Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Articole juridice » Procedurile de Judecata » Sfera de aplicare a ordonantei presedentiale

Sfera de aplicare a ordonantei presedentiale

  Publicat: 20 Mar 2009       5084 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Procedurile de Judecata  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Potrivit art. 581 alin 1 C. proc. civ. „instanta va putea sa ordone masuri vremelnice, in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept ce s-ar putea pagubi prin intartiere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru insaturarea piedicilorce s-ar ivi cu prilejul uneii executari”.

Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Activitate de lamurire, de stabilire a adevaratului inteles al unei opere spirituale.
Desfiintarea retroactiva a unui act juridic.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Ansamblu de solutii pronuntate de catre organele de jurisdictie in legatura cu probleme de drept sau institutiile juridice examinate cu prilejul desfasurarii litigiilor din competenta lor.
O situatie pe piata, in care vanzatorii unui produs sau serviciu actioneaza independent, pentru captarea clientelei, pentru a atinge un obiectiv comercial precis, adica un anumit nivel al beneficiilor, al volumului de vanzari si / sau al cotei de piata.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Conform art. 301 Cod Penal, fabricarea ori punerea in circulatie a produselor care poarta denumiri de origine ori indicatii de provenienta false,
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
Acele norme juridice care reglementeaza relatiile ce se stabilesc intre membrii familiei, precum si unele relatii dintre acestia si alte persoane.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.


In materia executarii silite
Art. 581, alin. 1 C. proc. civ. permite folosirea ordonantei presedentiale pentru insaturarea piedicilor ce s.ar ivi cu prilejul unei executari.
De asemenea art. 280, alin. 5 . proc. civ. dispune ca suspendarea executarii provizorii (vremelnice) poate fi incuviintata vremelnic si prin ordonanta presedentiala.
Uneori se considera ca pe calea ordonantei presedentiale s-ar putea obtine si intoarcerea executarii slite, insa aceasta solutie presupune o interpretare mai larga a cerintelor potrivit carora masura ordonata trebuie sa aiba caracter vremelnic si, totoodata, sa nu prejudece fondul, dandu-se acestor doua conditii de admisibilitate un inteles special in aceasta materie si anume pana la restabilirea situatiei anterioare. Mentionam, ca in doctrina, solutia se propune mai ales in cazurile in care executarea silita a constat in evacuarea sau in predarea unui bun, insa, in ce ne priveste, apreciem ca o asemenea solutie este totusi fortata.
In schimb, in mod justificat, s-a decis ca nu se poate dispune, pe calea ordonantei presedentiale, anularea formelor de excuatre silita.

In materie locativa se recurge frecvent la folosirea ordonantei presedentiale, lucru posibil ori de cate ori sunt intrunite conditiile art. 581C. proc. civ. In practica au fost admise ordonante presedentiale pentru:
- constatrea starii locuzintei inchiriate;
- asigurarea folosirii pasnice a locuintei;
- eliberarea accesuluila camera reclamantului;
- a se permite efectuarea unor reparatii necesare si urgente;
- incetarea unor abuzuri de folosinta, etc.
Cat priveste evacuarea locatarului, solutia de principiu eferita de jurisprudenta este in sensul ca aceasta masura nu poate fi dispusa pe calea ordonantei presedentiale, deoarece vizeaza fondul dreptului, iar nu o masura vremelnica.

In materie comerciala
Datorita celeritatii cu care se desfasoara operatiunile comerciale, exista tendinta de a se recurge frecvent la proceduar ordonantei presedentiale in materie comerciala.
Astfel s-a putea recurge la procedura ordonantei presedentiale daca se solicita:
- Oprirea unor acte de concurenta neloiala;
- Suspendarea din functie a administratorului unei societati comerciale;
- Incetarea faptelor prin care se impiedica folosirea unui spatiu comercial;
- Permiterea accesului la spatiile comerciale.
In schimb nu s-ar putea obtine pe calea ordonantei presedentiale:
- obligarea la plata unor despagubiri pentru actele de concurenta neloiala savarsite;
- stabilirea valabilitatii unui contract comercial;
- revocarea din functie a unui administator al societatii comerciale;
- inregistrarea in registrul de actiuni a cesiunii unor actiuni;
- stabilirea dreptului de proprietate asupra unor spatii comerciale;
- obligarea unei persoane sa se asocieze cu o alta persoana etc.
Ordonanta presedentiala isi gaseste o eficienta si ampla aplicatie in cadrul raporturilor de dreptul familiei. Adeseori ordonanta este folosita in procesele de divort, chiar legea referindu-se la o atare posibilitate. In acest sens art. 613² C. proc. civ. precizeaza ca: „instanta, poate lua pe tot timpul procesului, prin ordonanta presedentiala, masuri vremelnice cu privire la incredintarea copiilor minori, la obligatia de intretinere, la alocatia pentru copii si la folosirea locuintei”.
Mai mult, unele masuri vremelnice pot fi luate in baza art. 581 C. proc. civ., chiar daca intre soti un proces de divot. Asa este, bunaoara, cazul izgonirii di locuinta a unuia dintre soti. Pe calea ordonantei presedentiale, in masura in care sunt indeplinite conditiile de admisibilitate, se poate obtine: restituirea bunurilor de uz personal sau a celor necesare exercitarii profesiei; reintegrarea sotului alungat, eventual si a copiilor, in locuinta comuna; evacuarea provizorie a sotului tulburent; impartierea provizorie a folosintei locuintei comune; stabilirea unui program provizoriu de vizitare a minorului panai la definitivarea procesului privind stabilirea domiciliului minorului etc.Citeşte mai multe despre:   Comentează: Sfera de aplicare a ordonantei presedentiale
Jurisprudenţă

Cauza CEDO: Hulpe si altii impotriva Romaniei
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Intinderea rolului activ al judecatorului in administrarea probelor in litigiile de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a Conflicte de Munca si Asigurari Sociale

Decizia CCR nr. 387/2018 privind neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 53 alin. (1) teza intai din Codul muncii (varsta de pensionare a femeilor)
Pronuntaţă de: Curtea ConstitutionalaŞtiri Juridice

MDRAP: Plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala
11 Oct 2018 | 543

Legislaţie

Legea 242/2018 pentru modificarea si completarea statutului judecatorilor si procurorilor
Legea nr. 242 din 12 octombrie 2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind sta ...

Legea nr. 196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor
Publicata in Monitorul Oficial cu numarul 660 din data de 30 iulie 2018 Parlamentul Romaniei adop ...

Legea nr. 236 din 5 octombrie 2018 privind distributia de asigurari
LEGE nr. 236 din 5 octombrie 2018 privind distributia de asigurari Publicata in Monitorul Oficial ...