din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2933 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » Spete Contraventii » Proces-verbal de contraventie incheiat de un alt agent constatator decat cel prevazut de lege

Proces-verbal de contraventie incheiat de un alt agent constatator decat cel prevazut de lege

  Publicat: 17 Oct 2012       10942 citiri        Secţiunea: Spete Contraventii  


Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Este modul de sesizare al organelor de urmarire penala facuta de catre o persoana sau organizatie publica, careia i s-a acuzat o vatamare prin infractiune.
Prin sentinta civila nr. 919 din 09.10.2008 Judecatoria Pogoanele a admis plangerea contraventionala formulata de catre petenta S.C. B. S.R.L. si a constatat nulitatea procesului- verbal incheiat de catre intimata.

Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Sanctiune care consta in lipsirea actului juridic civil de efectele sale firesti intrucat acesta a fost incheiat cu nerespectarea dispozitiilor legale imperative sau cu incalcarea conditiilor de validitate ale actului respectiv.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.

Instanta a retinut ca potrivit art. 15 alin. 1 din O.G. nr. 2/2001: ``Contraventia se constata printr-un proces - verbal incheiat de persoanele anume prevazute in actul normativ care stabileste si sanctioneaza contraventia, denumite in mod generic agenti constatatori``. Conform art. 33 din Ordonanta Guvernului nr. 20/1992, privind activitatea de metrologie, modificata si aprobata prin Legea nr. 11/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute de acest act normativ se fac de catre personalul din cadrul Biroului Roman de Metrologie Legala, desemnat in acest scop de catre directorul general.
Astfel cum reiese din procesul - verbal incheiat in speta, acesta a fost intocmit de catre agenti constatatori din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor - Directia Regionala pentru Accize si Operatiuni Vamale Buzau, iar nu de catre personal din cadrul Biroului Roman de Metrologie Legala, desemnat in acest scop de catre directorul general, incalcandu-se in acest fel prevederile art. 15 alin. 1 din O.G. nr. 2/2001 si ale art. 33 din O.G. nr. 20/1992.
Cum intocmirea unui proces - verbal de catre un organ constatator necompetent se sanctioneaza cu nulitatea absoluta, normele legale ce reglementeaza utilizarea de mijloace de masurare supuse controlului metrologic legal fiind imperative si edictate pentru protejarea unui interes public, instanta, pentru considerentele aratate mai sus, a constatat nulitatea absoluta a procesului - verbal contestat.
Instanta a retinut ca, pentru a avea forta probanta, procesul-verbal trebuie sa fie incheiat cu respectarea tuturor conditiilor de forma si de fond prevazute de lege, nerespectarea vreunei dispozitii prevazute expres de lege fiind de natura a atrage nulitatea procesului-verbal, nulitate ce se poate constata si din oficiu de catre instanta.




Pronuntata de: Judecatoria Pogoanele - Sentinta civila nr. 919/09.10.2008 din data 11.03.2009


Citeşte mai multe despre:    Judecatoria Pogoanele    OG 2/2001    OG 20/1992    Legea 11/1994    Biroul Roman de Metrologie Legala    Autoritatea Nationala a Vamilor    Directia Regionala pentru Accize si Operatiuni Vamale Buzau    Nulitate absoluta
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Speţe

Decizia C.C.R. nr. 197/2019 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a unor dispozitii din Legea 171/2010 si OG 2/2001
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia C.C.R. nr. 831/2018 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a unor dispozitii din OG 2/2001
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Procesul verbal de contraventie pentru lipsa rovinietei trebuie comunicat in 2 luni de la data constatarii contraventiei
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Lucrari de construire realizate fara autorizatie de construire.Obligarea executantului la desfiintarea lor
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Cluj, Sectia I-a civila, decizia nr. 65 din 8 ianuarie 2014

Plangere contraventionala. Construire fara autorizatie
Pronuntaţă de: Tribunalul Gorj, Decizia nr. 80 din 25.01.2012

Indeplinirea procedurii medierii. Plangere contraventionala
Pronuntaţă de: Judecatorie - Sentinta civila nr. 5892 din 15-sep-2011

Plangere contraventionala. Respingerea cererii de revizuire
Pronuntaţă de: Tribunalul Gorj, Sectia C.A.F., Sentinta civila nr. 88 din 31.01.2012

Exceptia de nelegalitate a unui act administrativ
Pronuntaţă de: Tribunalul Galati, Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal, Sentinta civila nr.342 din 08.02.2012

Capacitate de folosinta primarii. Rolul activ al instantei de judecata
Pronuntaţă de: TRIBUNALUL VALCEA - SECTIA A II A CIVILA-DECIZIE Nr. 815/2012 din 14 Iunie 2012

Conflict negativ de competenta. Contestatie impotriva dispozitiei de ridicare a autoturismului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizie nr. 2671 din data 04.04.2011



Articole Juridice

Hotarare pronuntata intr-un litigiu privind prelucrarea nelegala de date biometrice
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Amenda rutiera necomunicata in termen de 1 luna de la aplicare, se prescrie
Sursa: EuroAvocatura.ro