Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Jurisprudenţă » Spete Drept Succesoral » Anularea certificatului de mostenitor

Anularea certificatului de mostenitor

  Publicat: 03 Aug 2012       6428 citiri        Secţiunea: Spete Drept Succesoral  


Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Desfiintarea retroactiva a unui act juridic.
Prin sentinta civila nr. x din 18.11.2008, instanta a admis actiunea civila avand ca obiect anulare act formulata de reclamantele C. V. si L. I. in contradictoriu cu paratul A. I si a dispus anularea certificatului de mostenitor nr. 213/13.08.2007, in sensul ca, la rubrica „imobile „ va figura apartamentul nr. 9 situat in Suceava, str. S., nr. X, bl. X,sc.X, jud.Suceava si nu cota de E¯ din apartamentul aratat mai sus. Pentru aceasta a retinut:

Desfiintarea retroactiva a unui act juridic.
Codul de procedura civila reglementeaza judecata in fond a cauzelor civile, judecata care cunoaste trei faze (etape):
Loc in care persoana fizica isi are locuinta statornica sau principala.
Act oficial prin care se confirma (de catre anumite organe de stat)
Persoana care singura ori impreuna cu alte persoane, detine sau este proprietar de actiuni sau alte valori mobiliare,
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
Suma de bani acordata cu anticipatie de catre o persoana pentru procurarea unui bun, executarea unei lucrari sau pentru prestarea unui serviciu.
Suma de bani acordata cu anticipatie de catre o persoana pentru procurarea unui bun, executarea unei lucrari sau pentru prestarea unui serviciu.
Operatiune prin care o persoana numita imprumutator acorda spre folosinta unei alte persoane, numita imprumutat
Persoana care este chemata la mostenire in temeiul legii.
1. (ca probe noi in apel si recurs) orice inscrisuri avand legatura cu obiectul litigiului si fiind de natura sa lamureasca anumite aspecte ale raporturilor dintre impricinati, dar pe care partea interesata, indiferent din ce motive, nu le-a infatisat primei instante pentru ca aceasta sa le poata lua in considerare cu ocazia solutionarii pricinii.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Mijloace de proba, prevazute in cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala.Potrivit legii, inscrisurile pot servi ca mijloace de proba, daca in continutul lor se arata fapte sau imprejurari de natura sa contribuie la aflarea adevarului.
Prevazute in cap. I, t. III, C. proc. pen., partea generala, mijloace prin care se constata elementele de fapt ce pot servi ca proba
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
(In sensul Legii 10 din 2001). Orice teren si/sau constructie situat in intravilan, cu oricare din destinatiile avute la data preluarii, precum si orice bun mobil devenit imobil prin incorporare in aceasta constructie,
Reprezinta un mijloc de proba scris ce trebuie sa cuprinda mentiunile necesare si sa aiba forma ceruta de lege.
(In sensul Legii 10 din 2001). Orice teren si/sau constructie situat in intravilan, cu oricare din destinatiile avute la data preluarii, precum si orice bun mobil devenit imobil prin incorporare in aceasta constructie,
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Reglementata in C. proc. pen. in acelasi cadru ca si actiunea penala.

