din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1924 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Civil » Contestatie la executare. Comunicare acte de procedura. Absenta contestatorului de la domiciliu

Contestatie la executare. Comunicare acte de procedura. Absenta contestatorului de la domiciliu

  Publicat: 22 Oct 2012       3093 citiri        Secţiunea: Drept Civil  


Prin cererea inregistrata sub nr. 8380/231/2011 la Judecatoria Focsani, petentul N.S. a formulat contestatie la executare in contradictoriu cu intimatii A.N. si BEJ T.I.C.

Reglementata in cap. I, t. II, C. proc. pen., partea speciala, hotarare pronuntata de instanta de judecata in cursul judecatii care nu rezolva fondul cauzei,
(lat. disjungere " a separa")Prevazuta in sectiunea III, cap. I, t. II, C. proc. pen., partea generala,
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Functionar de stat care ajuta la executarea silita a hotararilor unor organe de jurisdictie.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Partea finala a hotararii pronuntata de catre un organ de jurisdictie,care cuprinde solutia data cauzei.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Loc in care persoana fizica isi are locuinta statornica sau principala.
Desfiintare a unei hotarari judecatoresti ca urmare a admiterii unei cai de atac (recurs, apel).
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Inscris prin care o persoana este chemata in fata otganului de urmarire penala, a instantei de judecata penala sau civila ori a altui organ de jurisdictie in legatura cu un proces.
Loc in care persoana fizica isi are locuinta statornica sau principala.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
(lat. culpa "vina")Forma a vinovatiei, prevazuta in cap. I, t. II, art. 19, C. pen., partea generala.
Act procedural prin care organul de urmarire penala, instanta de judecata, in procese penale sau civile, ori alt organ de jurisdictie dispune ca o persoana sa se prezinte in fata sa la o data determinata, in legatura cu un proces.
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.

Prin incheierea de sedinta din data de 01.11.2011, Judecatoria Focsani, in temeiul art. 165 Cod procedura civila, a dispus disjungerea capatului de cerere privind contestatia la titlu, iar prin sentinta civila nr. 7780 din 29.11.2011 a declinat competenta de solutionare a acestei cereri in favoarea Tribunalului Vrancea.
Prin cererea sa, petentul a solicitat a se lamuri intinderea si aplicarea titlului executor - decizia civila nr. 282/2008 pronuntata de Tribunalul Vrancea, sustinand ca aceasta nu poate fi pusa in executare in raport de mentiunile pe care le cuprinde in dispozitiv.
Prin incheierea din data de 02.02.2012, Tribunalul Vrancea a respins cererea ca neintemeiata, retinand, in esenta, ca dispozitivul deciziei este clar, nu cuprinde dispozitii potrivnice, astfel ca cererea petentului nu se justifica.
Impotriva incheierii de sedinta din data de 02.02.2012 a Tribunalului Vrancea a declarat recurs contestatorul care a sustinut ca nu a avut cunostinta de existenta dosarului pe rolul Tribunalului, ca nu a fost legal citat in cauza si nu a putut sa-si formuleze aparari, motiv pentru care a solicitat trimiterea cauzei spre rejudecare.
Prin decizia civila nr. 214/R/18 Aprilie 2012, Curtea de Apel Galati a respins recursul declarat de contestator retinand ca, pentru termenul din data de 02.02.2012, cand cauza a fost solutionata, contestatorul N.S. a fost legal citat, la adresa indicata de acesta in cererea dedusa judecatii, dovada de indeplinire a procedurii de citare, aflata la fila 5 din dosar fiind semnata de sotia acestuia.
Imprejurarea ca in perioada in care procesul s-a judecat la instanta de fond contestatorul ar fi fost plecat de la domiciliu la munca in zona Ardealului, motiv pentru care acesta nu a avut cunostinta de proces, dincolo de faptul ca nu a fost dovedita in nici un fel - recurentul neputand preciza nici perioada exacta si nici locul in care ar fi fost plecat - nu poate justifica casarea hotararii atacate si trimiterea cauzei spre rejudecare la aceeasi instanta.
Curtea a constatat ca citarea contestatorului pentru termenul din data de 02.02.2012 s-a facut cu respectarea dispozitiilor legale in materie, in sensul ca petentul a fost citat la adresa indicata in cererea de chemare in judecata si, intrucat acesta nu a fost gasit la domiciliu, citatia a fost inmanata, potrivit art. 92 alin. 3 Cod procedura civila, unei persoane din familie, respectiv sotiei contestatorului.
Pe de alta parte, in situatia in care contestatorul ar fi fost intr-adevar plecat de la domiciliu pentru o perioada mai indelungata de timp, acesta avea obligatia de a aduce la cunostinta instantei schimbarea temporara a domiciliului sau resedintei, conform art. 98 Cod procedura civila, pentru a putea fi citat la noua adresa.
Intrucat contestatorul nu si-a indeplinit aceasta obligatie, nu se poate retine in sarcina instantei de fond nicio culpa cu privire la modalitatea in care a fost efectuata procedura de citare.
Pentru aceste considerente, retinand ca fiind neintemeiate criticile formulate de recurent cu privire la legalitatea hotararii atacate, Curtea, in conformitate cu dispozitiile art. 312 Cod procedura civila, a respins recursul declarat de acesta ca nefondat.




Pronuntata de: Curtea de Apel Galati - Hotarare nr. 214 din data 18.04.2012


Citeşte mai multe despre:    Curtea de Apel Galati    Judecatoria Focsani    Tribunalul Vrancea    Titlu executoriu    Domiciliu    Resedinta    Contestatie la executare
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Speţe

Conflict negativ de competenta intre sectiile civile ale aceluiasi tribunal
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 48 din 30 mai 2018 a Curtii de Apel Galati

Conflict negativ de competenta generat de obiectul actiunii in materia fondului funciar
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 56 din 18 iunie 2018 a Curtii de Apel Galati

Predare temporara in cazul in care predarea unei persoane in baza unui mandat european de arestare a fost amanata. Inoportunitatea predarii atunci cand persoana solicitata este arestata preventiv in cauza in care este judecata in Romania
Pronuntaţă de: Incheierea din 18 ianuarie 2018 a Curtii de Apel Galati

Revizuire. Inscrisurile descoperite in Arhivele Statului nu reprezinta �inscrisuri noi�
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 19/A din 02.02.2018 a Curtii de Apel Galati

Decizia nr. 30/2020 privind examinarea recursului in interesul legii privind cauza reala si serioasa a concedierii. Selectarea salariatilor ce ar urma a fi concediati
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Cerere de acordare a unor masuri reparatorii prin echivalent aferente unui imobil preluat abuziv in perioada comunista. Obligatia dovedirii calitatii de proprietar la momentul confiscarii
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 708 din 10 februarie 2020

ICCJ: Situatia masurilor asiguratorii infiintate in cadrul unui proces penal asupra bunurilor unei persoane juridice, anterior deschiderii procedurii insolventei, in vederea confiscarii speciale
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

ICCJ: Scutirea de la plata taxelor datorate Inspectoratului de Stat in Constructii vizeaza exclusiv lucrarile realizate in legatura cu o expropriere pentru cauza de utilitate publica
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

Pentru admiterea revizuirii faptele trebuie sa fie noi, iar nu mijloacele de proba in dovedirea unei fapte sau imprejurari cunoscute de instanta la solutionarea cauzei
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 40/A/2019

Scutirea de la plata taxelor datorate Inspectoratului de Stat in Constructii vizeaza exclusiv lucrarile realizate in legatura cu o expropriere pentru cauza de utilitate publica
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie



Articole Juridice

Exercitarea autoritatii parintesti exclusiv de catre unul dintre parinti in contextul divortului
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Consideratii asupra constitutionalitatii competentei Curtilor de Apel de a judeca infractiunile savarsite de magistratii ce functioneaza in cadrul acestora
Sursa: Irina Maria Diculescu

Principiul controlului ierarhic al activitatii procurorului � masura benefica sau permisiva de abuz?
Sursa: Irina Maria Diculescu

Aplicarea in timp a legii 165/2013 privind finalizarea procesului de restituire a imobilelor preluate in mod abuziv � aspecte de constitutionalitate
Sursa: Irina Maria Diculescu

Faptele salariatului care pot constitui abateri disciplinare. Spete si doctrina relevante
Sursa: Irina Maria Diculescu

Clauza de neconcurenta in contractele de munca. Aplicabilitate practica. Solutii jurisprudentiale
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Actiunea pauliana in noul Cod Civil
Sursa: Lect. Univ. Dr. Florin CIUTACU / Av. Dr. Artin SARCHIZIAN