din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2043 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Banca nationala renunta la testul de stres

Banca nationala renunta la testul de stres

  Publicat: 29 Jul 2008       1481 citiri       Sursa: Antena3  


(BNR)Este banca centrala a statului roman si are drept obiectiv principal asigurarea stabilitatii monedei nationale, pentru a contribui la stabilitatea preturilor.
Contractul prin care o persoana, numita comodant, remite spre folosinta altei persoane, numita comodatar, un lucru nefungibil si neconsumptibil, cu obligatia pentru acesta de a-l restitui la termen in natura, in individualitatea sa (art.1560 Cod Civil).
Institutie specializata care desfasoara o activitate complexa si care are ca functii: efectuarea de operatiuni intre titularii de conturi bancare
Riscul reputational este riscul inregistrarii de pierderi sau al nerealizarii profiturilor estimate, ca urmare a lipsei de incredere a publicului in integritatea Bancii.
Banca Nationala a Romaniei renunta - cel putin teoretic - la analiza de stres obligatorie pentru fiecare client, atunci cand acesta solicita un imprumut . Practic, banca va face o simulare de risc .

Renuntarea unilaterala de catre unul din partenerii de tratative la una sau la unele din conditiile formulate
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
Reprezinta creantele fata de clientii incerti, rau platnici, dubiosi sau aflati in litigiu.
Suma pe care un imprumutat (debitor) o plateste unui imprumutator (creditor), pentru banii imprumutati pe o anumita perioada.
Suma pe care un imprumutat (debitor) o plateste unui imprumutator (creditor), pentru banii imprumutati pe o anumita perioada.
Institutie specializata care desfasoara o activitate complexa si care are ca functii: efectuarea de operatiuni intre titularii de conturi bancare
Suta Vasile - membru al Parlamentului Romaniei.
Clientii vor primi un desfasurator de plata a unor rate mult mai mari, pentru cazul in care s-ar deprecia puternic leul si ar creste foarte mult comisioanele.

Renuntarea la analiza de stres pare a fi singura concesie pe care a acceptat-o Isarescu la negocierile cu bancherii. Totusi, cei de la BNR vor trimite bancilor un set de formulare in care clientul trebuie sa se incadreze. Este vorba de un profil bazat pe varsta, profesie, locul de munca, moneda in care primeste salariul si marimea venitului. Imediat dupa aceea, ofiterul de credite trebuie sa ii puna in fata desfasuratorul cu ratele. Apoi urmeaza un alt desfasurator cu o simulare a ratelor mult mai mari. Astfel ca, testul de stres va ramane, sub o forma sau alta.

Daca vor fi semnate si parafate, regulile Bancii Centrale lasa, practic, institutiile de credit fara multi clienti . Iar creditele acordate vor fi mult mai mici. Bancile considera ca imprumuturile acordate doar pe baza veniturilor declarate la Fisc in anul anterior, dobanda fixa, dar si calcularea creditului la cea mai mare dobanda din piata din ultimele 18 luni sunt reguli deja drastice. Si spera ca macar la analiza de stres sa se renunte in totalitate.

Cei care sunt atenti la piata, spun ca bancilor le va fi foarte greu sa gaseasca portite de scapare, cel putin in perioada imediat urmatoare. Asa ca, in viitor, imprumutul de la banca va fi mai mic si cu 30 la suta . Acum, cele mai multe banci dau credite pe maximum 70 la suta din veniturile nete ale clientilor. Dupa noile norme, bancile nu vor mai putea acorda credite decat in limita a 40 la suta din venituri.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...