Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Articole juridice » Dreptul muncii. Contractul de Munca » [Av. Muncii] Efectele contractului individual de munca pe durata termenului de preaviz

[Av. Muncii] Efectele contractului individual de munca pe durata termenului de preaviz

  Publicat: 07 Feb 2017       1501 citiri       Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim        Secţiunea: Dreptul muncii. Contractul de Munca  


Desemneaza orice persoana care este asigurata, in baza unei asigurari obligatorii sau facultative continue, impotriva unuia sau mai multor riscuri ce corespund ramurilor unui regim de securitate sociala care se aplica salariatilor.
Persoana juridica sau persoana fizica cu sediul, respectiv domiciliul, in Romania ori sucursala, filiala, agentia, reprezentanta din Romania a unei persoane juridice straine cu sediul in strainatate, autorizata potrivit legii, care incadreaza forta de munca in conditiile legii.
Acordarea termenului de preaviz nu modifica in niciun fel normala desfasurare a raporturilor de munca dintre salariat si angajator .

Persoana juridica sau persoana fizica cu sediul, respectiv domiciliul, in Romania ori sucursala, filiala, agentia, reprezentanta din Romania a unei persoane juridice straine cu sediul in strainatate, autorizata potrivit legii, care incadreaza forta de munca in conditiile legii.
Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
A fost promulgat la 11.09.1865
Hotarare prin care instanta rezolva unele probleme ridicate in cursul judecatii,
Monitorul Oficial al Romāniei este publicaţia oficială a statului romān, īn care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.
Structura organizatorica de tipul intreprinderii, specializata in valorificarea dreptului de autor prin reproducerea si difuzarea operelor de creatie intelectuala de orice fel (literare, stiintifice, artistice), prin editarea de carti si de publicatii periodice precum si prin editarea de brosuri, ziare, afise etc.

Pe intreaga perioada a termenului de preaviz salariatul este obligat sa indeplineasca atributiile de serviciu in conditii normale, ca si pana la momentul preavizarii, angajatorul fiind obligat, la randul sau, sa ii plateasca drepturile salariale aferente muncii prestate.


Astfel, pe langa drepturile salariale, salariatul va beneficia de vechimea in munca, ii vor fi retinute si virate de catre angajator toate contributiile la asigurari sociale, va beneficia de zile de concediu de odihna aferente perioadei de preaviz, va beneficia de tichete de masa (daca i-au fost acordate anterior preavizarii) sau/si alte beneficii pe care le-a primit si anterior intrarii in perioada de preaviz. In masura in care pe durata termenului de preaviz salariatul savarseste abateri de la disciplina muncii, acesta poate fi cercetat disciplinar, putand fi sanctionat, inclusiv cu desfacerea disciplinara a contractului individual de munca .


Analizand necesitatea acordarii preavizului, prin Decizia nr. 7/19991 , si Curtea Constitutionala a Romaniei a statuat ca ``instiintarea prealabila prin care i se aduce la cunostinta salariatului ca la o data ulterioara urmeaza sa se dispuna desfacerea contractului sau de munca pentru vreunul dintre motivele prevazute de Codul muncii, nu reprezinta o masura de natura sa modifice conditiile de incheiere sau de executare a contractului individual de munca ori sa determine, in sine, incetarea raportului de munca.``2


Avocat Andrei Gherasim, Colaborator Cabinet de avocati "Marius-Catalin Predut"


_________


1 Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 99 din 9 martie 1999.
2 Alexandru Ticlea, Tratat de dreptul muncii, editia a III-a, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2009, pag. 560.

Citeşte mai multe despre:    Termenul de preaviz    efectele contractului de munca pe perioada preavizului    influenta preavizului asupra contractului de munca    decizia 7/1991

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Motivarea decizie de concediere versus Oportunitatea acesteia. Solutii jurisprudentiale
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

Evitati abuzurile! Informati-va despre suspendarea, modificarea si incetarea contractului individual de munca!
Sursa: av. Emilia Alexandra Ioana

Concedierea salariatilor. Consecintele nerespectarii termenului de preaviz
Sursa: Avocat Andrei-Gheorghe Gherasim

[Av. Muncii] Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatilor. Interpretarea si aplicarea legii
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

[Av. Muncii] Modalitatile de informare (preavizare) a salariatilor in cazul concedierii
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

[Av. Muncii] Scopul acordarii termenului de preaviz in cazul concedierii salariatilor
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe GherasimJurisprudenţă

Actiune in constatare. Incetarea nelegala a contractului individual de munca incheiat cu un agent de munca temporara
Pronuntaţă de: Curtea de Apel BACAU - DECIZIE Nr. 703 din 21 Octombrie 2019

Inducere in eroare cu ocazia depunerii demisiei. Nevalabilitatea demisiei pentru vicierea consimtamantului. Revocarea demisiei
Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL ORADEA - DECIZIA CIVILa NR. 907 din 2 decembrie 2019

Desfacere disciplinara a contractului de munca. Depunere demisie fara preaviz. Rejudecarea fondului
Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL CLUJ - DECIZIA CIVILa NR. 1317 din 18 noiembrie 2020

Demisie salariat. Evitarea unei cercetari disciplinare
Pronuntaţă de: Curtea de Apel GALATI - DECIZIA CIVILa Nr. 191 din 26 Martie 2019

ICCJ - Stipularea clauzei penale in CIM prin care este evaluata paguba produsa de salariat angajatorului este nula
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie