din anul 2007, atuul tau de DREPT!
982 de useri onlinePrima pagină » Articole juridice » Intrebari si Raspunsuri Juridice » Este legala concedierea pe motiv de forta majora?

Este legala concedierea pe motiv de forta majora?

  Publicat: 07 Apr 2020       2229 citiri       Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut        Secţiunea: Intrebari si Raspunsuri Juridice  


Este legala concedierea pe motiv de forta majora? Ce conditii/prevederi ar trebui sa respecte angajatorii care recurg la concedierea pe motiv de forta majora?

Desemneaza orice persoana care este asigurata, in baza unei asigurari obligatorii sau facultative continue, impotriva unuia sau mai multor riscuri ce corespund ramurilor unui regim de securitate sociala care se aplica salariatilor.
Desemneaza orice persoana care este asigurata, in baza unei asigurari obligatorii sau facultative continue, impotriva unuia sau mai multor riscuri ce corespund ramurilor unui regim de securitate sociala care se aplica salariatilor.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Codul muncii este actul normativ care reuneste normele ce constituie dreptul comun in materia raporturilor de munca.
(Force majeure) Clauza intr-un contract care exonereaza de raspunderea contractuala acea parte la contract care nu si-a putut indeplini, partial sau integral,
Persoana juridica sau persoana fizica cu sediul, respectiv domiciliul, in Romania ori sucursala, filiala, agentia, reprezentanta din Romania a unei persoane juridice straine cu sediul in strainatate, autorizata potrivit legii, care incadreaza forta de munca in conditiile legii.
Codul muncii este actul normativ care reuneste normele ce constituie dreptul comun in materia raporturilor de munca.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.

Raspuns avocat Marius-Catalin Predut:


Forta majora poate determina probleme economice, financiare si organizationale care, prin natura lor, pot constitui un motiv de concediere prin desfiintarea locului de munca ocupat de salariat .


Chiar daca situatiile obiective si concrete ce conduc la desfiintarea postului ocupat de salariat sunt determinate de un caz de forta majora, angajatorul este tinut in continuare sa respecte prevederile Codului Muncii, care impune ca desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa. Astfel, simpla invocare a fortei majore in cuprinsul deciziei de concediere nu este suficienta prin ea insasi, Codul Muncii neprevazand in mod expres posibilitatea angajatorului de a dispune unilateral incetarea contractului individual de munca in caz de forta majora.


De asemenea, existenta fortei majore, efectele produse asupra situatiei economice a angajatorului si caracterul determinant al acestora in incetarea raporturilor de munca se impun a fi dovedite de catre angajator .


In continuare, angajatorii sunt obligati sa respecte conditiile si procedurile stabilite expres si limitativ de Codul Muncii la momentul la care au in vedere desfiintarea unuia sau a mai multor locuri de munca, deoarece actele normative adoptate cu caracter exceptional pentru punerea in aplicare a Decretului prezidential nr. 195/2020 nu au inlaturat sau ingradit aplicabilitatea dispozitiilor Codului Muncii, actul normativ principal care guverneaza relatiile de munca, inclusiv incetarea individuala sau colectiva a contractelor de munca .


Nerespectarea conditiilor si procedurilor impuse de Codul_Muncii poate atrage nulitatea deciziilor emise de catre angajatori in situatia in care salariatii nemultumiti ar contesta in fata instantelor de judecata legalitatea si temeinicia acestor decizii.


A se vedea si:


In aceasta perioada inregistrati o crestere a solicitarilor pentru consiliere cu privire la modul de incetare a contractelor de munca pe perioada starii de urgenta?


Concedierea pe motiv de forta_majora este mai usor de contestat decat concedierea individuala si decat concedierea colectiva?


Ce sfatuiti un anngajat care a fost concediat pe motiv de forta_majora?


Cum interpretati articolul 48 din Codul_Muncii? Angajatorul poate face concedieri in baza lui?


Este Starea de Urgenta un caz de forta_majora?Citeşte mai multe despre:    concediere 2020    concedeire    desfiintare post    desfiintare post 2020    reintegrare    reintegrare pe post    reintegrare efectiva    reintegrare reala    organigrama    desfiintare posturi 2020    organigrama    codul muncii    codul muncii 2020

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Un salariat are dreptul, pentru perioada cuprinsa intre concedierea sa nelegala si reintegrarea sa in functia detinuta anterior, la concediu anual platit
Sursa: EuroAvocatura.ro

Motivarea decizie de concediere versus Oportunitatea acesteia. Solutii jurisprudentiale
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

Protectia sociala a salariatilor. Drepturi si Proceduri de care acestia pot beneficia (II ´┐Ż pe durata starii de urgenta)
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

In aceasta perioada inregistrati o crestere a solicitarilor pentru consiliere cu privire la modul de incetare a contractelor de munca pe perioada starii de urgenta?
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Concedierea pe motiv de forta majora este mai usor de contestat decat concedierea individuala si decat concedierea colectiva?
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Ce sfatuiti un angajat care a fost concediat pe motiv de forta majora?
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Cum interpretati articolul 48 din Codul Muncii? Angajatorul poate face concedieri in baza lui?
Sursa: Avocat Marius-Catalin PredutJurisprudenţă

Contestare decizie de concediere. Solictare plata drepturi banesti si a indemnizatiei de concediu
Pronuntaţă de: Curtea de Apel CLUJ - DECIZIA CIVILa Nr. 993 din 9 septembrie 2019