din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1929 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » PIDO/CEDO » CEDO: Tau impotriva Romaniei. Dreptul la un proces echitabil

CEDO: Tau impotriva Romaniei. Dreptul la un proces echitabil

  Publicat: 03 Aug 2021       849 citiri        Secţiunea: PIDO/CEDO  


In cauza, reclamantul s-a plans de mai multe incalcari ale garantiilor unui proces echitabil in cadrul procesului penal impotriva sa.

Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Mijloace de proba prevazute in cap . II, t. III, C. proc. pen., partea generala.
Unul dintre modurile de sesizare a organelor de urmarire penala,
Este persoana care are cunostinta despre o fapta sau o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in procesul penal, avand obligatia de a se prezenta la chemarea organelor judiciare, de a depune marturie si de a relata adevarul si numai adevarul.
Este persoana care are cunostinta despre o fapta sau o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in procesul penal, avand obligatia de a se prezenta la chemarea organelor judiciare, de a depune marturie si de a relata adevarul si numai adevarul.
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Astfel, la unele din audierile la politie a fost asistat de un avocat desemnat din oficiu, care in acelasi timp ii asista si pe coinculpatii sai, si nu i s-a dat posibilitatea confruntarii, in sedinta publica, cu un martor, ale carui declaratii au stat la baza condamnarii sale.


Curtea a considerat ca, in ansamblu, caracterul echitabil al procesului penal indreptat impotriva reclamantului nu a fost iremediabil prejudiciat atat timp cat acesta, in nicio faza a procesului penal in fata instantelor nationale, nu a formulat vreo plangere cu privire la caracterul eficient al asistentei juridice asigurate de avocatul desemnat din oficiu pe motiv ca ii asistase pe coinculpatii cu care se afla in conflict de interese.


Avand in vedere lipsa unui motiv intemeiat pentru ca martorul absent sa nu se infatiseze, insuficienta probelor suplimentare in defavoarea reclamantului si a garantiilor procedurale care sa contrabalanseze absenta martorului din faza de judecata a procesului, Curtea a constatat ca procesul penal, privit in ansamblu, a devenit inechitabil prin admiterea ca proba a declaratiei date in faza de urmarire penala de martorul absent.


Hotararea CEDO integral AICI.



Pronuntata de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Ştiri Juridice
Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...