Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Comercial » Accize

Accize

  Publicat: 20 Nov 2007       2446 citiri        Secţiunea: Drept Comercial  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
GRESITA OBLIGARE A SOCIETATII COMERCIALE LA PLATA ACCIZELOR

1. Persoana fizica membra a unei societati comerciale care, pe baza unui contract, convine sa contribuie cu bunuri,
Este orice persoana care, pe cont propriu, cumpara, detine si vinde valori mobiliare fara a practica intermedierea ca fapt de comert.
Document justificativ care sta la baza operatiunilor de vanzare - cumparare, emisa de catre furnizor si care cuprinde:
Totalitatea bunurilor mobile si imobile, precum si a altor valori cu care un asociat participa la constituirea sau majorarea capitalului social al unei societati comerciale.
Intreprindere comuna. Asociatie de intreprinderi sau de persoane fizice, constituita pentru a realiza un anumit proiect de afacere. Conform regulilor de concurenta comunitare, „intreprinderile comune” sunt intreprinderi controlate in comun de catre cel putin alte doua intreprinderi.
Din punct de vedere contabil, un document contabil de sinteza care are ca obiective principale completarea si explicarea datelor inscrise in bilant si contul de profit si pierdere
Persoana fizica sau juridica care aloca importante fonduri pentru realizarea unei investitii.
Totalitatea bunurilor mobile si imobile, precum si a altor valori cu care un asociat participa la constituirea sau majorarea capitalului social al unei societati comerciale.
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
Prin contractul de societate si actul aditional la statutul de functionare al S.C. NEDA
TRANSPORT S.R.L. Arad, un cetatean italian, B.F., devenit asociat in cadrul societatii reclamante, s-a obligat sa participe la majorarea capitalului social prin aducerea unui vehicul tip Mitsubishi L044 Pajero.

In executarea acestei obligatii, investitorul strain, la data de 9 decembrie 1994, a prezentat autovehiculul la Vama Arad, dar, dintr-o eroare, pe declaratia vamala de import nr.5397 din 9 decembrie 1994, intocmita de asociatul V.N., s-a trecut ca destinatar al bunului, S.C. NEDA TRANSPORT S.R.L., aparand , deci, ca aceasta ar fi importatorul.

Concomitent cu declaratia vamala, a fost depusa si factura cu care bunul a fost achizitionat de la firma italiana Confezioni Daniela, act in care, pe langa faptul ca cetateanul italian apare in calitate de cumparator, este consemnat ca autovehiculul reprezinta aport la capitalul social al S.C. NEDA TRANSPORT S.R.L. din Romania.
Totodata, in declaratia privind aplicarea prevederilor art.6 si 7 din Legea 57/1993, anexata declaratiei vamale de import, s-a consemnat ca bunul face parte din aportul in natura al investitorului strain, fiind nominalizat ca atare in contractul de societate .
Fiind propietatea asociatului strain si nu al societatii reclamante, aceasta nu il putea importa.

Potrivit art.l din Legea 42/1993, pentru produsele prevazute in anexa nr.1 la prezenta lege, agentii economici persoane juridice, asociatii familiale si persoane fizice autorizate care produc, importa, comercializeaza astfel de produse, datoreaza bugetului de stat taxe speciale de consumatie, denumite in continuare accize. In cauza, autovehiculul a fost adus in tara de o persoana fizica, investitor strain, ca aport in natura la majorarea capitalului social si nu de agentul economic.

Pentru cele ce preced, recursul este fondat si urmeaza a fi admis, va fi casata sentina si in fond va fi admisa actiunea si vor fi anulate actele atacate emise de Directia Vamala Arad si Directia Generala a Vamilor.

(Curtea Suprema de Justitie, sectia contencios administrativ, decizia 145 din 31 ianuarie 1997)

Pronuntata de: Inalta Curte de Casatie si Justitie


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Dreptul de acces la documentele continute in dosarul unei cereri de autorizare a introducerii pe piata a medicamentelor
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Restrictiile impuse de Ungaria in ceea ce priveste finantarea din strainatate a organizatiilor civile nu sunt compatibile cu dreptul Uniunii
Sursa: EuroAvocatura.ro

Practici de mobbing. Punerea in imposibilitate de a presta munca
Sursa: MCP Cabinet avocatiŞtiri Juridice
Legislaţie

Codul de procedura civila, actualizat 2020, cu Note si Explicatii. Integral PDF
Codul de procedura civila, actualizat 2020. Legea nr. 134/2010. Integral PDF Actualizata 2020, pr ...

OUG 4/2019 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale si pentru modificarea unor acte normative
Ordonanta de urgenta nr. 4/2019 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice cen ...

OUG 3/2020, pentru completarea Legii 1/2011, a educatiei nationale
Ordonanta de urgenta nr. 3/2020 pentru completarea art. 284 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 ...