Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Articole juridice » Drept Penal » Intocmirea expertizei criminalistice

Intocmirea expertizei criminalistice

  Publicat: 07 Sep 2009       4645 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Drept Penal  


( lat. expertus, de la experior "incerc, dovedesc"). Mijloc de proba, prevazut in sectiunea X, cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala si in diferite legi speciale, consta in rezolvarea unor probleme de stricta specialitate de catre persoane care poseda cunostinte profunde intr-un domneiu dat.
Stiinta multidisciplinara auxiliara dreptului, cu metode proprii de cercetare,
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
In cadrul INEC expertiza criminalistica se efectueaza INSTITUTIONALIZAT de catre experti criminalisti oficiali, conform prevederilor Hotararii Guvernului nr 368/1998. Conform prevederilor art. 1 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr 75/2000 si Legii nr 488/2002:

( lat. expertus, de la experior "incerc, dovedesc"). Mijloc de proba, prevazut in sectiunea X, cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala si in diferite legi speciale, consta in rezolvarea unor probleme de stricta specialitate de catre persoane care poseda cunostinte profunde intr-un domneiu dat.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.

a€žExpertizele criminalistice se efectueaza de experti oficiali in institutele si laboratoarele de expertiza criminalistica, infiintate potrivit dispozitiilor legalea€ť. Astfel, din lege rezulta foarte clar ca expertizele criminalistice nu se efectueaza de catre experti criminalisti autorizati, in mod independent sau in comisii impreuna cu experti criminalisti oficiali, ci se efectueaza doar de catre experti criminalisti oficiali, in cazul nostru in cadrul INEC.


Activitatea expertilor criminalisti autorizati, recomandati de parti, se desfasoara in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr 75/2000 si Legii nr 488/2002.

Art.7 alin.1 din Ordonanta Guvernului 75/2000 si Legea nr 488/2002 prevede modul in care se efectueaza participarea expertilor criminalisti autorizati la efectuarea expertizei criminalistice, astfel:


a€žArt.7.(1) Expertii autorizati, numiti de organele judiciare, la cererea partilor, participa personal la efectuarea expertizelor prin:
- observatii cu privire la obiectul expertizei,
- modificarea sau completarea acestuia,
- verificarea si completarea materialului necesar pentru efectuarea expertizei,
- precum si prin obiectii la raportul de expertiza, adresate organului judiciar.a€ť


Astfel, din lege rezulta foarte clar ca expertii autorizati NU participa alaturi de expertii oficiali, ca intr-un fel de comisie, la sediul INEC si pe facilitatile Institutului la efectuarea expertizei sau la negocieri cu expertii criminalisti oficiali. Din punct de vedere tehnic acest lucru ar fi si imposibil de realizat deoarece conditiile de lucru pe echipamente sunt stricte si spatiul este limitat (ex: microscop cu un singur ocular, echipamente cu o singura tastatura etc). Aceasta este si realitatea stiintifica si legislativa din statele membre UE unde este inadmisibil ca expertii partilor sa intre in Institutele de specialitate si sa se intalneasca la discutii sau negocieri cu expertii oficiali.

Tot din lege, rezulta foarte clar ca TOATE observatiile expertilor se adreseaza in scris ORGANULUI JUDICIAR, si nu INEC-ului sau expertilor oficiali din INEC.Autor: Avocat Marius-Catalin Predut, Baroul Bucuresti

Citeşte mai multe despre:    Expertiza    Expertiza criminalistica    OG 75/2000    Legea 488/2002    Avocati

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Despagubirile acordate pentru exproprierea pentru cauza de utilitate publica
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Deschiderea succesiunii si dezbaterea succesiunii. Modalitati de dezbatere a succesiunii
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

Descentralizarea in Noul Cod Administrativ. Principiu si componenta esentiale in desfasurarea activitatilor administrative (III)
Sursa: Irina Maria Diculescu

Precizari privind evaluarea functionarilor publici pentru anul 2018, conform Legii nr. 24/2019
Sursa: MCP Cabinet avocati

Acte necesare si conditii pentru primirea de subventii de catre angajatorii care incadreaza personal din randul somerilor
Sursa: EuroAvocatura.ro

Codul muncii 2019: Concedierea salariatilor. Legalitate si temeinicie
Sursa: MCP Cabinet avocati

Stabilirea salariului minim diferentiat si modul de contestare a decizilor emise de angajator. Lista functiilor si ocupatiilor care necesita studii superioare
Sursa: MCP Cabinet avocatiJurisprudenţă

Mandatul dat in calitate de asociat unic si administrator al societatii, care vizeaza intreaga activitate comerciala a societatii are natura comerciala, iar nu civila
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 2003 din 7 noiembrie 2019

Folosirea unui inscris falsificat in fata unei instante de judecata, in scopul obtinerii unui folos patrimonial injust, nu realizeaza elementele de tipicitate ale infractiunii de inselaciune
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala, decizia nr. 268/RC din 25 iunie 2019

Dreptul de deducere a TVA este conditionat de completarea in facturi a elementelor obligatorii prevazute de lege si-sau cu alte documente justificative anexate acestor facturi
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal Decizia nr. 2718/2019

Revendicare imobiliara a unui bun proprietate comuna pe cote-parti (coproprietate). Exceptie de la opozabilitatea hotararii judecatoresti
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

Conditiile de exercitare a actiunii directe in contencios administrativ
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal Decizia nr. 1792/2019