Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Jurisprudenţă » PIDO/CEDO » CEDO: Michnea impotriva Romaniei. Dreptul la respectarea vietii private si de familie

CEDO: Michnea impotriva Romaniei. Dreptul la respectarea vietii private si de familie

  Publicat: 03 Aug 2021       74 citiri        Secţiunea: PIDO/CEDO  


Persoana fizica in virsta de pana la 18 ani.
Forma de monopol care reprezinta o intelegere fie intre intreprinderi privind diferite aspecte ale activitatii lor (fixarea preturilor, cooperarea pe linia productiei si a desfacerii marfurilor),
Reclamantul s-a plans cu privire la faptul ca refuzul instantelor romane de a dispune inapoierea copilului sau minor in Italia i-a incalcat dreptul la respectarea vietii private si de familie, protejat de art. 8 din Conventie .

Legatura juridico-politica permanenta ce exista intre stat si cetatean se numeste cetatenie.In societatea noastra se discuta pe larg problema cetateniei.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Prin actiunea formulata in fata instantei romane, intemeiata pe prevederile Conventiei de la Haga asupra aspectelor civile ale rapirilor internationale de copii, reclamantul a sustinut ca, in mod clandestin si fara consimtamantul reclamantului, copilul a fost adus de catre sotia sa, de pe teritoriul Italiei, unde atat copilul, cat si parintii sai aveau cetatenia italiana si resedinta, pe teritoriul Romaniei.


Curtea a constatat ca instantele romane ar fi trebuit, in scopul protejarii interesului superior al copilului in sensul Conventiei de la Haga, sa recunoasca faptul ca locul ``resedintei obisnuite`` a copilului era Italia, precum si sa restabileasca status quo-ul anterior rapirii ilegale si sa asigure intoarcerea imediata a copilului in tara de ``resedinta obisnuita``.


De asemenea, instantele interne nu au acordat importanta faptului ca copilul a fost adus in Romania fara consimtamantul reclamantului, ceea ce i-a incalcat drepturile sale protejate prin lege.


Hotararea CEDO integral AICI.

Pronuntata de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Dialogurile MCP (VI): Activarea clauzei de neconcurenta
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Anularea executarii silite in cazul cesiunii de creanta
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Ce se intampla cu sumele achitate in temeiul unui act administrativ fiscal anulat. Poate instanta dispune direct restituirea lor?
Sursa: Alex Slujitoru si Cristiana Ionescu, Avocati, Radu si Asociatii SPRLŞtiri Juridice
Legislaţie

OUG 117/2021 pentru modificarea si completarea Codului muncii
Ordonanta de urgenta nr. 117/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii ...

OUG 110/2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor si altor categorii de persoane in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2
Ordonanta de urgenta nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor si altor cat ...

Legea 226/2021 a consumatorului vulnerabil
Legea nr. 226/2021 privind stabilirea masurilor de protectie sociala pentru consumatorul vulnerabil ...