din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2098 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Afla conditile in care cetatenii romani pot obtine locuri de munca in constructii, in Israel

Afla conditile in care cetatenii romani pot obtine locuri de munca in constructii, in Israel

  Publicat: 15 Jan 2015       2108 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca anunta cetatenii romani ca pot obtine locuri de munca in constructii, in Israel, incepand cu anul 2015.

Linie reala sau conventionala care desparte teritoriul a doua stste;
Document oficial, eliberat in conditiile legii, care da dreptul titularului sa fie incadrat in munca in Romania.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
Strainul incadrat in munca pe teritoriul Romaniei, pe un loc de munca bine definit, intr-un sector de activitate care se desfasoara in functie de succesiunea anotimpurilor, in baza unui contract individual de munca incheiat pe perioada determinata.
In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Instrument care ofera clientilor protectie impotriva riscului.
Optiunea de angajare care faciliteaza munca in locuri de munca obisnuite de pe piata competitiva a muncii
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
1. Document prin care se face o instiintare (publica) cu caracter oficial.
Acelasi lucru cu Antreprenor.
Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Convingere intima a unei persoane ca ceea ce face este bine,
Contract incheiat intre un salariat si o unitate economica sau institutie prin care cel dintai se obliga sa presteze in favoarea celui din urma o anumita munca, in schimbul unui salariu.
Mijloace de proba prevazute in cap . II, t. III, C. proc. pen., partea generala.
Suma platita unei persoane, fizice sau juridice (mandatar) pentru intermedierea unor activitati comerciale, bancare, bursiere etc.
Intamplator; care depinde de un eveniment viitor si nesigur. Se are in vedere mai ales in cazul contractelor.
Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca.

Angajarea se face in baza Protocolului privind recrutarea muncitorilor romani pentru lucrari temporare in domeniul constructiilor in Statul Israel, incheiat la 24 iunie 2014 intre Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice din Romania si Ministerul Afacerilor Interne din Israel, aprobat prin HG nr. 958/2014 si publicat in M.O. nr. 807/2014. Protocolul este pus in aplicare de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca din Romania si Autoritatea pentru Populatie, Emigrare si Frontiera din Israel


Fiecare lucrator selectat care ajunge in Israel in baza protocolului va primi o viza si un permis de munca valabil pentru 12 luni, care pot fi extinse pentru perioade suplimentare de cate un an, cu conditia ca lucratorul sa aiba angajare legala si sa nu aduca atingere conditiilor stabilite prin permisul de munca, pana la o durata maxima de 63 de luni. La sfarsitul acestei perioade lucratorul trebuie sa paraseasca definitiv Israelul. 1. Urmatoarele reprezinta un scurt sumar al conditiilor de munca care se aplica lucratorilor straini din sectorul constructiilor - acest sumar cuprinde numai informatii generale si nu tine locul prevederilor legale aplicabile, care sunt obligatorii.


a) Lucratorii romani nu vor fi angajati in mod direct de catre companiile de constructii din Israel, ci de contractori de forta de munca autorizati sa angajeze lucratori straini in domeniul constructiilor. Acesti contractori vor plasa lucratori companiilor de constructii licentiate , in diferite locatii, in functie de cererile acestora.


b) Contractorii de forta de munca vor fi angajatorii directi ai lucratorilor din Romania , si sunt obligati sa le plateasca salariile si alte drepturi in concordanta cu prevederile contractului de munca si ale contractului colectiv de munca aplicabil sectorului de constructii.


c) Venituri estimate:


Salariul minim brut estimat a unui lucrator in constructii in Israel este de aproximativ 1540 USD pentru 211 ore de munca/luna. In afara de cele 211 ore de munca obligatorii pe luna, 29 de ore se vor plati ca ore suplimentare.


Pentru fiecare ora suplimentara , lucratorul va fi platit suplimentar in functie de numarul de ore prestat suplimentar.


In plus fata de salariul de mai sus, contractorul de forta de munca va face un depozit lunar in valoare de 700 NIS (shekeli) intr- un cont bancar in numele lucratorului, administrat de PIBA. Aceasta suma va constitui contul de plati compensatorii si pensie pentru lucrator . Lucratorul poate retrage fondurile acumulate in numele sau la parasirea permanenta si legala a Israelului. In cazul in care lucratorul nu paraseste Israelul la data stabilita, fara un motiv justificat, o parte proportionala din suma castigata va fi retinuta pentru fiecare luna de intarziere, si dupa sase luni de intarziere, lucratorul va pierde intreaga suma.


d. Cazare adecvata: Contractorul de forta de munca trebuie sa asigure cazare lucratorilor pe care ii angajeaza, precum si pentru o perioada de cel putin sapte zile dupa incetarea contractului de munca .


Unitatea de cazare trebuie sa includa, printre altele: nu mai mult de sase lucratori in camera, o zona de dormit de cel putin 4 metri pe lucrator, paturi individuale, dulapuri personale, incalzire si ventilatie, iluminat decent si prize de energie electrica in fiecare camera, apa rece si calda in toalete, bucatarie si cabine de dus, chiuvete, contoare si debarale in bucatarie, cuptor, frigider, masa si scaune, masina de spalat si un extinctor. Cazarea poate fi in baraci, iar paturile pot fi supraetajate.


Contractorul de forta de munca poate deduce o suma lunara de maximum 500 NIS din salariul muncitorului strain pentru cazare si cheltuielile aferente. Aceasta suma variaza in functie de zona geografica din Israel in care se afla lucratorul, si este actualizata anual.


e. Asigurari medicale: Contractorul de forta de munca trebuie sa incheie lucratorului pe care il angajeaza, asigurare medicala privata pe parcursul perioadei de angajare . Contractorul de forta de munca trebuie sa ii inmaneze angajatului un rezumat al politei de asigurare, intr-o limba pe care acesta o intelege.


