din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2327 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Penal » Mandat european de arestare. Consimtamantul persoanei solicitate de a fi predata autoritatilor

Mandat european de arestare. Consimtamantul persoanei solicitate de a fi predata autoritatilor

  Publicat: 08 Aug 2013       2564 citiri        Secţiunea: Drept Penal  


Este organul judiciar ce face parte din structura Ministerului Public, incadrat cu procurori care exercita atributiile ce revin acestui minister.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Asupra cauzei de fata;
La data de 26 martie 2009 Parchetul de pe langa Curtea de A p e l B a c a u a inaintat instantei de judecata cererea de executare a mandatului european de arestare emis de Tribunalul districual L. din Republica Slovenia privind pe numita B. P. M., domiciliata in municipiul P N,(...), (...)dsc.B, .17, judetul N.Cauza a fost inregistrata cu nr(...).



Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Operatiune efectuata de organele de urmarire penala si instanta de judecata prin care se stabileste concordanta deplina intre fapta concreta savarsita de invinuit sau inculpat si norma penala speciala care incrimineaza acea fapta,precum si in raport cu dispozitiile penale generale aplicabile faptei comise.
Una din institutiile fundamentale ale dreptului penal,
Sanctiune administrativa, contraventionala, fiscala sau civila,
Una dintre pedepsele principale, prevazuta in cap. II, t. II, art. 53, C. pen., partea generala.
Una dintre pedepsele principale, prevazuta in cap. II, t. II, art. 53, C. pen., partea generala.
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Contractul in temeiul caruia o persoana numita mandant, imputerniceste pe o alta persoana, numita mandatar, sa incheie in numele ei si pentru ea anumite acte juridice.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Persoana care face parte din parchet si care exercita atributiile ce revin acestei institutii judiciare.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Legea privind cooperarea judiciară internaţională �n materie penală
Reglementat in sectiunea XI, cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala,
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Realizarea veniturilor bugetare si folosirea lor pentru acoperirea cheltuielilor aprobate de buget.
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).

Din examinarea mandatului european si a declaratiei date de persoana solicitata cu ocazia retinerii sale rezulta ca in prezent se afla in curs de judecata la Tribunalul L., pentru savarsirea a 8 furturi in perioada 11 septembrie - 21 octombrie 2008.
Potrivit legii statului solicitant incadrarea juridica a faptelor pentru care este judecata persoana solicitata este cea prev.de art.211 paragraful 2 si 1 coroborat cu art.25 Cod penal, 212 punctele 2 si 3 paragraful 1 coroborat cu art.211 paragraful 1 Cod penal si art.204 paragraful 2 si 2 coroborat cu art.20 Cod penal, sanctionate cu pedeapsa inchisorii (cele prev.de art. 212 Cod penal) amenda sau pana la 1 an inchisoare (cea prev.de art.211 Cod penal) si pana la 1 an inchisoare cea prev.de art.204 Cod penal.
Fiind prezentata instantei de judecata, competenta sa execute mandatul european de arestare, persoana solicitata a consimtit sa fie predata statului solicitant, dar a declarat ca nu renunta la regula specialitatii.
In consecinta, in baza art.94 al.1 si 90 al.6 si Legii 302/2004 se va admite cererea de executare a mandatului european de arestare si, luand act de consimtamantul persoanei solicitate, se va dispune predarea acesteia.
In vederea realizarii predarii, in baza art.90 al.6 din lege se va dispune arestarea sa pe o durata ce nu va depasi 180 de zile, care se calculeaza incepand cu 26.03.-2009, cand a fost privata de libertate, ca urmare a retinerii de catre procuror.
Deoarece arestarea nu s-a dispus in cursul procedurii, ci prin hotararea de predare, instanta apreciaza ca nu se mai impune limitarea duratei masurii arestarii la 30 de zile, ci la durata maxima de 180 de zile prev.de Legea 302/2004.
Se va dispune comunicarea prezentei hotarari catre Ministerului Justitiei si Libertatilor D. si Centrului de Cooperare E. Internationala din Cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative si autoritatilor judiciare slovene, pentru care hotararea va fi tradusa in limba engleza, urmand a se desemna un interpret in acest scop.
Cheltuielile judiciare, inclusiv cele privind plata onorariului pentru avocatul desemnat din oficiu vor ramane in sarcina statului.
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGI
HOTARASTE:
In temeiul art. 94 al. 1 cu art. 90 al. 6 din Legea nr. 302/2004 modificata prin Legea nr. 222/2008, admite cererea formulata de autoritatile judiciare T. - Tribunalul L. cu privire la executarea mandatului european de arestare emis la data de 22.01.2009 privind persoana solicitata B. P. M. , fiica lui J. si F., nascuta la data de 30.05.1975 in mun.P N, judetul N cu acelasi domiciliu(...), (...) .B, .17, cetatean roman CNP (...) si in consecinta :
Ia act ca persoana solicitata si-a dat consimtamantul sa fie predata autoritatilor din Slovenia si dispune predarea acesteia.
In baza art. 90 al. 6 cu art. 94 al.1 din Legea nr. 302/2004 modificata, dispune arestarea persoanei solicitate pana la predare, dar nu mai mult de 180 zile incepand cu data retinerii 26 martie 2009.
In baza art.94 al.2 din Legea nr.302/2004 modificata si completata, dispune comunicarea prezentei hotarari autoritatii judiciare emitente, Ministerului Justitiei si Libertatilor D. si Centrului de Cooperare E. Internationala din Cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative.
Organele de politie vor preda persoana solicitata B. IPJ B, care va inainta instantei dovada de executare .
Onorariu avocat oficiu in suma de 100 lei se suporta din fondul Ministerului Justitiei.
Desemneaza traducator pentru traducerea hotararii si a adresei de inaintare in limba engleza pe domnisoara U. G. B..
Conform art. 192 al. 3 Cod procedura penala, cheltuielile judiciare se suporta de stat .
Definitiva.
Pronuntata in sedinta publica, azi 27.03.2009 in prezenta persoanei solicitate arestate.




Pronuntata de: Curtea de Apel Bacau, Sentinta nr. 61 din 27.03.2009


Citeşte mai multe despre:    Mandat european de arestare    Legea 302/2004    Retinere    Arestare preventiva    Consimtamant    Curtea de Apel Bacau
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Speţe

Predare temporara in cazul in care predarea unei persoane in baza unui mandat european de arestare a fost amanata. Inoportunitatea predarii atunci cand persoana solicitata este arestata preventiv in cauza in care este judecata in Romania
Pronuntaţă de: Incheierea din 18 ianuarie 2018 a Curtii de Apel Galati

Inadmisibilitatea cererii de revizuire formulate impotriva unei hotarari judecatoresti nedefinitive
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala, decizia nr. 63/A din 19 februarie 2016

Conditii privind gravitatea pedepsei in cazul extradarii pasive
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia penala, decizia nr. 842 din 7 iunie 2016

Conflict de competenta ivit intre sectia penala si sectia civila din cadrul aceleiasi curti de apel. Cerere de asistenta judiciara in materie penala
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia I civila, decizia nr. 1620 din 23 septembrie 2016

Motivul optional de refuz al executarii mandatului european de arestare
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala, decizia nr. 307 din 6 martie 2015

Motiv optional de refuz al executarii mandatului european de arestare
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia Penala, decizia nr. 479 din 9 aprilie 2015

Amanarea predarii autoritatilor competente a persoanei solicitate in baza mandatului european de arestare
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala, Decizia nr. 670 din 12 mai 2015

Judecata in cazul recunoasterii vinovatiei. Infractiuni prevazute in legi speciale
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala, decizia nr. 3484 din 11 noiembrie 2013

Grup infractional organizat. Sanctiunea prevazuta de lege pentru infractiunea cea mai grava care intra in scopul grupului infractional organizat
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala, decizia nr. 2325 din 2 iulie 2013

Procedura de preluare a judecatii
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala, incheierea nr. 124 din 25 ianuarie 2012



Articole Juridice

O masura privativa de libertate luata impotriva unei persoane vizate de un prim mandat european de arestare (MEA) nu este contrara dreptului Uniunii daca aceasta persoana a parasit voluntar teritoriul statului membru emitent al primului MEA
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Exigentele impuse pentru emiterea unui mandat european de arestare si intinderea protectiei jurisdictionale de care beneficiaza persoanele pe numele carora a fost emis un astfel de mandat
Sursa: EuroAvocatura.ro

Aplicarea principiului ne bis in idem nu este contrara Cartei drepturilor fundamentale
Sursa: EuroAvocatura.ro

Predarea unei persoane autoritatilor judiciare ale unui alt stat membru pentru executarea unui mandat european de arestare nu poate fi conditionata de posibilitatea unei revizuiri a hotararii de condamnare pronuntate in lipsa
Sursa: EuroAvocatura.ro

Mandatul de arestare europeana. Posibilitatea rejudecarii cauzei in statul membru care a emis mandatul
Sursa: EuroAvocatura.ro

Un stat membru nu poate rezerva doar resortisantilor sai nationali beneficiul neexecutarii unui mandat european de arestare
Sursa: EuroAvocatura.ro

Comisia Europeana garanteaza dreptul suspectilor de a consulta un avocat si de a informa familia cu privire la arestarea lor
Sursa: EuroAvocatura.ro