Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Articole juridice » Procedurile de Judecata » Chemarea in judecata a altor persoane

Chemarea in judecata a altor persoane

  Publicat: 09 May 2008       14279 citiri       Sursa: Consilier juridic Andreea Zamfiroiu        Secţiunea: Procedurile de Judecata  


Oricare dintre parti poate sa cheme in judecata o alta persoana care ar putea sa pretinda aceleasi drepturi ca si reclamantul.

Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Este actul juridic procesual, final si de dispozitie prin care se solutioneaza cauza penala de catre instanta de judecata, punandu-se, astfel, capat judecatii.
(In sensul Legii 10 din 2001). Orice teren si/sau constructie situat in intravilan, cu oricare din destinatiile avute la data preluarii, precum si orice bun mobil devenit imobil prin incorporare in aceasta constructie,
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Persoana care, in cadrul unui raport juridic de obligatie este indreptatita sa pretinda unei alte persoane, denumita debitor, executarea unei prestatii determinate; de a da, de a face ori de a nu face ceva.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Sintagma ce desemneaza creanta cu scadenta implinita, deci a carei executare, la nevoie chiar silita, poate fi ceruta de catre creditor.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Codul de procedura civila reglementeaza judecata in fond a cauzelor civile, judecata care cunoaste trei faze (etape):
Activitate prin care se realizeaza strangerea probelor necesare pentru descoperirea infractorilor si antecedentelor penale ale acestora.
Cel dintai termen intr-un litigiu civil la care, partile fiind legal citate, pot pune concluzii.
Moment al procesului, care marcheaza terminarea discutiilor contradictorii ale partilor, intrucat constituie un moment de referinta
Imprimat emis de un organ official, folosit pentru plata unor taxe sau impozite.
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Este extinderea competentei unui organ judiciar prin posibilitatea acordata de lege, de a solutiona anumite cauze, care in mod obisnuit nu intra in competenta sa.
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Trasaturi caracteristice :
- chemarea tertei persoane ce urmeaza sa fie introduca in proces, invocand un drept propriu, poate fi facuta doar in cursul judecatii in prima instanta ;
- daca paratul, fiind de buna-credinta recunoaste pretentiile invocate impotriva sa va putea pune banii la dispozitia instantei (cand aceasta constituie o suma de bani) urmand a fi scos din proces, judecata continuandu-se intre reclamant si tert ;
- cererea principala si cererea privind introducerea in proces a tertului in cel de reclamant formeaza obiectul unei singure judecati ce va fi solutionata prin aceeasi hotarare .


Se poate folosi in orice materie
Ex :
- reclamantul care revendica un bun imobil poate solicita introducerea in cauza a persoanei careia paratul i-a transmis un drept real (drept de uzufruct) ;
- paratul care e chemat in judecata de un singur creditor este in drept sa-i introduca in cauza si pe ceilalti cocreditori care ar putea sa emita pretentii in baza aceluiasi titlu de creanta .


Aspecte procesuale.Cererea trebuie sa imbrace forma ceruta de lege pentru cererea de chemare in judecata . Este necesara motivarea, elementele de identificare .
Termenul pana la care se depune :
- daca cererea e facuta de parat trebuie depusa odata cu intampinarea sau cel tarziu pana la prima zi de infatisare ;
- daca e facuta de reclamant poate fi introdusa pana la inchiderea dezbaterilor.Cererea trebuie comunicata partii adverse si tertului.


Efecte :
- tertul isi insuseste calitatea de reclamant- devine parte in proces. Trebuie sa plateasca taxa de timbru si va prelua procedura din stadiul in care se afla la momentul introducerii in proces.
- daca isi insuseste calitatea de reclamant, tertul devine un « intervenient in interes prorpiu»
- are loc si o prorogare de competenta ;

Terta persoana isi va sustine pretentiile atat fata de reclamantul initial cat si fata de parat.
Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Jurisprudenţă

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

Contestatie pentru depasirea termenului de redactare a unei decizii penale
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 549/2021

Cerere de recurs semnata electronic. Nulitatea recursului
Pronuntaţă de: Decizia nr. 520 din 7 martie 2019, pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si JustitieŞtiri Juridice
Legislaţie

O.U.G. nr. 42 din 24 mai 2023
pentru modificarea si completarea Legii nr. 367/2022 privind dialogul social si a Legii nr. 53/2003 ...

DIRECTIVA (UE) 2019/1152 din 20 iunie 2019 privind transparenta si previzibilitatea conditiilor de munca in Uniunea Europeana
DIRECTIVA (UE) 2019/1152 din 20 iunie 2019 privind transparenta si previzibilitatea conditiilor de m ...

LEGEA nr. 367/2022 a dialogului social
LEGEA nr. 367/2022 privind dialogul social (Inlocuieste Legea nr. 62/2011) Publicata in MONITORUL ...