Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Sefa Arhivelor Nationale Suceava cercetata penal pentru luare de mita

Sefa Arhivelor Nationale Suceava cercetata penal pentru luare de mita

  Publicat: 05 Nov 2014       1348 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Prevazuta in cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala, activitate prin care procurorul sau instanta de judecata declanseaza actiunea penala impotriva invinuitului,
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de:

Este fapta ce prezinta pericol social, care a fost savarsita cu vinovatie si este prevazuta de legea penala.
Persoana sau grup de persoane care desfasoara anumite activitati conform obiectului de activitate si cu care banca intra in contact.
Actiunea prin care o persoana determina,
(numita si imperfecta). Reglementata in cap. III, t. II, art. 31, C. pen., partea generala. Potrivit legii, ea consta in determinarea, inlesnirea sau ajutarea in orice mod, cu intentie, la savarsirea din culpa de catre o alta persoana,
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
(termen CNA). Orice contributie facuta de o persoana fizica sau juridica neimplicata în activitati de radiodifuziune sau de televiziune ori în producerea operelor audiovizuale, daca aceasta contributie este destinata finantarii programelor audiovizuale,
Mijloace de plata formate din monede si bancnote.
Operatiune de transferare a unei sume din contul bancar al unui titular in contul bancar al altui titular.
Legea 10 din 2001. Intervalul de timp in care s-a facut preluarea abuziva, cuprins intre 6 martie 1945 si 22 decembrie 1989, in cazul Legii nr. 10 din 2001 si al O.U.G. nr.94/2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 501/2002, respectiv cuprins intre 6 septembrie 1940 si 22 decembrie 1989, in cazul O.U.G. nr. 83/1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 66/2004;
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
(termen CNA). Orice contributie facuta de o persoana fizica sau juridica neimplicata în activitati de radiodifuziune sau de televiziune ori în producerea operelor audiovizuale, daca aceasta contributie este destinata finantarii programelor audiovizuale,
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
(termen CNA). Orice contributie facuta de o persoana fizica sau juridica neimplicata în activitati de radiodifuziune sau de televiziune ori în producerea operelor audiovizuale, daca aceasta contributie este destinata finantarii programelor audiovizuale,
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
1. Document prin care se face o instiintare (publica) cu caracter oficial.
Ansamblul operatiilor de organizare, deplasare, aprovizionare etc. ce permit functionarea unei armate, intreprinderi etc.
Prevazuta in cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala, activitate prin care procurorul sau instanta de judecata declanseaza actiunea penala impotriva invinuitului,
Potrivit dispozitiilor procesual penale, invinuitul dau inculpatul nu este obligat sa probeze nevinovatia sa,

PALAGHEANU SIMONA MARIA, seful Serviciului Judetean al Arhivelor Nationale Suceava, sub aspectul infractiunilor de:

- luare de mita, in forma continuata,
- infractiunea prev. de art. 11 Legea nr. 78/2000 ``fapta persoanei care in virtutea functiei, a atributiei ori a insarcinarii primite, are sarcina de a supraveghea, de a controla un agent economic privat, de a indeplini pentru acesta vreo insarcinare, daca fapta este de natura a-i aduce direct sau indirect foloase necuvenite``, in forma continuata,
- instigare la participatie improprie la savarsirea infractiunii de fals intelectual.

In ordonanta de punere in miscare a actiunii penale se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:
In calitate de sef al Serviciului Judetean al Arhivelor Nationale Suceava, inculpata Palagheanu Simona Maria, folosindu-se de documente cu antetul si parafa acestei institutii din cadrul Ministerul Afacerilor Interne, in virtutea acestei functii si a atributiilor de supraveghere, control si de indeplinire a insarcinarilor pentru agenti economici privati (avizarea detinatorilor si formatorilor de arhiva), a obtinut foloase necuvenite pentru sine si ``Asociatia Prietenii Arhivelor Bucovina Suceava``, in perioada 2011-2012, sub pretextul sponsorizarii acesteia, motivand organizarea si desfasurarea unor conferinte si expozitii in domeniul arhivistic.
Echipe de control din cadrul SJAN Suceava au efectuat, in perioada 2011-2012, controale la detinatori/formatori de arhiva stabiliti de Palagheanu Simona Maria (fiind controlati pentru prima data in 2011, desi erau infiintati din 1991-1996) si cu acea ocazie sau ulterior le-au fost solicitate acestora sponsorizari pentru ``Asociatia Prietenii Arhivelor Bucovina``. Astfel, solicitarile de sponsorizare cu antetul, parafa institutiei si semnatura sefei SJAN Palagheanu Simona Maria erau inmanate de functionarii trimisi in control, firmelor care aveau activitate de detinatori/formatori de arhiva. SJAN este institutia care, pe langa atributii de control are si posibilitatea de a ridica avizul de functionare a firmelor cu activitate de detinatori/formatori de arhiva.
Prin aceasta modalitate, in perioada 2011-2012, s-au incasat in numerar sau prin virament in contul bancar al ``Asociatiei Prietenii Arhivelor Bucovina Suceava``, cu titlu de sponsorizari, suma de 40.000 lei, din care doar o mica parte a fost folosita. in aceasta perioada . pentru sponsorizarea unor activitati in domeniul arhivistic, iar diferenta a fost folosita de inculpata Palagheanu Simona Maria in interes personal .