Prin actiunea inregistrata pe rolul instantei la data de 12.05.2008, reclamantele C. V. si L. I. in contradictoriu cu paratul A. I., au solicitat instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa dispuna anularea certificatului de mostenitor nr. 213/13.08.2007 si obligarea paratului la plata cheltuielilor de judecata .
In motivarea actiunii se arata ca la data de 13.02.2007, a decedat A. A., cu ultimul domiciliu in Suceava, str. S., nr. X, judetul Suceava.
Ca mostenitori au ramas reclamantele in calitate de surori si paratul in calitate de sot supravietuitor. Iar masa succesorala ramasa dupa defuncta A. A.este alcatuita dintr-un apartament si un certificat de actionar .
Notarul Public ``P. A.`` la care s-a deschis si s-a dezbatut succesiunea a eliberat certificatul de mostenitor a carei anulare o cer reclamantele. Nu s-a tinut cont ca apartamentul nu a fost dobandit in timpul casatoriei.
Astfel apartamentul nr. 9 situat in strada S. nr. X a fost dobandit de defuncta inainte de incheierea casatoriei respectiv in anul 1978.
In acest sens pe data de 24.06.1978, defuncta a incheiat un contract prin care constructorul respectiv - Oficiul Judetean pentru construirea si vanzarea de locuinte - proprietate personala se obliga ca pana la data de 30.12.1978 sa construiasca acest apartament.
Beneficiarul respectiv - D. A., prin casatorie (A. A.) se obliga sa achite un avans de 34770 lei avans achitat printr-un imprumut de la CEC.
Casatoria cu sotul A. I. a avut loc in anul 1987, deci dupa 10 ani de la contractarea apartamentului.
In acest timp, apartamentul a fost achitat in intregime.
Reclamantele considera ca acest apartament este bun propriu al defunctei A. A. si nu bun comun cum in mod eronat a fost considerat si trecut in certificatul de mostenitor .
In drept, au fost invocate disp. art. 88 alin. 1 din Legea nr. 36/1995.
In dovedire, au fost anexate in copie, inscrisuri .
Paratul a formulat intampinare, prin care a solicitat instantei in esenta, respingerea actiunii.
A fost inaintat in copie, dosarul succesoral nr. 213/13.08.2007 al Biroului Notarului Public P. A..
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
La data de 13.08.2007 s-a emis certificatul de mostenitor dupa defuncta A. A., iar la rubrica ``IMOBILE`` figureaza cota de E¯ din apartamentul nr. 9 situat in Suceava, str. S., nr. X, bl. X, sc. X, Suceava.
Potrivit disp. art. 76 din Legea nr. 88/1995 ``in cadrul procedurii succesorale, notarul public stabileste calitatea mostenitorilor si legatarilor, intinderea drepturilor acestora precum si compunerea masei succesorale``.
Art. 77 alin. 1 din acelasi act normativ prevede printre altele, ca bunurile care compun masa succesorala se dovedesc prin inscrisuri sau orice alte mijloace de proba admise de lege.
In cauza, in cuprinsul certificatului de mostenitor figureaza cota de E¯ din apartamentul nr. 9 situat in Suceava, str. S., nr. X bl. X, sc. X, insa din cuprinsul inscrisurilor depuse de reclamante la dosarul cauzei rezulta ca bunul imobil aratat mai sus nu a fost dobandit in timpul casatoriei ca, este bun propriu al defunctei A. A..
Astfel, partile s-au casatorit la data de 15.12.1980 (f. 18), insa procesul verbal de predare - primire a locuintei (f. 17 verso) dateaza din 10.11.1978, prin urmare bunul imobil a fost dobandit de defuncta anterior incheierii casatoriei, fiind bun propriu.
Fata de aceste considerente, in baza art. 88 din Legea nr. 36/1995, instanta va admite actiunea .
V a dispune anularea certificatului de mostenitor nr. x/13.08.2007, in sensul ca, la rubrica ``imobile`` va figura apartamentul nr. 9 situat in Suceava, str. S., nr. X, bl. X, sc. X, judetul Suceava si nu cota de E¯ din apartamentul aratat mai sus.
Pronuntata de: Judecatoria Suceava - Sentinta civila nr. 18 din data 18.11.2008


Citeşte mai multe despre:    Judecatoria Suceava    Certificat de mostenitor    Masa succesorala    Certificat de actionar    Legea 36/1995    Legea 88/1995    Mostenitor    Legatar    Proces verbal de predare-primire
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Speţe

Revendicare imobiliara a unui bun proprietate comuna pe cote-parti (coproprietate). Exceptie de la opozabilitatea hotararii judecatoresti
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

Actiune in anularea certificatului de mostenitor si nulitatea actelor subsecvente. Dezbatere succesorala
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia I civila, decizia nr. 749 din 30 martie 2016

Anulare certificat de mostenitor. Vocatia succesorala concreta a statului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a IV-a Civila, Decizia civila nr. 164 din 27.01.2012

Reziliere contract de inchiriere. Termenul de perimare
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 422/2012

Acord de mediere. Anularea certificatului de mostenitor
Pronuntaţă de: Judecatoria Resita,Sentinta civila nr. 323 din 02.02.2011

Evaziune fiscala. Termenul pana la care persoana vatamata prin comiterea unei fapte penale se poate constitui parte civila
Pronuntaţă de: Curtea de Apel - Decizia nr. 266 din 16-mar-2012

Anulare certificat de mostenitor. Aplicativitatea prevederilor art.85 alin.1 din Legea nr.36/1995 republicata
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Craiova - Decizia nr. 3139 nr. 07.03.2012

Autorizare acte care depasesc dreptul de administrare (Noul cod civil)
Pronuntaţă de: Tribunalul Braila - Decizie Nr. 83 din 14.02.2012

Emitere autorizatie de constructie. Plata daune morale, cominatorii
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizie nr.1124 din data 19.05.2011

Anulare certificat de mostenitor. Renuntare la succesiune
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Cluj - Decizie nr.1204 din data 20.05.2010Articole Juridice

Despagubirile acordate pentru exproprierea pentru cauza de utilitate publica
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Deschiderea succesiunii si dezbaterea succesiunii. Modalitati de dezbatere a succesiunii
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

Avantajele medierii. Solutii jurisprudentiale
Sursa: EuroAvocatura.ro

Acte si documente necesare pentru dosarul Prima casa 4 (CEC BANK, BCR, BRD)
Sursa: EuroAvocatura.ro

Cand si cum devii mostenitor?
Sursa: EuroAvocatura.ro

Persoana fizica autorizata
Sursa: EuroAvocatura

Actele necesare pentru succesiunea notariala
Sursa: EuroAvocatura