Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
Prima pagină » Ştiri juridice » Ministrul Justitiei a participat la reuniunea Consiliului Justitie si Afaceri Interne

Ministrul Justitiei a participat la reuniunea Consiliului Justitie si Afaceri Interne

  Publicat: 09 Dec 2015       843 citiri       Sursa: euroavocatura.ro  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Expresia Bruxelles I se utilizeaza adesea pentru a se face referire la Regulamentul (CE) nr. 44/2001 al Consiliului din 22 decembrie 2000 privind competenta judiciara, recunoasterea si executarea hotararilor in materie civila si comerciala.
Ministrul justitiei, Raluca Pruna, a participat joi, 3 decembrie 2015, la lucrarile reuniunii Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI), organizat la Bruxelles . Aceasta este ultima reuniune a ministrilor justitiei sub Presedintia luxemburgheza a Consiliului Uniunii Europene.

(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
1. Totalitatea atributelor si calitatilor unor persoane, izvorate din apartenenta acesteia la o familie, cum sunt calitatea de copil, de sot, de divortat etc.,
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
1. Solutia la care partenerii de negocieri ajung prin acordarea de concesii reciproce in scopul deblocarii tratativelor si a facilitarii perfectarii contractului.
Acele norme juridice care reglementeaza relatiile ce se stabilesc intre membrii familiei, precum si unele relatii dintre acestia si alte persoane.
Una din masurile preventive privative de libertate reglementata in Codul de procedura penala si prevazuta si de Constitutia Romaniei, revizuita.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.

Ministrii au agreat textul propunerii de Regulament privind promovarea liberei circulatii a cetatenilor si a intreprinderilor prin simplificarea acceptarii anumitor documente oficiale in Uniunea Europeana.


Vor fi simplificate formalitatile administrative ce privesc actele de stare civila (certificatele de nastere, de casatorie, divort, adoptie si de deces) sau documentele ce atesta lipsa cazierului judiciar, prin introducerea unor formulare multilingve. Astfel cetatenii nu mai sunt nevoiti sa recurga la proceduri precum traducerea, supra legalizarea sau apostilarea. Dupa acordul ministrilor de justitie exprimat in JAI, Regulamentul va fi adoptat si de Parlamentul European, in prima jumatate a anului 2016, in cadrul procedurii legislative ordinare.


Participantii la reuniune au apreciat stadiul avansat al negocierilor privind infiintarea Parchetului European. Actuala Presedintie a reusit sa finalizeze o parte din articole din proiectul Regulamentului, urmand ca Presedintia olandeza sa continue negocierile, pentru a ajunge la un text final.


In cadrul reuniunii a mai fost discutat pachetul ce cuprinde doua regulamente privind competenta, legea aplicabila, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti in materia regimurilor matrimoniale, respectiv a consecintelor patrimoniale ale parteneriatelor inregistrate. Acest pachet nu a intrunit unanimitatea voturilor ministrilor. Ministrul roman al justitiei a exprimat adeziunea pentru forma de compromis a pachetului, considerand ca aceasta ar fi putut fi acceptata de Romania, dat fiind ca, pe parcursul negocierilor tehnice au fost introduse toate garantiile necesare statelor membre care nu recunosc anumite institutii de dreptul familiei.


Presedintia luxemburgheza in exercitiu a mai pus in discutia Consiliului criza migratiei, combaterea discursului online de incitare la ura, asigurarea unei justitii penale eficiente in era digitala, precum si aspecte legate de protectia datelor si retinerea datelor, in contextul creat de decizii recente ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene.


Dupa ce va prelua presedintia rotativa a Consiliului la inceputul anului 2016, Olanda va organiza reuniunea informala a Consiliului JAI la finele lunii ianuarie.Citeşte mai multe despre:    Ministerul Justitiei    Consiliul De Justitie si Afaceri Interne    Consiliul Uniunii Europene    Parchetul EuropeanComentează: Ministrul Justitiei a participat la reuniunea Consiliului Justitie si Afaceri Interne
Alte titluri

Ministerul Justitiei a publicat Rapoartele GRECO
09 Jul 2019 | 75

Guvernul a infiintat Comitetul interministerial pentru combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizarii si discursului de ura
08 Jul 2019 | 69

Legea privind statutul politistilor de penitenciare a fost adoptata in Parlament
26 Jun 2019 | 100

Romania participa intr-un proiect de asistenta tehnica privind conformitatea legislatiei naitonale cu prevederile conventiei OCDE
18 Jun 2019 | 81

Proiectele de acte normative aprobate sau de care guvernul a luat act in sedinta Guvernului Romaniei din 12 iunie 2019
12 Jun 2019 | 163

Ministerul Justitiei a declansat procesul de selectie a adjunctului membrului national la EUROJUST
15 Mar 2019 | 481Articole Juridice

Instanta competenta in cererile privind drepturile salariale ale magistratilor
Sursa: Irina Maria Diculescu

Constitutionalitatea dispozitiilor privind salarizarea la acelasi nivel pentru activitate desfasurata in aceleasi conditii a personalului platit din fonduri publice
Sursa: Irina Maria Diculescu

Modul de stabilire a nivelului maxim al salariului de baza pentru personalul incadrat in directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului
Sursa:

Onorariile minime ale avocatilor. Si despre concurenta ...
Sursa: Avocat drd. Janos Szekely - Baroul Satu-Mare

Jurisprudenţă

Sentinta civila nr. 2.682/2016 privind solutionarea actiunii promovate de reclamantul V.A. in contradictoriu cu paratul Guvernul Romaniei, avand ca obiect "anulare act administrativ"
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Decizia ICCJ 8/2019 -RIL admis: Competenta solutionarii cererii cererii de acordare a zilelor compensatorii
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Decizia C.C.R. Nr. 783/2018 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a unor dispozitii din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia nr. 90/2019 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 31 din Legea nr. 293/2004
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei