Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
Prima pagină » Articole juridice » Intrebari si Raspunsuri Juridice » [Av. muncii] Prelungirea contractului individual de munca pe perioada determinata

[Av. muncii] Prelungirea contractului individual de munca pe perioada determinata

  Publicat: 28 Dec 2016       1372 citiri       Sursa: MCP Cabinet avocati        Secţiunea: Intrebari si Raspunsuri Juridice  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Opinie juridica privind Prelungirea contractului individual de munca pe perioada determinata

Contract incheiat intre un salariat si o unitate economica sau institutie prin care cel dintai se obliga sa presteze in favoarea celui din urma o anumita munca, in schimbul unui salariu.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Zile in care se cuprinde intreg intervalul de timp dintre momentul inceperii si implinirii termenului, inclusiv prima si ultima zi a termenului.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Una din formele importante prin care se manifesta dreptul de aparare,
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Caut la dvs. un sfat privind un contract de munca pe perioada determinata incheiat cu o companie renumita de telecomunicatii din Romania.
In luna iulie 2014 am semnat un contract pe perioada determinata de 6 luni de zile urmand ca in luna ianuarie 2015 sa expire. Am fost informat ca mi se va prelungi acest contract cu alte 6 luni de zile, fapt pentru care am semnat un act additional de prelungire pana in luna iulie 2015. Dupa ce a trecut si aceasta prelungire, mi s-a mai prelungit contractul tot prin act additional tot cu 6 luni de zile, urmand ca aceasta noua perioada sa expire in luna Ianuarie 2016. Acum am primit o noua instiitare ca o sa mi se prelungeasca contractul cu alte 3 luni de zile .
Mentionez ca nu am avut vreo intrerupere de contract in toata aceasta perioada si nici functia nu mi s-a modificat, avand acelasi COR.
Conform codului muncii, Capitolul 6, Art. 82, Alineatul 4 ("Intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata")
As dori sa ma ajutati cu o clarificare daca se poate, si anume, daca eu am incheiat in iulie 2014 un CIM pe perioada determinata, urmat de semnarea a alte doua Acte Aditionale la contractul initial de prelungire a perioadei initiale, aceste doua acte aditionale pot fi considerate Contracte Individuale de Munca .
Va intreb acest lucru deoarece Compania pentru care lucrez continua sa imi prelungeasca contractul cu perioade determinate si nu stiu daca este OK din punct de vedere legal sa faca acest lucru.
Va multumesc anticipat pentru un eventual raspuns.

Raspuns Avocat dreptul muncii:
Actele aditionale la contractul individual de munca pe durata determinata nu constituie contracte distincte, ci prin intermediul acestora a fost prelungita durata initiala a contractului.
Potrivit dispozitiilor Codului muncii, contractul individual de munca pe perioada determinata poate fi prelungit si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, insa doar pentru perioada realizarii unui proiect, program sau a unei lucrari.
Pot interveni mai multe prelungiri ale contractului individual de munca, insa durata totala a acestuia, incluzand durata prelungirilor, nu trebuie sa depaseasca 12 luni.

*


Despre MCP Cabinet avocati: - Functionand din anul 2008, Cabinet de avocat ``Marius-Catalin Predut`` este specializat in consultanta juridica, asistenta juridica si reprezentare in litigii si conflicte de munca .Citeşte mai multe despre:    contractul individual de munca pe durata determinata    Codul muncii    avocat dreptul munciiComentează: [Av. muncii] Prelungirea contractului individual de munca pe perioada determinata
Alte Titluri

Calificarea juridica si natura fiscala a diurnei externe, a cheltuielulor cu transportul si cazarea. Deducerea diurnei externe. Legislatie incidenta
Sursa: av. Emilia Alexandra Ioana

Instanta competenta in cererile privind drepturile salariale ale magistratilor
Sursa: Irina Maria Diculescu

Prelucrarea si protectia datelor cu caracter personal in derularea raporturilor de munca
Sursa: Irina Maria Diculescu

Drepturile parintelui salariat la intoarcerea din concediul de crestere a copilului
Sursa: Irina Maria Diculescu

Limitele principiului retroactivitatii efectelor nulitatii deciziei de concediere. Neretroactivitatea deciziei de reintegrare a salariatului
Sursa: Irina Maria Diculescu

Formalitatile necesare transferului salariatilor de la un angajator (cedent) la altul (cesionar)
Sursa: Av. Iulian Gales

Rolul organizatiilor sindicale in procedura transferului de intreprindere si al salariatilor
Sursa: Av. Iulian GalesJurisprudenţă

ICCJ: stipularea clauzei penale in CIM sau intr-un act aditional al acestuia, prin care este evaluata paguba produsa angajatorului de salariat din vina si in legatura cu munca sa, este interzisa si este sanctionata cu nulitatea clauzei.
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Prevederile art.41(1) din Codul muncii sunt incidente numai in situatia clauzelor de care partile pot sa dispuna prin acordul lor de vointa, nu si a celor privitoare la drepturi si obligatii care nu sunt negociabile, pentru ca beneficiaza de reglementare legala
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti Sectia a VII-a pentru cauze privind C.M.A.S., Decizia civila nr. 1238, in sedinta publica din 28 februarie 2017

Decizia Curtii Constitutionale nr. 800/2018 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 274 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia nr. 844/2018 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 52 alin. (1) lit. b) teza a doua din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala, Decizia nr. 844/2018

Aprecierea utilitatii unui loc de munca in organigrama societatii revine factorilor de decizie ai angajatorului, ci nu instantei de judecata
Pronuntaţă de: Tribunalul Braila Sectia I Civila, Sentinta civila nr. 103/2017, in sedinta publica din 27 februarie 2017