Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Jurisprudenţă » PIDO/CEDO » CEDO: Varadi impotriva Romaniei. Libertatea de exprimare

CEDO: Varadi impotriva Romaniei. Libertatea de exprimare

  Publicat: 03 Aug 2021       125 citiri        Secţiunea: PIDO/CEDO  


Invocand art. 10 din Conventie3, reclamantul s-a plans ca sanctiunea penala ce i-a fost aplicata pentru faptul ca isi exprimase opiniile a adus atingere dreptului sau la libertatea de exprimare.


Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Termen sinonim cu arestarea preventiva,
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Una din institutiile fundamentale ale dreptului penal,
Timp calendaristic de-a lungul caruia obiectele muncii parcurg, intr-o veriga structurala, toate etapele procesului de productie, incepand cu momentul intrarii in veriga respectiva si pana in momentul iesirii acestuia in forma finita.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Sanctiune administrativa, contraventionala, fiscala sau civila,
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Curtea a retinut ca reclamantul a fost condamnat definitiv de catre Curtea de Apel Targu Mures pentru promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe prin propaganda savarsita prin orice mijloace in public, precum si pentru detinerea in vederea raspandirii de simboluri fasciste ori rasiste.


In deplin acord cu instantele romane, Curtea a retinut ca astfel de actiuni publice nu contribuie la progresul societatii si la demontarea stereotipurilor negative fata de o minoritate, astfel cum a sustinut reclamantul, ci incita la ura si violenta, iar in masura in care aceste mesaje constituie un prilej de a incita la ura nationala, atunci se afla dincolo de limitele cadrului legal.


In ceea ce priveste gravitatea ingerintei, Curtea a admis ca o pedeapsa cu inchisoarea aplicata reclamantului ar putea fi considerata grava; cu toate acestea, ramane la latitudinea autoritatilor competente sa adopte, in calitatea lor de garanti ai ordinii publice, masuri, chiar si penale, menite sa raspunda in mod adecvat si neexcesiv la afirmatii critice si discursuri de incitare la ura.


Curtea a luat in considerare ca reclamantul a fost sanctionat pentru mai multe actiuni si afirmatii, iar comportamentul sau considerat xenofob de catre instantele nationale a avut un caracter de durata .


Prin urmare, gravitatea sanctiunii nu poate fi considerata disproportionata in imprejurarile prezentei cauze, curtea de apel apreciind in mod corect ca aplicarea unei pedepse de amenda penala nu este suficienta pentru atingerea scopului pedepsei, fiind necesara aplicarea pedepsei cu inchisoarea.


Hotararea CEDO integral AICIPronuntata de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Dialogurile MCP (VI): Activarea clauzei de neconcurenta
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Anularea executarii silite in cazul cesiunii de creanta
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Ce se intampla cu sumele achitate in temeiul unui act administrativ fiscal anulat. Poate instanta dispune direct restituirea lor?
Sursa: Alex Slujitoru si Cristiana Ionescu, Avocati, Radu si Asociatii SPRLŞtiri Juridice
Legislaţie

OUG 117/2021 pentru modificarea si completarea Codului muncii
Ordonanta de urgenta nr. 117/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii ...

OUG 110/2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor si altor categorii de persoane in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2
Ordonanta de urgenta nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor si altor cat ...

Legea 226/2021 a consumatorului vulnerabil
Legea nr. 226/2021 privind stabilirea masurilor de protectie sociala pentru consumatorul vulnerabil ...