Contractorul de forta de munca poate deduce o suma care nu trebuie sa depaseasca 125 NIS din salariul lucratorului pentru a acoperi o parte din costul cu asigurarea medicala.


f. Schimbarea contractorilor de forta de munca: Dupa finalizarea a cel putin 30 de zile de munca pentru contractorul de forta de munca cu care lucratorul a incheiat un contract inainte de sosire, sub rezerva dispozitiilor contractului sau, si dupa ce s-a dat aviz legal in prealabil, un lucrator strain se poate transfera de la contractorul de forta de munca la care este inregistrat, la alt contractor de forta de munca autorizat, cu conditia ca ambele societati sa detina permise valabile. Un astfel de transfer intre contractori de forta de munca autorizati este permis o data pe trimestru, la sfarsitul fiecarui trimestru (1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie si 1 octombrie al fiecarui an).


De asemenea, dupa 30 de zile de munca, la fel cum este mentionat si mai sus, transferurile vor fi permise in cursul unui trimestru, daca angajatul, firma care transfera forta de munca si firma care primeste forta de munca, isi dau acordul, in scris, asupra transferului. In completare, in cazul in care un angajat doreste sa schimbe contractorul de forta de munca in cursul unui trimestru, din cauza unei incalcari grave a drepturilor sale de munca de catre angajatorul sau actual, el poate cere permisiunea de a face acest lucru de la Ombudsmanul Drepturilor de Munca ale Lucratorului Strain din Ministerul Economiei, la nr de telefon: 0506240546.


g. Lucratorilor romani li se va cere sa acopere cheltuielile de deplasare catre si dinspre Israel.


h. Lucratorul care ajunge in Israel fara intentia de a-si desfasura activitatea intr-o maniera de buna credinta pentru angajatorul cu care a semnat un contract de munca sau care nu doreste si nu este gata si apt de munca sau ale carui declaratii din cadrul solicitarii de loc de munca se dovedesc a fi false sau care si-a incetat activitatea si nu este inregistrat ca persoana incadrata in munca, in mod legal, pe o perioada de 90 de zile, poate fi deportat din Israel, dupa o audiere.


i. Lucatorilor nu li se va solicita sa plateasca comision de recrutare sau taxe, direct sau indirect, in Israel sau in Romania. Daca se descopera ca lucratorilor li s-a solicitat sa plateasca comisioane ilegale, procesul de recrutare va fi suspendat.


j. Costurile pentru lucrator, in legatura cu solicitarea locului de munca si recrutarea vor fi doar urmatoarele:


- taxa pentru examenul medical


- taxa pentru emiterea cazierului


- cheltuielile pentru deplasarea locala in Romania


- biletele de avion pentru transportul international, asa cum este specificat mai sus.


k. Procesul de selectie: Lucratorii alesi sa lucreze in Israel, vor fi selectati aleatoriu de catre PIBA, dintr-o lista de lucratori calificati care au trecut testul de aptitudini. Nu mai mult de 75% din lucratorii care au trecut o astfel de testare vor fi alesi sa lucreze in Israel.


Lucratorii romani ajunsi in Israel vor beneficia de tratament egal cu al lucratorilor locali, de legislatia in domeniul muncii in Israel si prevderile Protocolului, inclusiv zile de concediu, concediu medical platit, salariu de recuperare etc., asa cum vor fi prevazute in contractul de munca, care va fi semnat intre contractorul de forta de munca si lucrator, inainte ca acesta sa ajunga in Israel cu scopul de a incepe munca, si in manualul drepturilor pe care il va primi.



Citeşte mai multe despre:    Israel    Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca din Romania

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Guvernul a aprobat infiintarea postului de atasat pe probleme de munca si sociale in cadrul Ambasadei Romaniei in Statul Israel
19 Apr 2019 | 701

Acte normative adoptate de Guvernul Romaniei in data de 18 aprilie 2019
19 Apr 2019 | 1068

Consiliul Concurentei a sanctionat cu aproximativ 2 mil. euro sase companii pentru o intelegere anticoncurentiala
22 Jan 2019 | 1474

Monitorul Oficial din data de 01 martie 2017
01 Mar 2017 | 1315

Oana Schmidt-Haineala a fost numita in functia de membru al Plenului ONPCSB
04 Jan 2017 | 1377

Legi promulgate in data de 2 martie 2015
02 Mar 2015 | 1228



Articole Juridice

Produsele alimentare originare din teritorii ocupate de Statul Israel trebuie sa poarte mentiunea teritoriului lor de origine
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Avocatul general Bot considera ca produsele originare din teritoriile ocupate nu pot beneficia de regimul vamal preferential din Acordul CEE-Israel
Sursa: EuroAvocatura.ro

Cele mai faimoase asasinate din istorie
Sursa: Ziare.com, Autor: Bogdana Boga

Viramentul
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

CEDO: Erlich si Kastro impotriva Romaniei. Libertatea de religie
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Afirmatii ce aduc atingere demnitatii, onoarei si reputatiei unei persoane. Raspundere civila delictuala
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia I civila, decizia nr. 153 din 27 ianuarie 2016

Actiune in revendicare a unui imobil. Repararea efectiva a prejudiciului
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia civila si de proprietate intelectuala, Decizia nr. 1232/A din 14.02.2011

Teren trecut in proprietatea statului in baza Legii nr. 58/1974. Persoana indreptatita la masuri reparatorii potrivit legii speciale.
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia civila si de proprietate intelectuala, decizia civila nr.6702 din 6 noiembrie 2008