din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1942 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Intrebari si Raspunsuri Juridice » Ce sfatuiti un angajat care a fost concediat pe motiv de forta majora?

Ce sfatuiti un angajat care a fost concediat pe motiv de forta majora?

  Publicat: 07 Apr 2020       1745 citiri       Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut        Secţiunea: Intrebari si Raspunsuri Juridice  


Raspuns avocat Marius-Catalin Predut:

Persoana juridica sau persoana fizica cu sediul, respectiv domiciliul, in Romania ori sucursala, filiala, agentia, reprezentanta din Romania a unei persoane juridice straine cu sediul in strainatate, autorizata potrivit legii, care incadreaza forta de munca in conditiile legii.
Concedierea colectiva reprezinta concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, ca urmare a dificultatilor economice, a transformarilor tehnologice sau a reorganizarii activitatii, a unui numar de:
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Desemneaza orice persoana care este asigurata, in baza unei asigurari obligatorii sau facultative continue, impotriva unuia sau mai multor riscuri ce corespund ramurilor unui regim de securitate sociala care se aplica salariatilor.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Persoana juridica sau persoana fizica cu sediul, respectiv domiciliul, in Romania ori sucursala, filiala, agentia, reprezentanta din Romania a unei persoane juridice straine cu sediul in strainatate, autorizata potrivit legii, care incadreaza forta de munca in conditiile legii.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Una dintre modalitatile de reparare a pagubei pricinuite prin infractiune.


In primul rand, este important a nu se pierde din vedere dispozitiile Codului Muncii care sunt pe deplin aplicabile, inclusiv pe durata starii de urgenta instituite prin Decretul prezidential nr. 195/2020. Simpla invocare de catre angajator a fortei majore nu constituie, prin ea insasi si singura, dupa cum am aratat, un motiv de concediere . Concedierea salariatului nu trebuie sa aiba legatura cu persoana acestuia, cu exceptia situatiilor in care se are in vedere incetarea contractului individual de munca din motive disciplinare sau pentru necorespundere profesionala.


Pentru a se dispune concedierea salariatului in conditiile legii, este necesar a se arata in chiar cuprinsul deciziei de concediere ca exista o cauza reala si serioasa care determina desfiintarea postului efectiv ocupat de catre salariatul vizat. Invocarea la modul general a unui context economic si social nu constituie o motivare suficienta a deciziei de desfiintare a unui anumit loc de munca .


Ulterior emiterii si comunicarii catre salariat a deciziei de concediere, acesta are posibilitatea si dreptul de a se adresa instantei de judecata in vederea verificarii legalitatii si temeiniciei concedierii dispuse de catre angajator . Daca instanta de judecata constata caracterul abuziv al deciziei de concediere, salariatul va fi reintegrat pe postul ocupat anterior concedierii si i se va acorda o despagubire egala cu drepturile salariale de care ar fi beneficiat de la data concedierii, pana la data concedierii efective.


A se vedea si:


In aceasta perioada inregistrati o crestere a solicitarilor pentru consiliere cu privire la modul de incetare a contractelor de munca pe perioada starii de urgenta?


Concedierea pe motiv de forta_majora este mai usor de contestat decat concedierea individuala si decat concedierea colectiva?


Cum interpretati articolul 48 din Codul_Muncii? Angajatorul poate face concedieri in baza lui?


Este legala concedierea pe motiv de forta_majora?



Este Starea de Urgenta un caz de forta_majora?




Citeşte mai multe despre:    concediere 2020    concedeire    desfiintare post    desfiintare post 2020    reintegrare    reintegrare pe post    reintegrare efectiva    reintegrare reala    organigrama    desfiintare posturi 2020    organigrama    codul muncii    codul muncii 2020

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Un salariat are dreptul, pentru perioada cuprinsa intre concedierea sa nelegala si reintegrarea sa in functia detinuta anterior, la concediu anual platit
Sursa: EuroAvocatura.ro

Motivarea decizie de concediere versus Oportunitatea acesteia. Solutii jurisprudentiale
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

Protectia sociala a salariatilor. Drepturi si Proceduri de care acestia pot beneficia (II � pe durata starii de urgenta)
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

In aceasta perioada inregistrati o crestere a solicitarilor pentru consiliere cu privire la modul de incetare a contractelor de munca pe perioada starii de urgenta?
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Concedierea pe motiv de forta majora este mai usor de contestat decat concedierea individuala si decat concedierea colectiva?
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Cum interpretati articolul 48 din Codul Muncii? Angajatorul poate face concedieri in baza lui?
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut



Jurisprudenţă

Contestare decizie de concediere. Solictare plata drepturi banesti si a indemnizatiei de concediu
Pronuntaţă de: Curtea de Apel CLUJ - DECIZIA CIVILa Nr. 993 din 9 septembrie 2019