Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Primarul comunei Malovat retinut infractiunea de luare de mita

Primarul comunei Malovat retinut infractiunea de luare de mita

  Publicat: 31 Oct 2013       1426 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Este fapta ce prezinta pericol social, care a fost savarsita cu vinovatie si este prevazuta de legea penala.
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie Serviciul teritorial Craiova efectueaza acte de urmarire penala fata de BAZAVAN GHEORGHE, primarul comunei Malovat, judetul Mehedinti, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de luare de mita.

Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Denumire data monedei unice europene.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Element al laturii subiective a infractiunii si consta in obiectivul urmarit de faptuitor prin savarsirea faptei prevazute de legea penala.
A fost promulgat la 11.09.1865
Una din masurile preventive privative de libertate reglementata in Codul de procedura penala si prevazuta si de Constitutia Romaniei, revizuita.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Zile in care se cuprinde intreg intervalul de timp dintre momentul inceperii si implinirii termenului, inclusiv prima si ultima zi a termenului.
Prevazuta in cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala, activitate prin care procurorul sau instanta de judecata declanseaza actiunea penala impotriva invinuitului,
A fost promulgat la 11.09.1865
Situatie care consta in indeplinirea, potrivit cerintelor legii, a actelor de chemare a persoanelor interesate in fata organului de jurisdictie ori a organelor de urmarire penala.
Potrivit dispozitiilor procesual penale, invinuitul dau inculpatul nu este obligat sa probeze nevinovatia sa,

Din ordonanta de punere in miscare a actiunii penale rezultata urmatoarea stare de fapt:
La data de 25 octombrie 2013, in calitate de primar al comunei Malovat, judetul Mehedinti, inculpatul Bazavan Gheorghe a pretins de la un denuntator suma de 20.000 euro pentru ca in schimb sa confirme situatiile de lucrari executate de firma denuntatorului in favoarea Primariei comunei Malovat in baza a doua contracte si pentru a dispune plata contravalorii lucrarilor in valoare de 506.000 lei, executate in baza celor doua contracte, convenind ca banii datorati de primarie firmei sa fie remisi in cursul zilei de 30 octombrie 2013.
La data de 30 octombrie 2013, inculpatul Bazavan Gheorghe a primit de la denuntator suma de 20.000 euro, in scopul mentionat mai sus, imprejurare in care procurorii au procedat la constatarea infractiunii flagrante.

Inculpatului Bazavan Gheorghe i s-au adus la cunostinta acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 din Codul procedura penala.
La data de 30 octombrie 2013, procurorii au dispus retinerea pentru 24 de ore a inculpatului Bazavan Gheorghe, urmand a fi prezentat, la data de 31 octombrie 2013, la Tribunalul Dolj cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile .

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiteri din cadrul D.G.A si au beneficiat de sprijinul ofiterilor specializati din cadrul SRI si DIPI.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul procedura penala, necesara in vederea propunerii unor masuri procesuale preventive, activitate care nu poate in nici o situatie sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.Citeşte mai multe despre:    Luare de mita    Tribunalul Dolj

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Sinteza cauzelor finalizate de procurorii anticoruptie in luna iulie 2017, altele decat cele deja mediatizate
15 Aug 2017 | 1428

ICCJ. Dezlegare chestiune de drept - art. 7 alin. 1 din Legea nr. 78/2000
04 Mar 2017 | 849

ICCJ. Dezlegare chestiune de drept dobandirea proprietatii asupra terenului aferent locuintei
04 Mar 2017 | 1793

ICCJ. Decizie privind infractiunea de luare de mita - art. 7 alin. (1) din Legea nr. 78/2000
28 Jan 2017 | 902

Cauzele finalizate de procurorii DNA in luna decembrie 2016, avand ca obiect infractiuni de fraudare a fondurilor europene, altele decat cele deja mediatizate
11 Jan 2017 | 1620

Cauzele finalizate de procurorii DNA in luna decembrie 2016, altele decat cele deja mediatizate
10 Jan 2017 | 1174Articole Juridice

Constitutionalitatea incetarii de drept a contractelor de munca ale unor cadre universitare care nu sunt studenti-doctoranzi sau nu au obtinut diploma de doctor
Sursa: Irina Maria Diculescu

Modul de stabilire a nivelului maxim al salariului de baza pentru personalul incadrat in directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului
Sursa:

Art. 222 alin. 10 CPP referitor la durata maxima a arestarii preventive declarat neconstitutional
Sursa: Euroavocatura.ro

Infractiunile de coruptie in Noul Cod Penal (art. 288 - 294)
Sursa: EuroAvocatura.ro | Av. Marius-Catalin Predut

Jurisprudenţă

Lipsa caracterului penal al faptei, raportata la valoarea derizorie a folosului obtinut
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 29/RC/2020

Decizia C.C.R. nr. 251/2019 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 375 si art. 377 din Codul de procedura penala
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia nr. 3/2019 privind solutionarea sesizarilor formulate prin care se solicita pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Hotararea in cauza Brisc impotriva Romaniei din 11.12.2018
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului