Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Victimele violentei domestice, vor putea beneficia in curand de protectie pe intregul teritoriu al UE

Victimele violentei domestice, vor putea beneficia in curand de protectie pe intregul teritoriu al UE

  Publicat: 06 Jun 2013       1500 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Victimele violentei, in special ale violentei domestice, vor putea beneficia in curand de protectie pe intregul teritoriu al UE, in urma adoptarii unei propuneri a Comisiei Europene de catre ministrii de justitie ai statelor membre ale UE, care a avut loc astazi.

Viciu de consimtamant. Este amenintarea unei persoane cu un rau care sa-I produca o temere ce o determina sa consimta la incheierea unui act juridic civil, pe care altfel nu l-ar fi incheiat.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
1. Persoana fizica sau juridica ce sufera un prejudiciu sau o vatamare a drepturilor sale prin fapta ilicita a unei alte persoane si care este indreptatita sa
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
Reprezinta orice scriere care materializeaza pe hartie un act juridic, precum si orice obiect material care incorporeaza un asemenea act.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Europa "cu geometrie variabila" este termenul utilizat pentru a descrie o metoda de integrare diferentiata, care tine seama de diferentele ireconciliabile care exista in interiorul structurii de integrare, si care face posibila, prin urmare, o separare permanenta intre un grup de state membre si un numar de unitati de integrare mai putin dezvoltate.

Potrivit noului regulament privind un ordin de protectie la nivelul intregii UE, persoanele care au fost victimele unor acte de violenta se pot baza pe un ordin de restrictie obtinut in tara de origine indiferent de locul din UE in care se gasesc. Din punct de vedere practic, aceasta inseamna ca ordinele de restrictie emise intr-o tara din UE vor trebui recunoscute in intreaga UE. Astfel, persoana in cauza va beneficia de protectie oriunde calatoreste. Textul legislativ al UE va folosi in special femeilor: potrivit sondajelor, aproximativ o femeie europeana din cinci a fost victima violentei fizice cel putin o data in viata.

``Ordinul de protectie europeana adoptat astazi va contribui la protejarea victimelor infractionalitatii si ale violentei indiferent de locul in care se deplaseaza in intreaga Europa: cetateanul va beneficia de protectie oriunde calatoreste. Acesta este un exemplu excelent al modului in care Europa actioneaza in beneficiul propriilor cetateni``, a declarat Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei si comisarul UE pentru justitie. ``Doresc sa multumesc ministrilor de justitie si Parlamentului European pentru sprijinul acordat la concretizarea rapida a propunerii Comisiei. Victimele merita sa fie tratate cu respect si sa beneficieze de protectia de care au nevoie. Contez pe statele membre pentru transformarea rapida a ordinului european de protectie si a Directivei privind drepturile victimelor, adoptate anul trecut, in realitate pentru cetatenii nostri.``

Adoptarea oficiala de catre Consiliu a Regulamentului privind recunoasterea reciproca a masurilor de protectie in materie civila, care a avut loc astazi, survine dupa votul din Parlamentul European de la 22 mai (MEMO/13/449). Propunerea de regulament a Comisiei s-a inscris intr-un pachet de masuri menite sa amelioreze drepturile victimelor (a se vedea IP/11/585 si MEMO/11/310). Directiva privind victimele, care prevede drepturi minime pentru victimele infractionalitatii indiferent unde se gasesc acestea pe teritoriul UE, figureaza deja in publicatia oficiala a actelor legislative europene (IP/12/1200). Ambele instrumente vor reprezenta de asemenea o completare a ordinului european de protectie din 13 decembrie 2011, care asigura libera circulatie a masurilor de protectie in materie penala in intreaga Europa . Votul de astazi este un pas inainte semnificativ in directia eliminarii lacunelor in materie de protectie pentru victimele violentei domestice care doresc sa isi exercite dreptul la libera circulatie in UE.

Etapele urmatoare: Regulamentul urmeaza acum sa fie publicat in Jurnalul Oficial al UE (publicatia oficiala a actelor legislative ale UE) si se va aplica de la 11 ianuarie 2015. Danemarca nu participa la acest demers.Citeşte mai multe despre:    Ministerul Justitiei    Violenta domestica    Comisia Europeana

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Sumele alocate de MJ in anul 2020 pentru plata onorariilor pentru asistenta judiciara
23 Jan 2020 | 549

De ”Ziua portilor deschise” Ministerul Justitiei va fi ”condus” de elevi
25 Oct 2019 | 1114

De ”Ziua portilor deschise” Ministerul Justitiei va fi ”condus” de elevi
25 Oct 2019 | 766

Ministerul Justitiei finanteaza dotarea instantelor cu echipamente informatice in valoare de peste 46 milioane de lei
15 Oct 2019 | 666

La sediul Ministerului Justitiei, a avut loc o noua reuniune a Consiliului de Management Strategic
17 Sep 2019 | 740

Se infiinteaza Sistemul Informatic National pentru Adoptie
17 Sep 2019 | 875Articole Juridice

Dobandirea calitatii de notar public de catre judecatorii Curtii Constitutionale. Studiu de caz
Sursa: Dobre Ion

Eroarea judiciara, eroarea de judecata si erorile materiale in procesul civil
Sursa: avocat Gales Iulian | MCP Cabinet avocati

Constituirea unei fundatii. Patrimoniu si documente necesare
Sursa: Irina Maria Diculescu

Instanta competenta in cererile privind drepturile salariale ale magistratilor
Sursa: Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

Hotararea CEDO in cauza Michnea impotriva Romaniei. Respectarea vietii de familie
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Conflict negativ de competenta. Pluralitate de debitori. Instanta de executare competenta
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia I civila Decizia nr. 816/2020, Sedinta publica din data de 1 aprilie 2020

Conditiile de exercitare a actiunii directe in contencios administrativ
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal Decizia nr. 1792/2019

ICCJ - Decizia 16/2019: in cadrul procedurii de revocare a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, serviciul de probatiune este un subiect procesual la care hotararea atacata se refera
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie