUL CONSTANTA

Discriminarea, victimizarea si hartuirea la locul de munca. Modificarile si completarile aduse Codului muncii prin Legea 151/2020
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

Obligarea angajatorului la plata orelor suplimentare prestate peste programul de 4 ore/zi si a concediului de odihna
Pronuntaţă de: TRIBUNALUL IASI - SENTINtA Nr. 907 din 22 Iulie 2020

Cerere privind constatarea ca durata contractului de munca incheiat intre parti este de 8 h/zi. Reconstituirea vechimii in munca. Plata drepturilor salariale cuvenite si neachitate
Pronuntaţă de: Curtea de Apel CONSTANTA - DECIZIA CIVILa NR. 342 din 05 noiembrie 2019

Primirea la munca a unui numar de 3 (trei) salariati in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial
Pronuntaţă de: Judecatoria PITESTI - Sentinta civila nr. 1318 din 04.03.2019

Contestare decizie de concediere. Solictare plata drepturi banesti si a indemnizatiei de concediu
Pronuntaţă de: Curtea de Apel CLUJ - DECIZIA CIVILa Nr. 993 din 9 septembrie 2019

Obligarea angajatorului la mentinerea salariatei in activitate pana la varsta de 65 de ani. Incheierea un nou contract de munca
Pronuntaţă de: Tribunalul NEAMT - SENTINtA CIVILa NR. 345 din 04.06.2019