Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
Prima pagină » Ştiri juridice » Ministerul Sanatatii a aprobat Normele de organizare si desfasurare a programului de studii complementare in asistenta medicala de urgenta pentru asistentii medicali

Ministerul Sanatatii a aprobat Normele de organizare si desfasurare a programului de studii complementare in asistenta medicala de urgenta pentru asistentii medicali

  Publicat: 28 Mar 2019       315 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Monitorul Oficial al Romāniei este publicaţia oficială a statului romān, īn care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.
In Monitorul Oficial nr. 233 din 27.03.2019 a fost publicat Ordinul nr. 158/2019 pentru aprobarea Normelor de organizare si desfasurare a programului de studii complementare in asistenta medicala de urgenta pentru asistentii medicali.

Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
(termen CNA). O comunicare audiovizuala identificabila, īn cadrul unei succesiuni orare a serviciului de programe, prin titlu, continut, forma sau autor.
Contract incheiat intre un salariat si o unitate economica sau institutie prin care cel dintai se obliga sa presteze in favoarea celui din urma o anumita munca, in schimbul unui salariu.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Numirea in functia de reprezentant diplomatic permanent intr-un stat strain

La programul de studii complementare pentru obtinerea atestatului in asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca au acces:
a) moase cu studii superioare de lunga durata;
b) moase cu studii postliceale;
c) asistenti medicali generalisti cu studii superioare de lunga durata;
d) asistenti medicali generalisti cu studii superioare de scurta durata;
e) asistenti medicali generalisti cu studii postliceale si medii.


Categoriile de personal mentionate anterior, incadrate cu contract individual de munca in cadrul serviciilor de ambulanta judetene si al Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, precum si in structurile de primire a urgentelor (UPU, UPU-SMURD si CPU), au acces cu prioritate la acest program .
Aceste categorii de personal, incadrate cu contract de munca pe perioada nedeterminata in cadrul serviciilor de ambulanta judetene, Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, care nu promoveaza Programul de studii complementare in asistenta medicala de urgenta pentru asistentii medicali si/sau nu obtin atestatul de studii complementare timp de 2 ani de la prima parcurgere si finalizare a programului de studii se vor pune la dispozitia angajatorului si nu isi vor putea desfasura activitatea ca sef in cadrul echipajelor de ambulanta.
Categoriile de personal prevazute anterior incadrate cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata in cadrul structurilor de primiri urgente (UPU, UPU-SMURD, CPU), care nu promoveaza programul de studii complementare in asistenta medicala de urgenta pentru asistentii medicali si/sau nu obtin atestatul de studii complementare se vor pune la dispozitia angajatorului si nu isi vor putea desfasura activitatea in zonele de tratament: triaj, resuscitare, tratament imediat, salon observatie pacient critic, precum si in cadrul echipajelor SMURD .In termen de cel mult 10 ani de la data intrarii in vigoare a Ordinului 158/2019, toate categoriile de personal amintite care sunt incadrate in serviciile si structurile mentionate trebuie sa promoveze programul de studii complementare in asistenta medicala de urgenta pentru asistentii medicali si sa obtina atestatul de studii complementare.
Dupa 10 ani de la intrarea in vigoare a Ordinului, incadrarea in posturile vacante din serviciile si structurile mentionate anterior se poate face doar cu categoriile de personal amintite care au promovat programul de studii complementare in asistenta medicala de urgenta pentru asistentii medicali si au obtinut atestatul de studii complementare sau care fac dovada inscrierii la programul de studii complementare in asistenta medicala de urgenta pentru asistentii medicali, sub conditia promovarii acestuia in termen de 1 an.
Structura programului de formare pentru studii complementare in asistenta medicala de urgenta pentru asistentii medicali, denumita curriculumul de pregatire, se elaboreaza de catre Comisia de medicina de urgenta si dezastre a Ministerului Sanatatii, se avizeaza de secretarul de stat, sef al Departamentului pentru Situatii de Urgenta din Ministerul Afacerilor Interne, si se aproba prin ordin al ministrului sanatatii.In vederea asigurarii mentinerii concordantei intre cunostintele dobandite si dinamica informatiilor din acest domeniu, atestatul obtinut in urma programului de studii complementare in asistenta medicala de urgenta pentru asistentii medicali isi mentine valabilitatea timp de 5 ani de la data emiterii, dupa care se va efectua recertificarea.

Programul de studii complementare in asistenta medicala de urgenta pentru asistentii medicali se desfasoara numai in centrele de formare a asistentilor medicali din serviciile de ambulanta judetene si Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov si din unitatile de primiri urgente, prevazute de lege.
Centrele de formare a asistentilor medicali din serviciile de ambulanta judetene si Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov si din unitatile de primiri urgente prevazute de lege au obligatia ca in termen de 1 an de la data publicarii sa solicite declansarea procedurii de acreditare. Dupa expirarea termenului de 1 an de la data publicarii Ordinului 158/2019, programul de studii complementare in asistenta medicala de urgenta pentru asistentii medicali se desfasoara numai in centrele de formare acreditate.


Normele de organizare si desfasurare a programului de studii complementare in asistenta medicala de urgenta pentru asistentii medicali pot fi consultate aici.Citeşte mai multe despre:    Ordinul 158/2019    Ministerul Sanatatii    Program de studii complementare    Asistenta medicalaComentează: Ministerul Sanatatii a aprobat Normele de organizare si desfasurare a programului de studii complementare in asistenta medicala de urgenta pentru asistentii medicali
Alte titluri

Ministerul Sanatatii a facut modificari privind organizarea concursului/examenului pentru ocuparea functiei de sef de sectie, sef de laborator sau sef de serviciu din unitatile sanitare publice.
11 Jul 2019 | 103

Proiectele de acte normative aprobate sau de care guvernul a luat act in sedinta Guvernului Romaniei din 20 iunie 2019
21 Jun 2019 | 214

CEDO: interdictia ca personalul medical sa asiste la nasterile la domiciliu nu constituie o incalcare a Conventiei
09 Jun 2019 | 105

Firmele private vor putea furniza servicii de asistenta medicala comunitara. M. Sanatatii a stabilit prin NORME conditiile pentru acest lucru
25 May 2019 | 224

Incepand cu 2020 donatorii de sange vor primi un mesaj de multumire
22 Apr 2019 | 90

8.326 euro - cuantumul total al cotizatiilor si taxei pentru realizarea interconectarii cu institutii similare internationale in domeniul donatorilor voluntari de celule stem, precum si pentru acreditarea laboratoarelor de imunogenetica si histocompatibilitate
16 Apr 2019 | 126Articole Juridice

Riscul persoanelor care comercializeaza produse expirate sau fara documente
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Cauza TATU revine in dezbaterea profesionistilor in drept
Sursa: EuroAvocatura.ro - Avocat dr. Razvan Viorescu

Procedura si Actele necesare pentru infiintarea unitatilor farmaceutice (farmacii, depozite si drogherii)
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Reguli si exceptii privind cumulul sporurilor in domeniul medical
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Alba Iulia Sectia I civila, Decizia nr. 42/2017, in sedinta publica din data de 18 Ianuarie 2017.

Anulare hotarare arbitrala. Depasirea cuantumului valoric al contractului pentru distribuirea de medicamente
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizie nr.13 din data 28.03.2011

Constatarea incadrarii in locuri de munca in conditii deosebite. Eliberarea adeverintelor si efectuarea mentiunilor corespunzatoare in carnetul de munca
Pronuntaţă de: Tribunalul Dolj - Sentinta civila nr. 3564/15.03.2011 din data 10.05.2011