din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1999 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Se infiinteaza Sistemul Informatic National pentru Adoptie

Se infiinteaza Sistemul Informatic National pentru Adoptie

  Publicat: 17 Sep 2019       1277 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Potrivit Legii 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, totalitatea bunurilor care formeaza obiectul dreptului de proprietate publica.
Guvernul a aprobat in data de 17.09.2019, printr-o hotarare, infiintarea Sistemului Informatic National pentru Adoptie (SINA). Proiectul vine in sprijinul celor care vor sa adopte copii si are ca obiectiv general realizarea unui sistem informatic care sa continue procesul de simplificare administrativa si de debirocratizare in domeniul protectiei copilului si adoptiei si sa faciliteze comunicarea persoanelor interesate cu toate institutiile cu atributii in domeniu .

Persoanele, altele decat cele care apartin familiei extinse, care,
Persoanele, altele decat cele care apartin familiei extinse, care,

Concret, sistemul informatic va asigura, in timp real, accesul potentialilor adoptatori la informatii actualizate cu privire la reglementarile, procedurile, standardele si etapele necesare pentru adoptia unui copil si va oferi posibilitatea comunicarii online cu institutiile din domeniul protectiei copilului si adoptiei, prin descarcarea si incarcarea de formulare si un serviciu de suport tip helpdesk, sistemul fiind astfel adus la nivelul 4 de sofisticare, din 5 cate exista la nivel european.


SINA va permite constituirea unui dosar electronic al copilului, care va cuprinde informatii referitoare la toate etapele parcurse de acesta in procesul de adoptie, inclusiv cele premergatoare acesteia, de prevenire si protectie speciala, precum si monitorizarea post-adoptie.


Totodata se va crea un cadru de interoperabilitate cu alte institutii implicate in domeniul adoptiei si in activitatile premergatoare acesteia, Ministerul Afacerilor Interne si Ministerul Justitiei.


Durata de implementare a proiectului este de 36 luni, iar valoarea totala este de 45.970.000 lei. Finantarea se realizeaza din fonduri externe nerambursabile si de la bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Muncii si Justitiei Sociale si Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale.


Actualul sistem informatic al ANPDCA, ``Child Welfare Monitoring and Tracking Information System`` este functional din 2004 si a fost conceput sa acopere numai o parte a atributiilor actuale de coordonare a activitatii specifice domeniului protectiei drepturilor copilului, respectiv protectia copilului separat temporar sau definitiv de familie .


De la acea data, sistemul hardware s-a uzat moral iar pachetul legislativ in domeniul protectiei si promovarii drepturilor copilului, care a intrat in vigoare in anul 2005, a extins atributiile de coordonare ale ANPDCA si la activitatea de prevenire a separarii copilului de familie .


In plus, actualul sistemul informatic al ANPDCA nu ofera posibilitatea de conectare cu institutiile pe care le coordoneaza si indruma metodologic in teritoriu si nici cu alte autoritati ale administratiei publice centrale cu care are in comun atributii convergente in cadrul aceluiasi proces.



Citeşte mai multe despre:    Adoptie    SINA    Ministerul Muncii    Justitie Sociala    Ministerul Comunicatiilor    ANPDCA    Sistem informatic

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Conditiile pentru intrarea in somaj tehnic. Depunerea online a documentelor
02 Apr 2020 | 1346

EY: Solutii pentru a limita interactiunea cu autoritatile vamale. Vamuirea la domiciliu
31 Mar 2020 | 1239

Codul Fiscal stabileste scutiri de impozit pentru copiii persoanelor persecutate din motive etnice in perioada 1940-1945
23 Oct 2019 | 2523

Proiect de lege in Senat: indemnizatie de cresterea copilului pentru bunici
01 Oct 2019 | 960

CEDO: Deficiente in procesul decizional pentru ridicarea autoritatii parintesti si punerea spre adoptie copilului
23 Sep 2019 | 803



Articole Juridice

Interviu avocat Predut: Oportunitatea digitalizarii relatiilor de munca. Efecte imediate si pe termen lung
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Societatea comerciala cu raspundere limitata. Particularitati. Infiintarea si inregistrarea in registrul comertului
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Protectia sociala a salariatilor. Drepturi si Proceduri de care acestia pot beneficia (I � in general)
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Beneficiarii Legii nr. 19/2020. Conditiile de acordare a indemnizatiei
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu

Jurisprudenţă

Contravaloarea pagubei recuperate de angajator prin acordul partilor nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie
Pronuntaţă de: Tribunalul Suceava - Sentinta civila nr. 45/2019

Hotararea CEDO in cauza Michnea impotriva Romaniei. Respectarea vietii de familie
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

In calea de atac extraordinara a recursului nu se poate tinde la o cenzurare a aprecierii date de instanta mijloacelor de proba si la o devoluare a fondului, ci se verifica exclusiv legalitatea hotararii
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia a II-a civila Decizia nr. 1024/2019

Concedierea in procedura de insolventa. Legalitate
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Pitesti, Sectia I Civila, Decizia nr. 1636/2016 din 22.06.2016