Prealabil, este necesar a lamuri faptul ca starea de urgenta nu reprezinta, prin ea insasi, un caz de forta majora. In consecinta acestui fapt, starea de urgenta reprezinta un ansamblu de masuri exceptionale de natura politica, militara, economica, sociala etc., determinate, la randul lor, de un pericol grav. Astfel, analizate prin prisma unui raport de cauzalitate, starea de urgenta reprezinta un raspuns al statului in fata unei situatii de forta majora, iar nu un caz de forta majora in sine.
Cu toate acestea, particularizand la contextul actual, daca pe perioada starii de urgenta se ia o masura care face imposibila punerea in executare a unui contract (de exemplu: rechizitionarea spatiului apartinand angajatorului unde salariatul isi desfasoara activitatea; inchiderea sau limitarea desfasurarii unor anumite activitati, asa cum este cazul industriei HoReCa sau a altor servicii dispensabile), aceasta ar putea constitui un caz de forta majora daca indeplineste conditiile prevazute de lege (este un eveniment independent de vointa partilor, imprevizibil si insurmontabil, intervenit dupa incheierea contractului).
Prin urmare, in ceea ce priveste contractele care se aflau in derulare la momentul instituirii starii de urgenta, acestora le sunt pe deplin incidente dispozitiile privind impreviziunea, care au in vedere si forta majora determinata de instituirea starii de urgenta.
In schimb, pentru actele, deciziile si contractele incheiate dupa adoptarea Decretului prezidential nr. 195/2020 prin care a fost instituita starea de urgenta, nu vor fi considerate imprevizibile masurile luate de catre autoritati in baza acestui decret.
A se vedea si:
In aceasta perioada inregistrati o crestere a solicitarilor pentru consiliere cu privire la modul de incetare a contractelor de munca pe perioada starii de urgenta?
Concedierea pe motiv de forta_majora este mai usor de contestat decat concedierea individuala si decat concedierea colectiva?
Ce sfatuiti un anngajat care a fost concediat pe motiv de forta_majora?
Cum interpretati articolul 48 din Codul_Muncii? Angajatorul poate face concedieri in baza lui?
Este legala concedierea pe motiv de forta_majora?
Lipsa caracterului efectiv al desfiintarii postului ca urmare a infiintarii de catre angajator a altor posturi Sursa: MCP avocati
Concediul de odihna suspenda termenul de preaviz? Sursa: MCP avocati
Calculul termenului de preaviz prin lumina Deciziei ICCJ nr. 8/20.05.2024 Sursa: MCP avocati
Nemotivarea deciziei de concediere. Protectia salariatilor impotriva concedierilor abuzive Sursa: MCP avocati
Oportunitatea - prerogativa angajatorului de a-si organiza activitatea. Rolul activ al instantei de judecata in aflarea adevarului Sursa: MCP avocati
Obligatiile, drepturile si diligentele angajatorului pe parcursul evaluarii profesionale a salariatului Sursa: MCP avocati
Concedierea Salariatilor. Modalitati de incetare a CIM si contestarea deciziei de concediere Sursa: MCP Cabinet avocati
Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
In ce masura (doar) forta majora poate fi motiv de concediere a salariatului? Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti
Greva, context in care angajatorul poate dispune concedierea salariatilor? Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti
Desfiintarea locului de munca presupune probleme financiare reale ale angajatorului Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti