Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Parteneriat pentru prevenirea si combaterea pirateriei software

Parteneriat pentru prevenirea si combaterea pirateriei software

  Publicat: 26 Sep 2012       914 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Infractiune care face parte din grupul infractiunilor contra patrimniului privat sau public,
1. Autorizarea eliberata de catre o administratie unei persoane pentru a exercita o profesie sau meserie.
Potrivit „Studiului Global privind pirateria software in anul 2011” realizat de BSA, 63% dintre utilizatorii de PC-uri au folosit software piratat, iar valoarea comerciala a software-ului fara licenta instalat s-a ridicat la 207 milioane de dolari.

Participant la savarsirea unei infractiuni,
(Audit) Operatiunea de examinare profesionista a documentelor financiare ale unei companii cu scopul de a stabili daca inregistrarile si rapoartele ei sunt valide si daca informatiile au fost inregistrate in contabilitate si prezentate in rapoartele financiare in mod legal si corect.
Pricipiu general de drept, potrivit caruia autoritatile de stat, institutiile publice si toti cetatenii sunt obligati sa respecte legea,comportamentul lor sa fie conform prevederilor acesteia.
Tendinta fundamentala; evolutia de lunga durata a unui fenomen economic, independent de fluctuatiile ocazionale care il influenteaza pe o perioada scurta de timp.
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Potrivit Legii 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, totalitatea bunurilor care formeaza obiectul dreptului de proprietate publica.
Instrument care ofera clientilor protectie impotriva riscului.
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale în interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
Infractiune care face parte din grupul infractiunilor contra patrimniului privat sau public,
Indicator care reflecta aportul valoric adus de o intreprindere prin activitatile sale asupra bunurilor cumparate.
Infractiune care face parte din grupul infractiunilor contra patrimniului privat sau public,
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,

Cu toate acestea, raportul BSA pentru Romania arata o scadere a ratei pirateriei software in 2011 fata de anul anterior.
In acest context, Business Software Alliance impreuna cu Inspectoratul General al Politiei Romane continua activitatile de prevenire si combatere a pirateriei software desfasurate la nivel national.
Astfel, pe linie de combatere, structurile specializate ale politiei au efectuat pana in luna august 2012 peste 350 de actiuni de verificare in urma carora au fost inregistrate 212 dosare penale care vizeaza criminalitatea in domeniul de referinta. In 66 dintre acestea s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de 81 persoane, suspectate de savarsirea a 112 infractiuni prevazute de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.

In ceea ce priveste activitatile de prevenire, in cadrul campaniei derulate in perioada septembrie 2011 -iunie 2012, 13.000 de companii au primit scrisori din partea celor doi parteneri, prin care au fost informate cu privire la riscurile tehnice, legale si de imagine asociate pirateriei software. Dintre acestea, 4.700 de companii au primit consultanta BSA referitoare la modul in care se poate realiza un audit software iar 1.500 dintre acestea au trimis formularele de auto-auditare, marea majoritate fiind consiliate in continuare de BSA sau chiar membrii BSA in legatura cu cele mai avantajoase variante de intrate in legalitate.


Magda Popescu, Business Software Alliance Outside Counsel: ``Pirateria software in Romania cunoaste un trend descendent, iar o importanta deosebita pentru aceste rezultate o are colaborarea cu autoritatile romane. Prin continuarea parteneriatului cu Politia Romana, ne propunem sa crestem nivelul de informare si constientizare in acest domeniu, in special in mediul de afacerisi speram sa avem rezultate din ce in ce mai bune, care sa aiba un impact puternic asupra economiei romanesti.``

Chestor principal de politie Petre Toba, inspector general al Politiei Romane: ``Rezultatele obtinute ca urmare a derularii acestui parteneriat confirma ca eforturile comune de prevenire si combatere a utilizarii si comercializarii de programe pentru calculator fara licenta, conduc la diminuarea impactului fenomenului infractional in domeniu .
De altfel, cu atat mai mult in acest domeniu, cooperarea intre institutiile statului si reprezentantii titularilor de drepturi, constituie nu numai o necesitate, dar si cheia unei actiuni de contracarare eficienta.
In vederea atingerii obiectivului de asigurare a unui mediu de afaceri curat si stabil, in perioada urmatoare Politia Romana va continua sa desfasoare atat activitati cu caracter preventiv, cat si activitati de combatere, prin valorificarea experientelor anterioare si prin focalizarea activitatilor asupra situatiilor in care pirateria software se interfereaza cu fenomenul evazionist.``

Anul acesta, parteneriatul BSA si IGPR vizeaza initierea unei noi campanii de informare: ``Poti sa treci de orice verificare cu bine?``,
De asemenea, o valoare adaugata eforturilor anterioare o reprezinta concentrarea activitatilor Politiei Romane, prin structurile de investigare a fraudelor, spre depistarea situatiilor in care pirateria software se interfereaza cu fenomenul evazionist, avand in vedere pe de o parte faptul ca estimarile organizatiilor internationale evalueaza o valoare comerciala anuala a pietei negre software in Romania de peste 207 milioane USD la nivelul anului 2011, iar pe de alta parte faptul ca practica reprezentantilor unor agenti economici de a utiliza ilegal software in cadrul activitatilor comerciale creeaza premisele ca si veniturile astfel obtinute sa nu fie inregistrate in evidentele contabile.Citeşte mai multe despre:    Software    Piraterie    Politia Romana

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Conferintele UpDate Work: Protectia economica si sociala a salariatilor
03 Apr 2020 | 1034

Conferintele UpDate Work: Reorganizarea societatilor angajatoare
03 Apr 2020 | 900

Conferintele UpDate Work: Telemunca si munca la domiciliu. Reorganizarea angajatorilor si a activitatii salariatilor
03 Apr 2020 | 823

Ministerul Justitiei finanteaza dotarea instantelor cu echipamente informatice in valoare de peste 46 milioane de lei
15 Oct 2019 | 571

Proiectele de acte normative adoptate sau de care Guvernul a luat act in cadrul sedintei din 2 octombrie 2019
02 Oct 2019 | 406

Locuri de munca vacante in Spatiul Economic European. August 2019
18 Aug 2019 | 559Articole Juridice

[Av. muncii] Clauza de neconcurenta. Conditii de validitate
Sursa: MCP Cabinet avocati

Cine pierde si cine castiga prin introducerea platii TVA la incasarea facturii?
Sursa: EuroAvocatura.ro

Functionalitatea unui program pentru calculator si limbajul de programare nu pot fi protejate prin dreptul de autor
Sursa: EuroAvocatura.ro

Angajatorul nu poate fi obligat sa divulge toate informatiile ref. la procedura de recrutare
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Toate temeiurile de nevalabilitate a unei decizii de concediere trebuie formulate prin contestatie, neputand fi completate ulterior, chiar si pentru motive de neconstitutionalitate a legii
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti Sectia a VII-a pentru cauze privind C.M.A.S., Decizia civila nr. 309/2017, in sedinta publica din 20 ianuarie 2017

Masuri de siguranta. Expulzarea
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala, decizia nr. 2764 din 11 septembrie 2012

Plangere contraventionala. Mesaje comerciale nesolicitate (SPAM)
Pronuntaţă de: Judecatorie Bucuresti - Sentinta civila nr. 8828 din 31 iulie 2009