Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Abonamentele acordate elevilor de catre operatorii de transport rutier pentru distante de pana la 50 de kilometri vor fi decontate integral

Abonamentele acordate elevilor de catre operatorii de transport rutier pentru distante de pana la 50 de kilometri vor fi decontate integral

  Publicat: 13 Oct 2016       1093 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Decizia a fost luata ieri, 12 octombrie 2016, de Guvern, printr-o Ordonanta de Urgenta, avand in vedere faptul ca in anul scolar 2015-2016 peste 125.000 de elevi au facut naveta zilnic folosind transportul rutier pentru a ajunge la cursuri.

Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Efectuarea de incasari si pe aceasta baza lichidarea obligatiilor de plata prin intermediul conturilor deschise la banci, fara bani in numerar,
Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
este decizia de a renunta la un bun sau la un drept (de regula) de proprietate, luata in anumite conditii prevazute de lege;
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale în interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Suma stabilita de banca de comun acord cu clientul cu ocazia incheierii contractului de credit,
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Act adoptat de organele de stat,
Act adoptat de organele de stat,
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,Potrivit actului normativ, operatorii de transport rutier vor avea obligatia sa emita abonamente pentru transportul elevilor,abonamente ce vor fi decontate integral din bugetul de stat pentru distante de pana la 50 de kilometri.


Trebuie mentionat faptul ca, incepand cu anul 2013, mecanismul de decontare a navetei elevilor a fost plafonat si nu acopera integral tariful decat pentru o mica parte din abonamentele emise de transportatori. In multe cazuri, diferenta de pret nedecontata este mare si constituie motiv de abandon scolar, mai ales in zonele slab dezvoltate, unde costurile cu naveta sunt ridicate in raport cu veniturile familiilor. Distanta medie la nivel national pe care trebuie sa o parcurga un elev care face naveta este de 18 kilometri. Pretul mediu al unui abonament lunar pentru aceasta distanta este de circa 150 lei. Din aceasta suma, elevului i se deconteaza in pezent 56 de lei, astfel ca aproape 100 de lei trebuie acoperiti lunar din bugetul familiei.


In acelasi timp, masura adoptata de Guvern a fost luata avand in vedere ca Romania este a treia tara din Uniunea Europeana in ceea ce priveste parasirea timpurie a scolii (19,1% din populatia de 18-24 de ani), rata care a crescut de la 17,3% in 2013. De asemenea, s-a avut in vedere si faptul ca unul din cinci elevi din invatamantul secundar superior face naveta pentru a ajunge la ore, peste jumatate din populatia cu varsta cuprinsa intre 15-19 ani locuieste in mediul rural, liceele si scolile profesionale sunt situate in general in zona urbana.


Decontarea integrala a costurilor pentru naveta elevilor a fost, de altfel, una dintre solicitarile adresate Guvernului de catre asociatiile reprezentative ale elevilor, Organizatia Salvati Copiii, federatiile sindicale reprezentative din educatie.


Un alt capitol inclus in Ordonanta de Urgenta are in vedere reglementarea tarifului maximal per kilometru aferent abonamentului elevilor. Mai exact, actul normativ stabileste ca tariful maximal per kilometru aferent abonamentului de transport rutier pentru elevi se stabileste si se actualizeaza prin hotarare a Guvernului. De asemenea, metodologia de calcul a tarifului maximal se aproba tot prin Hotarare a Guvernului.


Contractele de transport in curs, valabil incheiate, in baza carora sunt practicate anumite tarife pentru serviciile publice de transport a elevilor, nu pot fi modificate pana la ajungerea la termen decat prin acordul partilor.


Reglementarea unui tarif maximal se face in conditiile in care tarifele practicate de operatorii de transport public variaza foarte mult pentru aceeasi distanta, preturile maxime fiind de pana la 13 ori mai mari decat preturile minime. De exemplu, in prezent, pentru o distanta de 10 kilometri, valoarea minima a tarifului de transport este de 29 de lei, cea maxima de 228 de lei, iar valoarea decontata elevului este de 40 de lei. Pentru un traseu de 30 de kilometri, valoarea minima a tarifului este de 43 de lei, cea maxima de 360 de lei, iar suma decontata elevului este de 80 de lei.


Citeşte mai multe despre:    Elevi    Decontare abonament    Transport    Organizatia Salvati Copiii

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Absolventii institutiilor de invatamant in varsta de minimum 16 ani pot beneficia de o indemnizatie de somaj in cuantum de 250 lei/ luna
13 Jun 2020 | 101

MEC a aprobat noile programe pentru examenele nationale (Evaluare Nationala 2020 si Bacalaureat 2020)
15 Apr 2020 | 922

Masurile stabilite de MEC cu privire la reluarea cursurilor
08 Apr 2020 | 720

Agenda sedintei Guvernului Romaniei din 26 martie 2020
26 Mar 2020 | 406

Impactul starii de urgenta in Domeniul muncii si protectiei sociale
16 Mar 2020 | 683

SRJ MediaSind: TVR impune o procedura ilegala si imorala pentru a concedia angajatii incomozi
11 Mar 2020 | 413Articole Juridice

Carantina si forta majora. Restrangerea unor drepturi si libertati in contextul fortei majore
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Protectia sociala a salariatilor. Drepturi si Proceduri de care acestia pot beneficia (I – in general)
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Beneficiarii Legii nr. 19/2020. Conditiile de acordare a indemnizatiei
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu

Constitutionalitatea reglementarii prin acte ale puterii executive a unor aspecte particulare din domeniul legilor organice
Sursa: Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

Decizia ICCJ 41/2019: In calculul drepturilor salariale pentru plata cu ora nu se include si gradatia de merit
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 41/2019

Decizia CCR nr. 657/2019 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a sintagmei "pe baza de abonament" - Legea 1/2011
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia CCR nr. 418/2019 referitoare la admiterea obiectiei de neconstitutionalitate a unor dispozitii din Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul educatiei
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Hotararea in cauza Brisc impotriva Romaniei din 11.12.2018
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului