Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
Prima pagină » Ştiri juridice » MFP: Deficitul bugetar pe primul trimestru al anului 2019 este de 0,5% din PIB

MFP: Deficitul bugetar pe primul trimestru al anului 2019 este de 0,5% din PIB

  Publicat: 19 Jul 2019       109 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Biroul oficial de statistica al UE.
Referitor la comunicatul EUROSTAT privind deficitul bugetar in trimestrul I al anului 2019 pentru Romania, Ministerul Finantelor aduce urmatoarele clarificari:

Biroul oficial de statistica al UE.
Biroul oficial de statistica al UE.
Tendinta fundamentala; evolutia de lunga durata a unui fenomen economic, independent de fluctuatiile ocazionale care il influenteaza pe o perioada scurta de timp.
Suma inscrisa pe un titlu de credit sau o valoare mobiliara.
Soldul din care reiese o insuficienta a resurselor in raport cu nevoile, in cursul unei perioade date;
Biroul oficial de statistica al UE.
Biroul oficial de statistica al UE.
(Haircut) In Statele Unite, termen utilizat in industria instrumentelor financiare care se refera la formulele folosite in evaluarea instrumentelor financiare pentru a calcula capitalul net al unui broker/dealer.

Diferenta dintre soldurile mentionate in comunicatul EUROSTAT si datele publicate lunar pe site-ul MFP, provine atat din metodologia de calcul, sistemul european de conturi (SEC) utilizand metoda pe angajamente, cat si din impactul generat conform metodologiei de calcul a deficitelor trimestriale ajustate sezonier, lucru de altfel mentionat si in comunicatul EUROSTAT.


Este important de precizat faptul ca valoarea comunicata de EUROSTAT, de 4,5% din PIB trimestrial, este calculata pe baza soldului ESA ajustat sezonier, prin raportare la valoarea trimestriala a PIB.


Aceasta reflecta componenta de trend a deficitului bugetar inregistrat in trimestrele anterioare, si raportata la nivelul PIB din trimestrul I, trimestru in care PIB inregistreaza de obicei o valoare nominala mai redusa decat in celelalte trimestre ale anului.
Astfel, executia bugetului general consolidat conform metodologiei nationale la finele trimestrului I al anului 2019 a prezentat un deficit de 0,5% din PIB-ul anual.


De asemenea, in datele publicate de EUROSTAT se observa ca acelasi indicator a inregistrat un maxim de 3,6% din PIB in trimestrul I din anul 2018, in conditiile in care deficitul pe intregul an a fost de 3% din PIB. Asadar, datele trimestriale publicate de EUROSTAT nu sunt de natura a explica valorile anuale. Este de asteptat o ajustare sezoniera pentru urmatoarele trimestrele din 2019, astfel incat sa se ajunga pe intregul an la valoarea de sub 3% din PIB a deficitului bugetar.Citeşte mai multe despre:    Ministerul Finantelor    EUROSTAT    Pib    Deficit bugetar    2019Comentează: MFP: Deficitul bugetar pe primul trimestru al anului 2019 este de 0,5% din PIB
Alte titluri

PROIECT privind regulile fiscale si contabile de inregistrare a bacsisului
18 Aug 2019 | 24

MFP scoate din Legea prevenirii incalcarea termenului de utilizare a noilor case de marcat
17 Jul 2019 | 96

Ministerul Finantelor propune eficientizarea vamii romanesti
11 Jul 2019 | 123

Reforma in sistemul de achizitii publice - au fost contractate fonduri europene de peste 25 de milioane de euro.
10 Jul 2019 | 121

Pentru reducerea riscurilor in situatii de urgenta, Romania acceseaza finantare de la BIRD
10 Jul 2019 | 100Articole Juridice

Codul Fiscal: Stabilirea de catre Presedintele A.N.A.F. a criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal o incalcare a principiului separatiei puterilor in stat?
Sursa: Irina Maria Diculescu

Consideratii asupra constitutionalitatii scutirii autoritatilor publice de taxa judiciara de timbru in actiunile care au ca obiect venituri publice
Sursa: Irina Maria Diculescu

Constitutionalitatea dispozitiilor privind salarizarea la acelasi nivel pentru activitate desfasurata in aceleasi conditii a personalului platit din fonduri publice
Sursa: Irina Maria Diculescu

Poate fi obligat Statul Roman la plata cheltuielilor de judecata efectuate de inculpatul achitat pentru ca fapta penala nu exista?
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Jurisprudenţă

Sentinta nr. 263/CA/2016 -Actiune in Contencios administrativ S.D. - S.A. impotriva Guvernului Romaniei si intervenientului Ministerul Finantelor Publice
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Oradea

Decizia nr. 404/2019 referitoare la admiterea obiectiilor de neconstitutionalitate referitoare la Strategia "Romania 2040"
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Raspunderea pentru prejudiciile directe si indirecte revine atat paratilor, care au indeplinit functiile de contabil sef/contabil, cat si administratorului societatii
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Alba Iulia Sectia I Civila, Decizia nr. 363/2017, in sedinta publica din 2 martie 2017

Decontarea serviciilor medicale pentru personalul din Justitie. Acte normative, conditii, distinctii
Pronuntaţă de: Tribunalul Braila Sectia I Civila, Sentinta civila nr. 159/2017, in sedinta publica din 22 martie 2017