Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Jurisprudenţă » PIDO/CEDO » CEDO: Varadi impotriva Romaniei. Libertatea de exprimare

CEDO: Varadi impotriva Romaniei. Libertatea de exprimare

  Publicat: 03 Aug 2021       586 citiri        Secţiunea: PIDO/CEDO  


Invocand art. 10 din Conventie3, reclamantul s-a plans ca sanctiunea penala ce i-a fost aplicata pentru faptul ca isi exprimase opiniile a adus atingere dreptului sau la libertatea de exprimare.


Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Termen sinonim cu arestarea preventiva,
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Una din institutiile fundamentale ale dreptului penal,
Timp calendaristic de-a lungul caruia obiectele muncii parcurg, intr-o veriga structurala, toate etapele procesului de productie, incepand cu momentul intrarii in veriga respectiva si pana in momentul iesirii acestuia in forma finita.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Sanctiune administrativa, contraventionala, fiscala sau civila,
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Curtea a retinut ca reclamantul a fost condamnat definitiv de catre Curtea de Apel Targu Mures pentru promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe prin propaganda savarsita prin orice mijloace in public, precum si pentru detinerea in vederea raspandirii de simboluri fasciste ori rasiste.


In deplin acord cu instantele romane, Curtea a retinut ca astfel de actiuni publice nu contribuie la progresul societatii si la demontarea stereotipurilor negative fata de o minoritate, astfel cum a sustinut reclamantul, ci incita la ura si violenta, iar in masura in care aceste mesaje constituie un prilej de a incita la ura nationala, atunci se afla dincolo de limitele cadrului legal.


In ceea ce priveste gravitatea ingerintei, Curtea a admis ca o pedeapsa cu inchisoarea aplicata reclamantului ar putea fi considerata grava; cu toate acestea, ramane la latitudinea autoritatilor competente sa adopte, in calitatea lor de garanti ai ordinii publice, masuri, chiar si penale, menite sa raspunda in mod adecvat si neexcesiv la afirmatii critice si discursuri de incitare la ura.


Curtea a luat in considerare ca reclamantul a fost sanctionat pentru mai multe actiuni si afirmatii, iar comportamentul sau considerat xenofob de catre instantele nationale a avut un caracter de durata .


Prin urmare, gravitatea sanctiunii nu poate fi considerata disproportionata in imprejurarile prezentei cauze, curtea de apel apreciind in mod corect ca aplicarea unei pedepse de amenda penala nu este suficienta pentru atingerea scopului pedepsei, fiind necesara aplicarea pedepsei cu inchisoarea.


Hotararea CEDO integral AICI



Pronuntata de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Calculul termenului de preaviz la concedierea salariatului. Aspecte practice si procedurale
Sursa: MCP Cabinet avocati

Absenta salariatului de la locul de munca in situatii de urgenta familiala
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Conditiile si durata perioadei de proba. Noi obligatii in sarcina angajatorilor
Sursa: MCP Cabinet avocati



Ştiri Juridice
Legislaţie

DIRECTIVA (UE) 2019/1152 din 20 iunie 2019 privind transparenta si previzibilitatea conditiilor de munca in Uniunea Europeana
DIRECTIVA (UE) 2019/1152 din 20 iunie 2019 privind transparenta si previzibilitatea conditiilor de m ...

LEGEA nr. 367/2022 a dialogului social
LEGEA nr. 367/2022 privind dialogul social (Inlocuieste Legea nr. 62/2011) Publicata in MONITORUL ...

Legea 283/2022 privind modificarea Codului muncii si a Codului administrativ
Legea nr. 283/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, precum si a O ...