Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Articole juridice » Intrebari si Raspunsuri Juridice » [Av. muncii] Consecintele refuzului salariatului de modificare a CIM

[Av. muncii] Consecintele refuzului salariatului de modificare a CIM

  Publicat: 28 Dec 2016       1885 citiri       Sursa: MCP Cabinet avocati        Secţiunea: Intrebari si Raspunsuri Juridice  


Opinie juridica privind Consecintele refuzului salariatului de modificare a CIM

Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
Este procesul psihic care se manifesta prin actiuni constiente indreptate spre realizarea unor scopuri stabilite.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Tranzactia este un contract prin care partile termina un proces inceput sau preintampina un proces ce se poate naste (art. 1704 Cod Civil) prin concesii reciproce, .
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Desfiintarea retroactiva a unui act juridic.
Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.
Codul de procedura civila reglementeaza judecata in fond a cauzelor civile, judecata care cunoaste trei faze (etape):
Una din formele importante prin care se manifesta dreptul de aparare,
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Buna ziua, am si eu cateva intrebari la care va rog sa ma ajutati. Sunt in concediu pentru cresterea copilului si am optat sa vin la serviciu deoarece se ocupa sotia de copil si primesc indemnizatia de 500 ron. Angajatorul la care lucrez vrea sa renegocieze contractele de munca la toti angajatii, renegociere prin care pierdem drepturile ce le aveam in contractul individual de munca peste cele prevazute de lege. in cazul meu sunt obligat sa semnez noul CIM ? Ma poate de afara daca nu sunt de acord cu taierile ce sunt propuse de angajator? (din cate stiu nu ma poate da afara 2 ani si 6 luni pentru ca sunt in acel concediu de crestere al copilului). In ce conditii ma poate forta sa semnez noul CIM daca nu sunt de acord ?precizez ca sunt angajat pe perioada nedeterminata. Va multumesc

Raspuns Avocat dreptul muncii:
Din situatia expusa de dumneavoastra reiese ca nu va mai aflati in concediu pentru crestere copil, intrucat ati optat pentru reluarea activitatii la locul de munca inainte de implinirea concediului.
In acest caz dumneavoastra beneficiati de drepturile salariale cuvenite pentru munca prestata, precum si de stimulentul de insertie in valoare de 500 lei, pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului.
Modificarea clauzelor contractului individual de munca se poate realiza prin act aditional, exclusiv prin acordul de vointa al ambelor parti contractuale. In consecinta, angajatorul nu va poate obliga la semnarea unui alt contract individual de munca/act aditional sau sa renuntati la drepturile convenite prin contract .
In cazul in care refuzati inserarea modificarilor propuse de angajator, din punct de vedere legal, nu se poate dispune concedierea dumneavoastra pe acest motiv, insa este posibil ca angajatorul sa caute motive (fapte din exercitarea atributiunilor de serviciu) pentru o eventuala cercetare disciplinara a dumneavoastra, care sa culmineze cu desfacerea disciplinara a contractului individual de munca . In eventualitatea emiterii unei decizii de sanctionare disciplinara, o veti putea contesta la Tribunal, putand solicita anularea acesteia pentru motive de nelegalitate/netemeinicie, obligarea angajatorului la reintegrarea pe postul ocupat si obligarea la plata unei despagubiri banesti egale cu salariile de care ati fi beneficiat de la data concedierii si pana la reintegrarea efectiva, precum si la plata eventualelor cheltuieli de judecata .

*


Despre MCP Cabinet avocati: - Functionand din anul 2008, Cabinet de avocat ``Marius-Catalin Predut`` este specializat in consultanta juridica, asistenta juridica si reprezentare in litigii si conflicte de munca .


Citeşte mai multe despre:    Indemnizatie crestere copil    Codul muncii    avocat dreptul muncii

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

CIM 2023. Model contract individual de munca 2023
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Concediul de maternitate si concediul de crestere a copilului. Aspecte practice
Sursa: MCP Cabinet avocati

Aspecte practice privind necorespunderea profesionala a salariatului
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Cercetarea disciplinara a salariatilor. Legalitatea Regulamentului intern si a altor Proceduri
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Inechitatile salariale in sectorul public si in sectorul privat
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Dialogurile MCP: Legalitatea si obiectivitatea evaluarii profesionale a salariatilor
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Demisia - drept unilateral al salariatului. Mecanism juridic si consecinte
Sursa: Avocat Marius-Catalin PredutJurisprudenţă

Decizie de sanctionare disciplinara. Caracterul restrictiv al dispozitiilor inscrise Codul muncii. Analiza elementelor constitutive ale abaterii disciplinare prin raportare la prevederile actului emis de angajator
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 40/06.02.2020

Litigii de munca, modificare program de lucru, lipsa acordului angajatului, prerogativa angajatorului in organizarea muncii
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 214/30.06.2020

Litigii de munca - contestatie decizie de concediere; concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului, lipsa descrierii in cuprinsul deciziei a motivelor care determina concedierea - trimiterea la raportul intern al unitatii
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 124/20.05.2020

Contestatie decizie de suspendare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului. Trimiterea in judecata a angajatului pentru fapte incompatibile cu functia detinuta
Pronuntaţă de: Curtea de apel Iasi, Sectia litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 361/22.09.2020

Contract de garantie in numerar. Libertatea contractuala. Nulitatea contractului prin care angajatul se obliga sa constituie o garantie in vederea acoperirii eventualelor prejudicii aduse patrimoniului angajatorului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 350/15.09.2020