In perioada 2006 - 2011, anumite firme au beneficiat, cointeresat material, de sprijinul inculpatei Palagheanu Simona Maria, nefiind verificate de Serviciul Judetean al Arhivelor Nationale (SJAN) Suceava si nefiindu-le solicitate sa indeplineasca conditii specifice pentru depozitare a arhivei, in conditiile prevazute de lege. Pentru aceasta, reprezentantul unei firme i-a oferit periodic, inculpatei Palagheanu Simona Maria, sume de bani sub o forma mascata de sponsorizare si fara a fi incheiat vreun contract de sponsorizare sau a fi emis chitante pentru sumele primite. In aceste sens, in perioada 2006-2011, reprezentantul acelei firme a oferit sume de bani totalizand 24.000 lei (cate 4.000 lei anual).
Fata de firmele care nu efectuau ``sponsorizari``, inculpata Palagheanu Simona Maria dispunea controale si chiar refuza sa mai dea aviz de functionare ca depozit de arhiva.
Pe de alta parte inculpata favoriza anumite societati comerciale ale caror asociati/administratori ii erau apropiati, dispunand subordonatilor sa consemneze date nereale in actele de control si chiar sa acorde personal avize din partea SJAN Suceava. Mai mult decat atat, aceasta punea la dispozitia respectivelor firme, cu titlul gratuit, logistica necesara desfasurarii activitatii de detinator de arhiva.

Inculpatei PALAGHEANU SIMONA MARIA i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.Citeşte mai multe despre:    DNA    Luare de mita

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Sase companii care ofera servicii de food & beverage in incinta Aeroportului Otopeni amendate pentru fixarea preturilor, concurenta neloiala
27 Mar 2021 | 758

CCR: eliminarea atributului Statului de a acorda amnistia sau gratierea colectiva/ individuala pentru „fapte de coruptie” incalca limitele revizuirii Constitutiei.
18 Jul 2019 | 940

DNA: Sinteza condamnarilor din luna iunie 2019
16 Jul 2019 | 454

Persoane condamnate definitiv in luna mai 2019, in dosarele instrumentate de DNA
28 Jun 2019 | 860

Proiectele de acte normative aprobate sau de care guvernul a luat act in sedinta Guvernului Romaniei din 12 iunie 2019
12 Jun 2019 | 981

Persoane condamnate definitiv in luna aprilie 2019, in dosarele instrumentate de DNA
25 May 2019 | 608Articole Juridice

Logodna. Evolutie. Conditii de valabilitate. Efecte juridice. Exemple practice
Sursa: Liliana Gologan

Conditiile dobandirii calitatii de ”victima indirecta” in cazul decesului unei persoane in jurisprudenta CEDO
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Despre regimul matrimonial, in general
Sursa: avocat STOICA IOANA

Nevoia de schimbare in Politia Romana
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Respingerea ca tardiva a cererii de incuviintare a probelor formulata in fata instantei de judecata
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 537 din 25 februarie 2020

Efectele fiscale ale cesiunii de creanta. Importanta determinarii caracterului cert sau incert al creantei preluate in determinarea corecta a impozitului pe profit
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 2536 din 16 iunie 2020

Dovedirea faptei ce reprezinta abatere disciplinara. Sarcina probei
Pronuntaţă de: Curtea de Apel BUCURESTI - Decizie civila nr. 1343/07.03.2019

Rolul activ al instantei de judecata in litigiile de munca. Constatarea din oficiu a nulitatii deciziei de sanctionare disciplinara pentru lipsa descrierii faptei
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Cluj - Decizia civila nr. 1222/2017 din 13.10.2017