Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Comisia Europeana propune reduceri semnificative ale emisiilor de gaze fluorurate cu efect de sera

Comisia Europeana propune reduceri semnificative ale emisiilor de gaze fluorurate cu efect de sera

  Publicat: 08 Nov 2012       989 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Comisia Europeana a facut un pas important in directia realizarii obiectivelor climatice pe termen lung prin prezentarea unei propuneri de reducere semnificativa a emisiilor de gaze fluorurate.

Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Ceea ce poate fi realizat cu usurinta.
Unitate productiva din cadrul industriei prelucratoare, indeosebi din industria textila, alimentara, a materialelor de constructii etc.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
1. Cuvantare, discurs, expunere facuta in public referitor la o tema stiintifica, literara etc.
Poluanti evacuati în mediu, inclusiv zgomote, vibratii, radiatii electromagnetice si ionizante, care se manifesta si se masoara la locul de plecare din sursa.
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Poluanti evacuati în mediu, inclusiv zgomote, vibratii, radiatii electromagnetice si ionizante, care se manifesta si se masoara la locul de plecare din sursa.
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.

Emisiile de gaze fluorurate, care au un efect de incalzire a climei de pana la 23 000 de ori mai mare decat dioxidul de carbon, au crescut cu 60% din 1990, in timp ce toate celelalte gaze cu efect de sera au scazut. Regulamentul propus urmareste sa reduca pana in 2030 emisiile de gaze fluorurate cu doua treimi fata de nivelurile actuale. De asemenea, regulamentul interzice utilizarea gazelor fluorurate in unele echipamente noi, cum ar fi frigiderele de uz casnic, pentru care se pot gasi cu usurinta alternative viabile mai putin poluante.

Gazele fluorurate sunt utilizate in mod curent in echipamentele de refrigerare si climatizare, precum si in echipamentele electrice, spumele izolante, spray-urile sub presiune si extinctoare. Acestea pot ajunge in atmosfera din instalatiile de productie, din aparatele in care sunt folosite si dupa ce astfel de aparate sunt aruncate.

Connie Hedegaard, Comisarul UE pentru politici climatice, a declarat: ``Sunt mandra ca pot prezenta aceasta noua initiativa tocmai cand aniversam 25 de ani de la Protocolul de la Montreal. Limitand volumul de gaze fluorurate vandute in UE, acest instrument legislativ nou va aduce beneficii pentru clima si va crea oportunitati de afaceri semnificative. Legislatia noastra actuala a reusit cu succes sa intrerupa tendinta crescatoare a emisiilor si sa incurajeze inovarea tehnologica. Acum ca se pot fabrica mai multe produse nedaunatoare climei, facem inca un pas inainte in directia reducerii intr-un mod rentabil a emisiilor de gaze fluorurate``.

Propunerea de astazi introduce o masura de reducere treptata care, incepand cu 2015, va limita volumul total al celui mai important grup de gaze fluorurate - hidrofluorocarburile (HFC) - care poate fi comercializat in UE si il va reduce treptat pana in 2030 la o cincime fata de volumul comercializat in prezent. Aceasta masura se va baza pe reusita reducerii treptate a substantelor care epuizeaza stratul de ozon, inregistrata in UE cu 10 ani mai repede fata de calendarul convenit la nivel international.

UE sprijina adoptarea unor masuri la nivel mondial privind HFC in temeiul Protocolului de la Montreal. Masura propusa anticipeaza si faciliteaza ajungerea la un acord privind o reducere treptata la nivel mondial a consumului si a productiei de HFC, acord care urmeaza sa fie discutat in cadrul celei de-a 24-a reuniuni a partilor la Protocolul de la Montreal, ce va avea loc la sfarsitul acestei luni. Masura consolideaza, de asemenea, apelul ce va fi lansat la Conferinta privind schimbarile climatice din cadrul Conventiei-cadru a Organizatiei Natiunilor Unite privind schimbarile climatice, care va avea loc la Doha la sfarsitul acestei luni si prin care si alte tari sunt indemnate sa adopte masuri urgente privind HFC pentru a elimina decalajul dintre reducerile de emisii necesare pana in 2020 si actiunile de atenuare avute in vedere in prezent.

Cu un cadru juridic adecvat in vigoare, consumatorii din UE si utilizatorii comerciali de echipamente pot stimula schimbarea si impulsiona dezvoltarea tehnologica in toate sectoarele care utilizeaza in prezent gaze fluorurate. Acest lucru va avea ca rezultat cote de piata mai mari pentru societatile care profita de ocazie si dezvolta produse si echipamente care nu afecteaza clima. Studii recente arata ca exista o serie de alternative corespunzatoare din punct de vedere tehnic, care sunt folosite in conditii de siguranta, sunt rentabile si pot duce la reducerea consumului de energie.

Propunerea va inlocui regulamentul existent privind gazele fluorurate cu efect de sera care impune societatilor sa ia o serie de masuri pentru reducerea scurgerilor din echipamentele care contin gaze fluorurate si pentru recuperarea gazelor la sfarsitul duratei de viata a echipamentului. Regulamentul actual stabileste si unele cerinte privind formarea si certificarea personalului implicat in asigurarea service-ului pentru echipamente, privind etichetarea echipamentelor care contin gaze fluorurate, raportarea datelor privind productia, importurile si exporturile de gaze fluorurate, precum si unele interdictii in cateva domenii specifice. Toate aceste cerinte sunt mentinute si/sau consolidate in noua propunere.

Propunerea va fi prezentata Parlamentului European si Consiliului spre discutare si adoptare in cadrul procedurii legislative ordinare.

Context

Foaia de parcurs a Comisiei Europene pentru trecerea la o economie cu emisii scazute de carbon prezinta o modalitate rentabila de obtinere a reducerii necesare a emisiilor prevazuta in cadrul unui efort global de a limita incalzirea la 2 grade Celsius peste nivelurile din perioada preindustriala. Eforturile necesare pentru realizarea acestui obiectiv trebuie sa acopere toate sectoarele si toate gazele cu efect de sera.

Foaia de parcurs prevede o reducere de peste 70% pana in 2030 a emisiilor din sectorul industrial, care vizeaza si gazele fluorurate. Noua propunere a fost conceputa pentru a realiza aceste economii, ceea ce reprezinta o contributie rentabila a sectorului gazelor fluorurate la efortul economic general necesar pentru a evita unele consecinte mai costisitoare ale schimbarilor climatice in viitor.Citeşte mai multe despre:    Gazele fluorurate    Efect de sera    Comisia Europeana

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Proiectele de acte normative adoptate de Guvern in cadrul sedintei din 10 martie 2020
11 Mar 2020 | 528

Consiliul Concurentei: preluarea termnalelor CFR Marfa de catre CFR Infrastructura - o posibila solutie pentru imbunatatirea transportului feroviar
02 Oct 2019 | 463

Proiectele de acte normative aprobate sau de care guvernul a luat act in sedinta Guvernului Romaniei din 12 iunie 2019
12 Jun 2019 | 751

Guvernul modifica programul „Prima masina”. Prima de casare, ecobonusul si ecotichetul se pot utiliza ca avans!
21 Mar 2019 | 821

Acte normative promulgate de Presedintele Klaus Iohannis - 7 ianuarie 2019
08 Jan 2019 | 678

Monitorul Oficial din data de 19 mai 2017
19 May 2017 | 1095Articole Juridice

CJUE: Energia regenerabila dobandita gratuit de catre producatorii de energie electrica ramane neimpozitata in perioada 2008-2012
Sursa: Euroavocatura.ro

Masurile simplificare pentru taxarea anumitor operatiuni
Sursa: EuroAvocatura.ro

Decizia Comisiei privind alocarea cu titlu gratuit a cotelor de emisie de gaze cu efect de sera incepand cu anul 2013 este conforma cu dreptul Uniunii
Sursa: EuroAvocatura.ro

Curtea confirma ca, atunci cand a impus un plafon de cote de emisie de gaze cu efect de sera Poloniei si Estoniei, Comisia si-a depasit competentele
Sursa: