Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Articole juridice » Contracte Civile si Comerciale » Contractul de intretinere

Contractul de intretinere

  Publicat: 29 Jul 2008       12040 citiri       Sursa: EuroAvocatura        Secţiunea: Contracte Civile si Comerciale  


Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Contractul de īntreţinere este un contract cu titlu oneros, īn temeiul căruia una din părţi transmite celeilalte proprietatea unuia sau mai multor bunuri, īn schimbul obligaţiei pe care aceasta şi-o asumă de a-i presta, īn natură, cele necesare traiului īn tot timpul vieţii, fiind īn acelaşi timp un contract aleatoriu, pentru că durata obligaţiei debitorului este īn funcţie de durata vieţii creditorului, eveniment necert.

Persoana fizica sau juridica care a primit o suma de bani sau alte valori de la creditor,
In dreptul penal, situatie caracterizata prin: a. participarea mai multor persoane la savarsirea aceleiasiinfrcatiuni; b. savarsirea a doua sau mai multor infractiuni prin acelasi act; c. in cadrul infractiunii continuate sau in orice alte cazuri cand doua sau mai multe acte materiale alcatuiesc o singura infractiune.
Creditor a carui creanta este garantata prin gaj, adica printr-un drept real accesoriu avand ca obiect unul sau mai multe bunuri mobile pe care titularul dreptului de creanta le poate executa cu prioritate,
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
In considerarea unei anumite persoane, expresie latina care defineste actele juridice la incheierea carora elementul determinant l-au constituit aptitudinile,
Desfiintarea unui contract sinalagmatic cu executare succesiva, la cererea uneia dintre parti, ca urmare a faptului ca cealalta parte nu si-a executat in mod culpabil obligatiile contractactuale.
(lat. culpa "vina")Forma a vinovatiei, prevazuta in cap. I, t. II, art. 19, C. pen., partea generala.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Depasire a legalitatii,
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
(In sensul Legii 10 din 2001). Orice teren si/sau constructie situat in intravilan, cu oricare din destinatiile avute la data preluarii, precum si orice bun mobil devenit imobil prin incorporare in aceasta constructie,
Persoana careia, cu respectarea prevederilor legale referitoare la evidenta populatiei, i se permite sa foloseasca o parte din suprafata locativa, de catre persoana care detine legal,
Desemneaza persoana juridica, autoritatea publica locala, asociatia de persoane juridice/autoritati publice locale, care beneficiaza de finantare provenind din asistenta financiara nerambursabila, ca urmare a selectarii cererii de finantare.
Prestarea īntreţinerii, īn sarcina debitorului, este obligaţia de a face, cu caracter strict personal, care, īn caz de neexecutare, determină rezilierea contractului respectiv.

Īn raport cu conţinutul contractului, obligaţia de īntreţinere asumată de debitor are caracter de indivizibilitate cānd este instituită īn beneficiul mai multor creditori, fără a se preciza că este vorba de obligaţii distincte pentru fiecare, īn funcţie de numărul şi/sau valoarea bunurilor – obiect al contractului, după cum ele erau proprii ale fiecăruia dintre creditori sau comune. Īn acest caz, deci, debitorul nu s-a obligat să presteze două īntreţineri distincte, corespunzător a ceea ce a primit de la fiecare din creditori, ci există o singură obligaţie indivizibilă.

Īn cazul unei obligaţii de īntreţinere indivizibile, cu mai mulţi creditori, debitorul nu şi-a īndeplinit obligaţia atunci cānd a satisfăcut numai pe unul din creditori, deoarece obligaţia indivizibilă nu este susceptibilă de executarea parţială, sancţiunea civilă a rezoluţiunii contractului ducānd la restituirea tuturor bunurilor – obiect al contractului, indiferent cărora şi īn ce proporţii au aparţinut fiecărui creditor .

Pentru a fi parte īn procesul civil, reclamantul, ca şi pārātul, trebuie să aibă, printre altele, calitate procesuală activă sau, după caz, pasivă, lipsa acestuia conducānd la respingerea acţiunii.

Contractul de īntreţinere – fiind un contract intuitu personae – nu poate fi atacat cu acţiune īn reziliere decāt de creditorul īntreţinerii, nu şi de succesorii acestuia, care pot doar să continue procesul intentat de creditorul decedat.

Rezilierea contractului de īntreţinere se dispune numai dacă, din culpa debitorului, nu a primit īntreţinerea prevăzută īn contract, care, de regulă, constă īn asigurarea hranei, īmbrăcămintei, medicamentelor, satisfacerea oricăror alte nevoi şi se prestează īn natură. Īn lipsa unui impediment legal, părţile pot conveni īnsă, la data contractului sau ulterior, ca īntreţinerea să fie convertită, permanent sau temporar, īntr-o sumă de bani pe care debitorul-īntreţinător trebuie să o plătească creditorului-īntreţinut, pentru acoperirea, total sau parţial, a obligaţiei de īntreţinere cuvenită.

Refuzul de a primi īntreţinerea cuvenită, fără un motiv temeinic, constituie un abuz al creditorului, acesta neputānd obţine rezilierea contractului, prevalāndu-se de propria-i culpă.

Dacă creditorul īntreţinerii şi-a rezervat uzufructul viager al imobilului a cărui nudă proprietate s-a dobāndit de debitorul īntreţinerii pe data contractului, acesta din urmă poate locui īn imobil numai ca tolerat şi urmează a fi evacuat la cererea creditorului, beneficiar al uzufructului pe durata vieţii.
Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Jurisprudenţă

Hotararea CEDO in cauza Michnea impotriva Romaniei. Respectarea vietii de familie
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Hotararea CEDO in Cauza Dimitrie Dan Popescu si altii impotriva Romaniei. Imposibilitatea de a se bucura de dreptul de proprietate
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Limitele de competenta ale A.S.F. Petitie adresata Autoritatii de Supraveghere Financiara (A.S.F.) avand ca obiect contestarea modului de solutionare
Pronuntaţă de: I.C.C.J, Sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 438 din 29 ianuarie 2020Ştiri Juridice
Legislaţie

HG nr. 4/2021 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata in anul 2021
Hotararea nr. 4/2021 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata Mo ...

Legea nr. 2/2021 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea antitiganismului
Legea nr. 2/2021 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea antitiganismului Monitorul ...

OUG 225/2020 privind modificarea unor acte normative si stabilirea unor masuri in domeniul agriculturii
Ordonanta de urgenta nr. 225/2020 privind modificarea unor acte normative si stabilirea unor masuri ...