Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Cristina Popescu, partener Eversheds Lina & Guia: „Amanarea platii certificatelor verzi va alunga o mare parte a investitorilor straini”

Cristina Popescu, partener Eversheds Lina & Guia: „Amanarea platii certificatelor verzi va alunga o mare parte a investitorilor straini”

  Publicat: 03 Jun 2013       10268 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Proiectul de Ordonanta de Urgenta elaborat de Ministerul Economiei in luna aprilie propune amanarea, in perioada 1 iulie 2013 - 31 decembrie 2016, a acordarii unei parti din certificatele verzi catre investitorii in microhidrocentrale, centralele eoliene si centralele fotovoltaice, pentru a putea controla cresterea pretului electricitatii.

Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Inseamna fractiunea biodegradabila a produselor, deseurilor si reziduurilor de origine biologica din agricultura, inclusiv substante vegetale si animale
Operatiune de stingere treptata a obligatiilor ce revin imprumutatului prin restituirea creditelor primite de la banca.
Este extinderea competentei unui organ judiciar prin posibilitatea acordata de lege, de a solutiona anumite cauze, care in mod obisnuit nu intra in competenta sa.
Suma stabilita de banca de comun acord cu clientul cu ocazia incheierii contractului de credit,
Potrivit Legii 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, totalitatea bunurilor care formeaza obiectul dreptului de proprietate publica.
Europa "cu geometrie variabila" este termenul utilizat pentru a descrie o metoda de integrare diferentiata, care tine seama de diferentele ireconciliabile care exista in interiorul structurii de integrare, si care face posibila, prin urmare, o separare permanenta intre un grup de state membre si un numar de unitati de integrare mai putin dezvoltate.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,

Recuperarea certificatelor verzi s-ar face incepand cu 1 ianuarie 2017 pentru centralele hidroelectrice si solare si incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele electrice eoliene.

Cristina Popescu, partener in cadrul societatii de avocatura Eversheds Lina & Guia, este de parere ca masura va pune o frana puternica investitiilor in energia regenerabila.

Pe de alta parte, un potential efect pozitiv ar fi ``maturarea`` pietei de proiectele speculative. Avocata estimeaza, insa, ca aproximativ jumatate dintre proiectele reale vor fi abandonate, in functie de stadiul de dezvoltare in care se afla.

``Modificarea aceasta este o lovitura in general pentru toata partea de regenerabile, cu exceptia biomasei, unde nu au loc modificari, dar care necesita o tehnologie mai complicata si implica mai mult efort atat in faza de proiectare, cat si pe durata operationala a proiectelor. Estimez ca proiectele pe biomasa vor continua sa existe, insa acestea oricum reprezinta o proportie infima din toata energia regenerabila. In 2017, va exista pe piata un mare surplus de certificate care se vor vinde ieftin, pe principiul cererii si ofertei. Daca acum certificatele verzi se vand aproape de valoarea maxima a pragului superior de tranzactionare, asigurandu-se bancabilitatea proiectelor, prin propunerea Guvernului se ajunge in situatia in care investitorii sunt efectiv privati partial de orice venituri aferente certificatelor verzi a caror tranzactionare este suspendata pana in 2017, desi in acest interval totul este business as usual cand vine vorba de rambursarea creditelor. Mai mult, in 2017 (daca nu va interveni o noua prorogare a termenului), rata de recuperare a acestor certificate verzi va fi cu mult mai mica decat daca acestea ar fi fost tranzactionate in structura curenta``, spune Cristina Popescu.

Unii investitori si-au anuntat deja intentia de a renunta la proiectele de productie a energiei din surse regenerabile, daca Guvernul va modifica legislatia in domeniu . Un exemplu in acest sens este E.ON Romania, din grupul german de utilitati E.ON, care are proiecte eoliene de 120 MW in regiunea Moldovei.

In acest moment, Romania are unul dintre cele mai consistente sisteme de sprijin a productiei de energie din surse regenerabile din Europa . Cu toate acestea, spune Cristina Popescu, ``nu trebuie sa uitam ca, desi legislatia privind schema de sustinere a fost adoptata in 2008, din cauza incapacitatii sistemului de a notifica in timp real Comisiei Europene masura ca ajutor de stat, schema de sprijin a devenit efectiv aplicabila de abia in luna august 2011, la trei ani de la adoptarea interna a legislatiei relevante, astfel incat nu s-a beneficiat de aceste stimulente in mod semnificativ sau substantial pana acum. Autoritatile par insa sa realizeze brusc, in 2013, ca si-au asumat niste obligatii pe care nu le pot onora, si ca schema de sustinere este prea generoasa. O astfel de abordare, contextuala, nu face decat sa zdruncine increderea potentialilor investitori in previzibilitatea legislatiei nationale``.

Despre Eversheds

Eversheds este o societate internationala de avocatura cu 45 de birouri in 28 de tari . Eversheds este una dintre cele mai mari societati de avocatura din lume, cu peste 2.100 de avocati si 4.000 de angajati care acopera toate ariile de practica si sectoarele importante.

In Romania, Eversheds este prezenta prin Eversheds Lina & Guia, o societate de avocatura ce ofera servicii juridice la cel mai inalt nivel, intr-o gama larga de arii de practica.

Eversheds Lina & Guia are un portofoliu impresionant de clienti, incluzand companii internationale precum Tyco International, HSBC, Sony, LVMH, Autoliv, Cosmote, Merrill Lynch, AECOM, CEEG sau Smiths Group.Citeşte mai multe despre:    Tribunalul Uniunii Europene    Certificate verzi    Comisia Europeana

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Vizita a Tribunalului Uniunii Europene la Inalta Curte de Casatie si Justitie
21 May 2019 | 583

Noi judecatori numiti in cadrul Curtii de Justitie si Tribunalului Uniunii Europene
24 Mar 2019 | 1110

CJUE confirma amenda de aproape 60 de milioane de euro aplicata grupului Roullier in cadrul intelegerii privind fosfatii
12 Jan 2017 | 1034

ANRE a emis Ordinul 9/2015, privind valorile limita de tranzactionare a certificatelor verzi si a contravalorii unui certificat verde neachizitionat
04 Mar 2015 | 2634

Monitorul Oficial al Romaniei nr. 154 din 4.03.2015
04 Mar 2015 | 3215

CJUE a prezentat bilantul Instantelor Judecatoresti ale Uniunii Europene pe anul 2014
03 Mar 2015 | 1471Articole Juridice

Inregistrarea la EUIPO unei marci sonore prezentate in format audio
Sursa: EuroAvocatura.ro

Necesitatea examinarii gradului redus de similitudine a marcilor in conflict
Sursa: EuroAvocatura.ro

CJUE: Noi instructiuni practice pentru parti. Faza scrisa si orala a procedurii
Sursa: EuroAvocatura.ro

Dreptul de acces la documentele continute in dosarul unei cereri de autorizare a introducerii pe piata a medicamentelor
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Jurisprudenţă

Competenta materiala. Locul executarii obligatiei. Lipsa unei stipulatii contrare ori daca locul platii nu se poate stabili potrivit naturii prestatiei sau in temeiul contractului, al practicilor statornicite intre parti ori al uzantelor
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia I civila Decizia nr. 418/2019