din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2131 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » PIDO/CEDO » CEDO: Gafiuc impotriva Romaniei. Libertatea de a primi informatii

CEDO: Gafiuc impotriva Romaniei. Libertatea de a primi informatii

  Publicat: 03 Aug 2021       533 citiri        Secţiunea: PIDO/CEDO  


Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Forma de monopol care reprezinta o intelegere fie intre intreprinderi privind diferite aspecte ale activitatii lor (fixarea preturilor, cooperarea pe linia productiei si a desfacerii marfurilor),
Reclamantul, jurnalist, a sustinut ca retragerea acreditarii sale la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii in vederea desfasurarii de activitati de cercetare in domeniul vietii sportive in timpul regimului comunist a adus atingere dreptului sau la libertatea de exprimare garantat de art. 10 din Conventie .

Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Curtea a retinut ca, in conformitate cu Legea privind protectia datelor cu caracter personal, aceste date pot fi prelucrate fara consimtamantul persoanelor vizate numai in scopuri de cercetare ``statistice, istorice sau stiintifice`` si cu conditia ca datele sa ramana anonime pe parcursul procesului, fara sa aduca atingere obligatiei generale a autoritatilor publice de a respecta si de a proteja viata privata si de familie a persoanelor in aplicarea legislatiei relevante.


Interpretarea acestor dispozitii coroborata cu obligatiile reclamantului referitoare la utilizarea datelor colectate nu era nerezonabila sau arbitrara.


Desi problema colaborarii cu fosta politie politica (inclusiv in domeniul sportului) era de interes public, caracterul sau sensibil necesita o abordare prudenta si critica.


Cu toate acestea, in articolele sale, reclamantul a ales sa nu efectueze o examinare academica a informatiilor pe care le colectase, ci sa le divulge sub forma bruta, fara a le aprecia relevanta in raport cu scopul declarat al cercetarii sale.


In loc sa trieze aceste informatii pentru a respecta dispozitiile aplicabile privind prelucrarea datelor cu caracter personal, reclamantul a evidentiat aspectele publice ale vietii private a sportivilor care nu puteau contribui la o dezbatere in interes public.


Prin urmare, retragerea acreditarii reclamantului nu a fost disproportionata.


Hotararea CEDO integral AICI.




Pronuntata de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Ştiri Juridice
Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...